LGBTİ+Manşet

Katolik Kilisesi’nden eşcinsel çiftlerin kutsanmasına şartlı onay

0
papa Francis
Fotoğraf: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Vatikan pazartesi günü Papa Francis‘in izni ile Katolik rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına izin veren bir belge yayımladı. Roma Katolik Kilisesi lideri, evlilik ritüeli ile karıştırılmaması koşuluyla rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Vatikan, kutsamaların düzenli Kilise ritüellerinin bir parçası olmaması gerektiğinin altını çizdi.

AP‘nin aktardığına göre, pazartesi günü yayınlanan belgede evliliğin bir erkek ve bir kadın arasında ömür boyu sürecek bir birliktelik olduğunu ve söz konusu kutsamaların belirli bir Katolik kutlamasına ya da dini ayine bağlı olmaması gerektiğini vurgulanıyor. Ayrıca, kutsamalarda düğünü çağrıştıran kıyafet ve jestlerin de kullanılamayacağı belirtiliyor.

Eşcinsel evlilikler üzerindeki katı yasağını sürdüren kilisenin, bu karar ile daha kapsayıcı olma yolunda radikal bir politika değişikliğine gittiğini ve Katolik Kilisesi’ndeki ayrımcılığı yıkmaya yönelik bir adım attığını düşünenler olsa da bazı LGBTQ+ hakları savunucuları kilisenin eşcinsel çiftlerin heteroseksüel birlikteliklerden daha aşağı olduğu fikrinin benimsediğini hatırlatıyor.

LGBTQ+ Katolikleri destekleyen New Ways Ministry‘den Francis DeBernardo, Vatikan’ın evliliğin kadın ve erkek arasında çözülmez bir birliktelik olduğunu savunduğunu uzun zamandır eşcinsel evliliğe karşı çıktığını ve eşcinsel eylemleri “özünde hastalıklı” olarak değerlendirdiğini belirterek yeni belgenin bu tutum ve öğretileri değiştirmediğini belirtiyor.

‣ Papa’dan eşcinsel evliliklere şimdiye kadarki en açık destek

İlk girişim değil

Vatikan’dan gelen son açıklama Papa Francis’in Kilise’yi LGBTQ+’lara açmak için yaptığı ilk çalışma değil.

2013 yılında eşcinsel olduğu iddia edilen bir rahip hakkında “Ben kimim ki yargılayayım?” diyen 2023 Papa bu yılın başlarında AP‘ye verdiği bir röportajda “Eşcinsel olmak suç değildir” açıklamasında bulunarak eşcinselliği suç sayan yasaları eleştirmişti.

Geçtiğimiz kasım ayında Papa, Kilise’nin evliliği “bir erkek ve bir kadın arasında özel, istikrarlı ve çözülmez bir birliktelik” olarak anladığını ve “bu inançla çelişebilecek her türlü ayin veya kutsal törenden” kaçınması gerektiğini söyledi. Ancak “Papazlığa ait hayırseverlik tüm kararlarımıza ve tutumlarımıza nüfuz etmelidir” dedi ve “Sadece inkar eden, reddeden ve dışlayan yargıçlar olamayız” demişti.

Ayrıca Francis, Papa olduktan aylar sonra rahiplerin cinsel yönelimleri hakkında “ben kimim ki yargılayayım” demişti.

Papa’dan eşcinsel çiftlerin kutsanmasına yeşil ışık: Dışlayan yargıçlar olamayız

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.