COP28Manşet

[COP28] Papa Francis’ten çağrı: Fosil yakıtlara son verilmeli

0

Papa Francis, Dubai’de süren BM İklim Zirvesi‘ne (COP28) gönderdiği mesajda, fosil yakıtlara son verilmesi çağrısında bulundu.

Gezegeni kurtarmak için kömür, petrol ve gaz kullanmaktan vazgeçilmesini isteyen Papa, yaşam tarzı değişikliklerinin gerekliliğine vurgu yaptı; iklim değişikliğinden etkilenen yoksul ülkeler için borç affı talep etti.

Papa, rahatsızlığı nedeniyle zirveye bizzat katılamadığından, konuşması Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin tarafından okundu.

İklim Zirvesi’nde konuşma yapan ilk Papa olmak istiyordu

İklim sorunlarına uzun süredir ilgi duyan Papa Francis, Taraflar Konferansı‘nda konuşma yapan ilk Papa olarak tarih yazmaya hazırlanıyordu. Ancak Katolik Kilisesi‘nin 86 yaşındaki lideri, grip ve akciğer iltihabının sürmesi nedeniyle gezisini iptal etmek zorunda kaldı.

Onun yerine Dubai’ye giden Kardinal Parolin, Papa’nın iklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkilerine ve küresel liderlerin bu sorunla mücadele etmek için ne yapması gerektiğine ilişkin mektubunu okudu.

Kardinal Pietro Parolin.

İklim değişikliğinin büyük bir siyasi değişime ihtiyaç duyduğuna işaret eden Papa, mektubunda COP28’in bir dönüm noktası olması gerektiğini yazdı:

“Dünyayı kurtaracak ekolojik geçiş, yenilenebilir enerjinin benimsenmesi, “fosil yakıtların ortadan kaldırılması ve daha az bağımlı yaşam tarzları konusunda eğitim” yoluyla yapılabilir.”

Ekolojik ve iklim krizlerinin suçunu yoksullara ve yüksek doğum oranlarına yükleme çabaları eleştirilen mektupta, “derin ve sıkıntılı bir ekolojik borçtan sorumlu olan” en büyük karbon salımına sahip ülkeler eleştirildi; bu ülkelerin aşırı fosil yakıt kullanımından dolayı yoksul ulusların mali borçlarını silmelerinin adil olacağını belirtildi.

Katolik uluslararası kalkınma yardım kuruluşu Cafod‘dan Neil Thorns, “COP28’de küresel bir değerlendirmeye ilişkin tartışmalar sürerken Papa’nın mesajı çok iyi zamanlanmış” dedi: “Liderlerin onun çağrısına kulak verme zamanı.: Kısmi bir değişim için de değil, birlikte ilerleme kaydetmenin yeni bir yolu ve ölüm kültürü yerine bir yaşam kültürü seçmenin zamanı.”

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.