DoğaManşetTürkiye

Salda için UNESCO’ya başvuru yapıldı

0

Salda Gölü’nün ‘Dünya Doğal Mirası’ sayılması için Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar tarafından UNESCO’ya başvuru yapıldı. Salda’nın korunması gerektiğine vurgu yapılan başvuru dilekçesinde ekolojik ve bilimsel açılardan bölgenin önemini altı çizildi.

Dilekçede, NASA ve bilim insanlarının Salda’ya ilişkin yaptığı çalışmalara dikkat çekilerek Mars’a benzerliği olduğu yönündeki veriler hatırlatıldı; Dünya’daki canlı yaşamının başlangıcı olan tek hücreli canlıların bölgede oluşumunun halen devam ettiği belirtildi. 

301 bitki türüne ev sahipliği yapıyor

Bölgenin ekolojik zenginliğine de değinilen dilekçede, Orman Bakanlığı tarafından 2013’te yapılan çalışma sonucu 301 sucul ve karasal bitki türü belirlendiği, bunlardan ikisinin endemik olduğu hatırlatıldı. Yine bakanlığın çalışması sonucu bölgede 110 kuş türüne rastlandığının altı çizilerek bunlardan da 75’inin Bern Sözleşmesi kapsamında koruma alında olduğu aktarıldı.

Millet Bahçesi için çalışmalar sürüyor

Bu arada göl çevresine inşa edilecek olan Millet Bahçesi hazırlıkları da hız kesmeden sürüyor. 2020’nin eylül ayında Salda’yı imara açacak 1/25000 ölçekli plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Plana göre, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin bir kısmında seyreltilmiş kırsal yerleşimin korunurken, otel ve pansiyonların ise Doğanbaba ve Kayadibi’nin bulunduğu bölgeye yönlendirilerek yapılaşmaya açılmasına başlanmıştı. 

Salda Gölü Koruma Derneği ise yıl sonunda yaptığı açıklamada projede belirtilenlerin de dışına çıkıldığını, Beyaz Adalar’a ahşap binalar yapıldığını bildirdi. Pandemi döneminde çalışmalarının hız kazandığını kaydeden Dernek, proje tanıtımında söylenen ‘bir çivi bile çakmayacağız’ sözlerinin ise unutulduğunu kaydetti. 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.