İklim KriziManşet

Papa’dan, “İklim değişikliğine karşı harekete geçin!” çağrısı

0

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, iklim değişikliği için 192 sayfalık bir genelge hazırlayarak piskoposlara gönderdi. Papa’nın sözlerinin iklim değişikliği konusunda milyonlarca Hristiyan’ın bakış açısını etkileyebileceği düşünülüyor.

39.pope-climate-action

 

Altı bölüme ayrılan ve tanrının yarattığı dünyanın gelecek kuşaklara taşınması için inanan ve inanmayan herkesin işbirliği yapmasının istendiği yazı Vatikan’ın internet sitesinden de yayınlandı.

Katoliklerin uyması gereken, insanlık için de genel çağrı niteliği taşıyan duyuruda insanlığın fosil yakıtlardan ve çevreye zararı olan lükslerden uzaklaşmasını savunan. Papa Francis varlıklıların yoksulları istismar ettiği bozuk ekonomik sistemin dünyayı dev bir çöplüğe çevirdiğini belirtti.

İnsanlığın bu gidişle felakete sürükleneceğini vurgulayan Papa Francis dünyanın ve yoksulların çığlığının duyulmasını istedi. Papa Francis bu çıkışla ekonomik-siyasi boyutta süren iklim değişikliği tartışmasına ilk kez din ve ahlak boyutuyla katıldı.

Papa Francis 200 sayfalık raporunda küresel ısınmanın insanlığın karşılaştığı en zor sınavlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Ekosistemi imha eden insani faaliyetlerin küresel ısınmanın ana nedenlerinden biri olduğunu belirten Papa “Son yıllardaki küresel ısınmanın insani faaliyetlerden kaynaklanan aşırı sera gazı konsantrasyonu nedeniyle ortaya çıktı” dedi.

Söz konusu genelgede, siyasetin, finans kuralları ve teknolojiye boyun eğmesi önceki uluslararası iklim zirvelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olduğuna vurgu yapıldı…

Papa Francis aynı zamanda siyasi sistemin fakir ülkeleri ve yoksulları göz ardı ederek kapitalizme öncelik verdiğini söyledi.

Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı COP21 bu sene sonunda Paris’te düzenlenecek. Gezegen için COP21 belkide son şans.

(Euronews, NTV)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.