Özgür basın yine hayal…

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl da 157’nci sıradaki yerini korudu. Türkiye’ye demokrasinin gerilemesi konusunda sert eleştiriler getiren RSF, raporunda “hukukun üstünlüğü, olağanüstü cumhurbaşkanlığı yetkilerinin bulunduğu Yeni Türkiye’de kaybolmakta olan bir hatıra” dedi

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni açıkladı. Türkiye 180 ülkenin yer aldığı listede bu yıl da yerini korudu; 157’nci sırada yer aldı.

Darbe girişiminin ardından cadı avı

Raporda, Türkiye’ye hukukun üstünlüğü ve demokrasinin gerilemesi konusunda sert eleştiriler getirildi. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin medyadaki eleştirel seslere karşı yürüttüğü cadı avı 2016’daki başarısız askeri darbeden sonra zirve yaptı” denilen raporda şu ifadeler kullanıldı:

 “Onlarca medya kuruluşunun ortadan kaldırılması ve Türkiye’nin en büyük medya grubunun hükümet yanlısı bir şirket tarafından alınmasından sonra yetkililer, çoğulculuktan geriye kalan çok az şey üzerindeki baskıyı artırıyor. Geriye kalan az sayıdaki medya kuruluşu taciz altında ve marjinalize ediliyor.”

Cezaevinde uzun süreler, yeni kural

En büyük medya grubunun hükümet yanlısı bir holding tarafından satın alındığına dikkat çeken RSF raporunda, kalan birkaç eleştirel yayın organın üzerindeki baskının da sürdüğüne vurgu yapıldı. Türkiye için ‘dünyada en çok gazetecinin hapse atıldığı ülke’ tespitini yineleyen RSF, “Mahkemeye çıkarılmadan önce cezaevinde bir yıldan uzun süre geçirmek yeni kural ve uzun cezalar da yaygın” denildi.

‘Hukuk, kaybolan bir hatıra’

Pelin Ünker

Tutuklu gazetecilere ve kapatılan medya kuruluşlarına yasal temyiz haklarının verilmediğini belirten RSF raporunda şu ifadeler kullanıldı: “Hukukun üstünlüğü, olağanüstü cumhurbaşkanlığı yetkilerinin bulunduğu ‘Yeni Türkiye’de kaybolmakta olan bir hatıra. İnternet sitelerine ve sosyal medyaya karşı sansür görülmemiş boyutlara ulaştı ve yetkililer şimdi, internetteki video sitelerini kontrol altına almaya çalışıyor.” Aynı başlık altında Ankara’nın her yıl binlerce yazıya internette erişimi engellediği ve insanları sosyal medyada yaptıkları bir ‘like’ (beğenme) nedeniyle hapse attığı kaydedildi.

Erol Önderoğlu

RSF, Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma eylemine katıldığı için ‘terör propangadası yapmakla’ suçlandığını ve Türkiye’nin ‘Cennet Belgeleri (Paradise Papers)’ konusundaki haberleri nedeniyle gazeteci Pelin Ünker’e gazeteciye dava açılan tek ülke olduğu hatırlattı. Ünker’in 13 ay hapse mahkûm edildiği ve ağır para cezasına çarptırıldığı hatırlatılan raporda; hükümetin ‘vatansever değil’ diye nitelediği araştırmacı gazeteciliğin cezalandırıldığı belirtildi.

İlk üç sıra değişmedi

RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ilk üç sıradaki ülke de değişmedi. Basın özgürlüğünü en iyi tesis eden üç ülke sırasıyla Norveç, Finlandiya ve İsveç oldu.

Listenin son sıralarında ise değişiklik yaşandı. 2017 ve 2018’de son sırada yer alan Kuzey Kore bir basamak yükselerek 179’uncu basamağa yerleşti, son sırada ise Türkmenistan yer aldı. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu tutulan Suudi Arabistan da üç basamak gerileyerek 172’nci sıraya indi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR