DünyaManşetMedya-İnternet

Bir ayda İsrail ve Filistin’de 37 gazeteci öldürüldü

0
Fotoğraf: Mohammed Salem / Reuters

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 7 Ekim’den 6 Kasım’a kadar geçen süreçte İsrailFilistin savaşında en az 37 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hamas’ın İsrail’de düzenlediği saldırı ve ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı ve kara saldırılarında hayatını kaybeden 11 bin kişiden en az 37’sinin gazeteci olduğu bildirildi. Komiteye göre hayatını kaybeden 32 gazeteci Filistinli, dört gazeteci İsrailli ve bir gazeteci de Lübnanlıydı. Gazze ve Batı Şeria‘da 9 bin 900’den fazla Filistinli, İsrail’de ise bin 400 kişi hayatını kaybetti.

Reuters‘in 27 Ekim tarihli haberine göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Reuters ve Agence France Press haber ajanslarına, Gazze Şeridi’nde görev yapan gazetecilerinin İsrail saldırılarına hedef olmayacağına dair güvence istemeleri üzerine, bu gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini söyledi.

CPJ’nin verilerine göre; 6 Kasım itibariyle:

  • 37 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğü teyit edildi.
  • 8 gazetecinin yaralandığı bildirildi.
  • 3 gazetecinin kayıp olduğu bildirildi.
  • 8 gazetecinin tutuklandığı bildirildi.
ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER

Mohamed Al Jaja

Al Jaja, Gazze’de Sawa haber ajansının sahibi olan ve basın özgürlüğü ile bağımsız medyayı destekleyen Press House-Palestine’de medya çalışanı ve organizasyonel gelişim danışmanıydı. Londra merkezli gazete ve internet sitesi The New Arab, SKeyes ve Filistinli Gazeteciler Sendikası’na göre; Al Jaja, Gazze’nin kuzeyindeki Al-Naser mahallesindeki evine düzenlenen hava saldırısında eşi ve iki kızıyla birlikte öldürüldü.

Mohamed Al Jaja

Muhammed Ebu Hatab

Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı Wafa ve Amman merkezli haber kuruluşu Roya News’e göre, Filistin Yönetimi tarafından finanse edilen Filistin TV’nin muhabiri ve gazeteci Ebu Hatab, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’taki evlerine düzenlediği hava saldırısında ailesinin 11 üyesiyle birlikte öldürüldü.

Majd Fadl Arandas

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Beyrut merkezli basın özgürlüğü grubu SKeyes’e göre, Al-Jamaheer haber sitesi için çalışan Filistinli Gazeteciler Sendikası üyesi Majd Fadl Arandas, Gazze Şeridi’ndeki Nuseirat mülteci kampında İsrail’in hava saldırısında öldürüldü.

Iyad Matar

Amman merkezli haber kuruluşu Roya News ve yerel kanal Palestine Today’e göre; Hamas’a bağlı El Aksa TV için çalışan gazeteci Matar, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği bir hava saldırısında annesiyle birlikte öldürüldü.

Imad Al-Wahidi

Filistin Yönetimi tarafından işletilen Palestine TV kanalının medya çalışanı ve yöneticisi Al-Wahidi, Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı Wafa ve Filistin Gazeteciler Sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği bir hava saldırısında aile üyeleriyle birlikte öldürüldü.

Majed Kashko

Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı Wafa ve Filistinli Gazeteciler Sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre, Filistin Yönetimi tarafından işletilen Filistin TV kanalının ofis müdürü ve medya çalışanı olan Kashko, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği bir hava saldırısında aile üyeleriyle birlikte öldürüldü.

Nazmi Al-Nadim

Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı Wafa ve Mısır’ın devlet tarafından işletilen Middle ‘East News Agency’e göre, Filistin Televizyonu’nun finans ve idare müdür yardımcısı olan Al-Nadim, Gazze’nin doğusundaki Zeitoun bölgesindeki evine düzenlenen hava saldırısında aile üyeleriyle birlikte öldürüldü.

Fotoğraf: Dilek Kaya / Turkish Journal

Fotoğraf: Dilek Kaya / Turkish Journal

Yasser Abu Namous

Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı Wafa, El Cezire ve Hamas’a bağlı Al-Quds kanalına göre Al-Sahel medya kuruluşundan Filistinli gazeteci Yasser Abu Namous, Gazze’nin Khan Yunis kentindeki ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.

Duaa Sharaf

Anadolu Ajansı ve Middle East Monitor’un haberine göre Hamas’a bağlı El Aksa Radyosu’nda sunuculuk yapan Filistinli gazeteci Sharaf, Gazze’nin Yermuk mahallesindeki evine düzenlenen hava saldırısında çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti.

