EkolojiManşet

Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündeki Salda Gölü’ne asfalt döküldü

0

Burdur‘daki Salda Gölü‘ne dökülen asfalt endişelere yol açtı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Erol Kesici, gölün batısına dökülen asfaltın göl ekosistemi için bir felakete yol açacağına dair uyardı.

Asfaltın kanserojen içeriği hakkında uyaran Kesici, yağmur yağdıkça asfaltın göldeki kumların beyaz rengini yok edeceğini söylüyor. Asfaltın dökümü sırasında yayılan duman ve dumanın solunması da göl çevresindeki havaya, toprağa, suya ve canlı ortamına zarar verecek. Asfalt atıklarının suya karışması ise göldeki canlıların ve su ekosisteminin sağlığı için oldukça riskli.

Yapılaşmaya açılan koruma bölgesi

Salda Gölü, 2019 yılında 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Gölün magnezyum yüklü beyaz kayaçlarının Mars gezegeninin yüzey özellikleri ile benzerlik göstermesi ve bölgenin kritik türlere ev sahipliği yapması nedeniyle Salda Gölü’nün UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için başvuru yapıldı.

Salda Gölü ile Mars’taki Jezero Krateri arasında nasıl bir benzerlik var?
Salda için UNESCO’ya başvuru yapıldı

Göl, 75’i Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında olan türler olmak üzere 301 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Göl ekosisteminin insan faaliyetlerinden korunması gerektiğine dair uyarılara yapılıyordu.

Ancak 2020 yılında 1/25000 ölçekli plan ile o zamanki adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak belirlenen alanın bir bölümünü yapılaşmaya açtı. Kayadibi ve Doğanbaba köyleri arasındaki bölgede 15 kilometrelik alana yol yapıldı. 

Yolun yapıldığı bölge, magnezyum ve demir açısından zengin koyu renkli mineraller barındıran gölde oluşmuş kayaçların yer aldığı çökellerden oluşuyor.

Kesici, “her biri canlılık özelliği içeren tohumlardan oluşan beyaz kayaçların ve tortu çökellerin bulunduğu” bölgeye ayakkabıyla bile basılmaması gerektiğini söylemişti. Ancak uyarılar dikkate alınmadı ve Salda Gölü’nün suyu ve beyaz kayaçları kararıyor.

Salda Gölü’ne kepçelerle su kuyusu kazıldı
‘Salda Gölü’nde kararma ve salyalaşmalar artıyor’
‣ Salda Gölü: Endemik bitkiler çapalandı, göl insan akınına uğradı
Bir yanda millet bahçesi, öbür yanda Mars araştırması

Valilik, ‘bisiklet yolu için onarım yapılıyor’ dedi

Burdur Valiliği, Salda Gölü’nün kıyısında mevcut yola müdahale edilmeden zeminin bozulduğu bölgelerde aynı platform ölçülerinde iyileştirme çalışması yapıldığını açıkladı. Paylaşımlı bisiklet yolu olarak kullanıma sunulan yola zemin bozukluklarının onarılması için sıcak asfalt döküldüğünü, yeni bir yol çalışmasının yapılmadığını belirtti.

Çevre Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerde ‘çevre farkındalığı’ için  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Burdur İl Müdürlüğü personelleri de bu asfalt yolda pedal çevirmişti. İl müdürü Ali Zeren ise “Korunan bir alanın da kullanılabilir olduğunu göstermiş olduk. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam temasını öne çıkardık” şeklinde açıklama yapmıştı.

Asfalt kaldırılmalı

Gölün ve çevresinin ekosistemini koruyabilmek için asfaltın kaldırılması gerektiğini söyleyen Kesici’ye göre yolun asfalt yerine daha uzun ömürlü olan çimento betonu ile onarılması hem ekosistem ile daha uyumlu bir seçenek hem de yakıt tasarrufunu sağlayabilir.

Kesici, betonun asfalttan daha maliyetli olduğunu ancak Salda Gölü konusunda masraftan kaçılmaması gerektiğini ve Salda Gölü’nün parayla ölçülemeyecek kadar değerli olduğunu vurguladı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.