İklim KriziManşet

Papa’ya çağrı: Emisyonların azalması için Katoliklerin ‘etsiz cumalar’ını geri getir

0

Yeni bir çalışma, Papa‘nın Katolikleri cuma günleri etten vazgeçmeye çağırarak küresel karbon emisyonlarını azaltabileceğini öne sürüyor.

Bin yıldan fazla bir süredir birçok Hristiyan Cuma günleri etten kaçınıyor.

Euronews‘in aktardığına göre, son yıllarda, bazı ulusal kilise yetkililerinin bin yıllık bu geleneği gevşettiğine dikkat çeken Cambridge Üniversitesi‘nin araştırması, bu yöntemi geri getirmenin büyük çevresel faydalar sağlayabileceğini iddia ediyor.

Üniversitenin Arazi Ekonomisi araştırmacısı Shaun Larcom, “Et tarımı, sera gazı emisyonlarının başlıca itici güçlerinden biridir. Eğer Papa küresel olarak tüm Katoliklere etsiz cuma zorunluluğunu yeniden hayata geçirme çağrısına Katoliklerin sadece belirli bir kısmı uysa bile bu, düşük maliyetli emisyon azaltımlarının önemli bir kaynağı olabilir” dedi.

Bin yılı aşkın süredir uygulanıyor

Hristiyanlar için ‘etsiz cuma’ günleri uygulaması en az 1100 yıl öncesine dayanıyor. 9. yüzyılda Papa I. Nicholas, Mesih‘in ölümü ve çarmıha gerilmesi anısına cuma günleri inananların “et, kan veya ilik” yemekten kaçınmaları gerektiğini ilan etti.

Araştırmacılar, antik geleneğin çevresel faydalarını belirlemek için Birleşik Krallık‘ta bir vaka çalışmasının etkisini değerlendirdi. 2011 yılında, İngiltere ve Galler‘in Katolik piskoposları, cemaatlerini etsiz Cuma günlerine dönmeye çağırdı. Bölgedeki 5 milyon Katolik’in sadece dörtte birinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesine rağmen, yılda 55.000 tondan fazla karbon tasarrufu sağlandığı ortaya çıktı. Bu, bir yıl boyunca Londra‘dan New York‘a 82 bin daha az uçuşa eş değer.

Dünyada 1,3 milyar insan kendini Katolik olarak tanımlıyor.

Canva
Papa’dan, “İklim değişikliğine karşı harekete geçin!” çağrısı
[COP26] Papa’dan dünya liderlerine çağrı: Her birimiz iklim değişikliğine karşı dünyamızı koruyabiliriz

Bir Papalık kararnamesiyle tüm küresel kiliselerde ‘etsiz cuma’ları yeniden hayata geçirme zorunluluğunu yeniden getirilmesi, milyonlarca ton sera gazı tasarrufu sağlayabilir.

Çalışmanın yazarları, “Örneğin, yalnızca ABD Katolik piskoposları davayı takip etse bile, faydaları muhtemelen Birleşik Krallık’takinden 20 kat daha fazla olacaktır” diyor.

Katolik Kilisesi’nin iklim politikası

Papa Francis, 2015 tarihli ‘Laudato Si‘ başlıklı mektubunda, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi “ahlaki bir zorunluluk” olarak nitelendirmiş,  yaşanan krize karşı radikal tepkiler verilmesi çağrısında bulunmuştu. Francis şunları söylemişti:

“Ortak evimizi son iki yüz yılda olduğu kadar hiç incitmemiştik ve kötü muamelede bulunmamıştık. İnsanlar bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklar. Bu vicdan ve sorumluluk eksikliği unutulmayacaktır.”

Nisan 2019’da İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg‘le görüşen Francis, geçen temmuz ayında da, gençleri gezegene yardım etmek için daha az et yemeye çağırmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.