Duaa Sharaf – Kaynak: BBC

Saed Al-Halabi

Filistin Gazeteciler Sendikası, Filistinli basın özgürlüğü grubu MADA ve Al-Jazeera-Filistin’e göre Hamas’a bağlı El Aksa TV’de gazetecilik yapan El Halebi, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Jabalia mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.

Ahmed Abu Mhadi

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Youm7’ye göre, Hamas’a bağlı El Aksa TV’de gazetecilik yapan Mhadi, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Salma Mkhaimer

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve bağımsız Mısır internet gazetesi Mada Masr’a göre serbest gazeteci Mkhaimer, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Rafah kentinde düzenlediği hava saldırısında çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti.

Salma Mkheimer – Kaynak: BBC

Mohammed Imad Labad

RT Arabic ve Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı WAFA’ya göre Al Resalah haber sitesinden gazeteci Labad, İsrail’in Gazze’nin Şeyh Radvan mahallesine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.

Roshdi Sarraj

Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı WAFA ve Sky News’e göre, gazeteci ve profesyonel medya hizmetleri konusunda uzmanlaşmış Filistinli bir şirket olan Ain Media’nın kurucu ortağı olan Sarraj, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Roshdi Sarraj – Kaynak: BBC

Roee Idan

The Times of Israel ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na göre, 20 Ekim 2023 tarihinde İsrailli gazeteci Idan’ın cesedinin bulunmasının ardından öldüğü açıklandı. 7 Ekim 2023’te İsrail gazetesi Ynet’te fotoğrafçı olarak çalışan Idan’ın kayıp olduğu, eşi ve kızının ise öldürüldüğü bildirilmişti. CPJ, Idan’ın ailesinin saldırıya uğradığı gün çalışmakta olduğunu doğruladı.

Muhammed Ali

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Kahire merkezli Al-Dostor gazetesine göre, Al-Shabab Radio’dan (Gençlik Radyosu) bir gazeteci olan Ali, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Khalil Abu Aathra

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Amman merkezli haber kuruluşu Roya News’in bildirdiğine göre, Hamas’a bağlı El Aksa TV’nin kameraman Abu Atra, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Rafah’ta düzenlediği hava saldırısında kardeşiyle birlikte öldürüldü.

Khalil Abu Aathra –  Kaynak: BBC

Sameeh Al-Nady

Filistin Gazeteciler Sendikası ve Filistin basın ajansı Safa’ya göre, Hamas’a bağlı El Aksa TV’nin yöneticisi ve gazeteci El Nady, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Mohammad Balousha

Anadolu Ajansı ve The Guardian’ın haberine göre, gazeteci ve Gazze’deki yerel medya kanalı “Palestine Today” ofisinin idari ve mali müdürü olan Balousha, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Al-Saftawi mahallesine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.

Issam Bhar

TRT Arabia ve Kahire merkezli Arapça gazete Shorouk News’e göre, Hamas’a bağlı El Aksa TV’de gazetecilik yapan Bhar, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.

Abdulhadi Habib

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Filistin topraklarında yaşayan Filistinliler tarafından yönetilen bağımsız haber kuruluşu Uluslararası Middle East Media Center’a göre, Al-Manara Haber Ajansı ve HQ Haber Ajansı için çalışan gazeteci Habib, Gazze Şehri’nin güneyindeki Zeitoun mahallesi yakınlarındaki evini hedef alan bir füze saldırısında birkaç aile üyesiyle birlikte öldürüldü.

Yousef Maher Dawas

Palestine Chronicle’a katkıda bulunan ve Filistinli gençlerin öncülüğündeki kâr amacı gütmeyen bir proje olan We Are Not Numbers’ın (WANN) yazarlarından olan Dawas, WANN ve Palestine Chronicle’a göre, Gazze Şeridi’nde Jabalia’nın kuzeyinde yer alan Beit Lahia kasabasında ailesinin evine düzenlenen İsrail füze saldırısında öldürüldü.

Yousef Maher Dawas – Kaynak: BBC

Salam Mema

Serbest gazeteci olan Mema’nın ölümü bu tarihte (13 Ekim 2023) teyit edildi. Mema, Filistinli gazeteciler için medya çalışmalarını geliştirmeyi amaçlayan bir kuruluş olan Filistin Medya Meclisi’nde Kadın Gazeteciler Komitesi başkanlığı görevini yürütüyordu. Filistin Gazeteciler Sendikası ve Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı WAFA’ya göre Mema’nın cesedi, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Jabalia kampındaki evinin 10 Ekim’de İsrail hava saldırısıyla vurulmasından üç gün sonra enkazdan çıkarıldı.

Husam Mubarek

Skeyes Medya ve Kültürel Özgürlük Merkezi ve Filistinli Gazeteciler Sendikası’na göre, Hamas’a bağlı El Aksa Radyosu’nda gazetecilik yapan Mübarek, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Issam Abdallah

Reuters haber ajansı için Beyrut’ta videografikerlik yapan Abdallah, Lübnan sınırı yakınlarında İsrail tarafından düzenlenen bir bombardıman sırasında öldürüldü. Abdallah ve bir grup diğer gazeteci Lübnan’ın güneyindeki Alma Al-Shaab yakınlarında İsrail güçleri ile Lübnan’ın militan Hizbullah grubu arasındaki karşılıklı bombardımanı takip ediyordu.

Issam Abdallah – Kaynak: Reuters

Ahmed Shehab

Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Londra merkezli haber sitesi The New Arab’a göre, Sowt Al-Asra Radyosu (Mahkûmların Sesi Radyosu) muhabiri Shehab, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Jabalia’da bulunan evini vuran İsrail hava saldırısında eşi ve üç çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti.

Mohamed Fayez Abu Matar

Filistin Gazeteciler Sendikası ve Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, serbest foto muhabiri Abu Matar, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Rafah kentinde düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.

Saeed al-Taweel

İngiltere merkezli The Independent gazetesi, Katar’ın sahip olduğu İngilizce haber kanalı Al Jazeera English ve WAFA’ya göre, Al-Khamsa News internet sitesinin genel yayın yönetmeni Al-Taweel, İsrail savaş uçaklarının Gazze’nin batısındaki Rimal bölgesinde çeşitli medya kuruluşlarının bulunduğu bir bölgeyi vurması sonucu hayatını kaybetti.

Mohammed Sobh

Haberlere göre “Khabar” Haber Ajansı fotoğrafçısı Sobh da Rimal bölgesindeki hava saldırısında hayatını kaybetti.

Hisham Alnwajha

“Khabar” Haber Ajansı’nda gazeteci olarak çalışan Alnwajha’nın da Al-Taweel ve Sobh’un hayatını kaybettiği aynı bombalı saldırıda öldüğü bildirildi.

Assaad Shamlakh

Beyrut merkezli kâr amacı gütmeyen araştırma ve savunma kuruluşu The Legal Agenda (LA) ve BBC Arapça’ya göre, serbest gazeteci Shamlakh, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Sheikh Ijlin mahallesinde bulunan evlerine düzenlediği hava saldırısında ailesinin dokuz üyesiyle birlikte öldürüldü.

Shai Regev

İbranice yayınlanan günlük Ma’ariv gazetesinin dedikodu ve eğlence haberleri bölümü TMI’da editör olarak görev yapan Regev, Hamas’ın İsrail’e yönelik bir saldırısı sırasında öldürüldü. Maariv ve The Times of Israel’in haberine göre Shai Regev’in ölümünün teyidi, altı gündür kayıp olduğu bildirildikten sonra ailesine yapılan açıklamayla geldi.

Ayelet Arnin

İsrail Yayın Kurumu Kan’da haber editörü olarak çalışan 22 yaşındaki Arnin, İsrail’in güneyinde Hamas’ın düzenlediği bir saldırı sırasında öldürüldü. The Times of Israel ve Yahoo’ya göre Arnin’in öldürüldüğü bir arkadaşı tarafından ailesine bildirildi.

Ayelet Arnin – Kaynak: BBC

Yaniv Zohar

İsrail’in İbranice yayın yapan günlük gazetesi Israel Hayom için çalışan İsrailli fotoğrafçı Zohar, İsrail’in güneyindeki Kibbutz Nahal Oz’a düzenlenen Hamas saldırısında öldürüldü. Israel Hayom ve Israel National News, saldırıda eşi ve iki kızının da öldüğünü bildirdi. Israel Hayom genel yayın yönetmeni Omer Lachmanovitch CPJ’ye Zohar’ın o gün çalıştığını söyledi.

Yaniv Zohar – Kaynak: BBC

Mohammad Al-Salhi

Wafa ve Orta Doğu’da medya haklarını savunan Gazeteci Destek Komitesi’ne (JSC) göre, Fourth Authority haber ajansı için çalışan foto muhabiri Al-Salhi, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki bir Filistin mülteci kampı yakınlarında vurularak öldürüldü.

Mohammad Jarghoun

BBC ve UNESCO’ya göre Smart Media’da çalışan gazeteci Jarghoun, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Rafah kentinin doğusunda yer alan bir bölgede çatışmalarla ilgili haber yaparken vuruldu.

İbrahim Mohammad Lafi

MADA ve JSC’ye göre Ain Media’da fotoğrafçı olarak çalışan Lafi, Gazze Şeridi’nin İsrail’e açılan Erez Sınır Kapısı’nda vurularak öldürüldü.

facebook sharing button

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.