Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin projesine bilirkişi raporu: İmarsız, ekosisteme zararlı

0

Ordu Çevre Derneği’nin, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği balıkçı barınağının ırmağa ve deniz ekosistemine zarar vereceğini belirterek açtığı davada mahkemenin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti, ekosisteme zararlarına vurgu yaparken OBB’nin çalışmalarının imarsız olduğunu belirtti.

Raporda, “…ekte yer alan imar planı taslak olup onaylanmamış ve yürürlükte olan bir imar planı değildir” ifadesi kullanıldı.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu bilirkişi heyeti raporu hakkında açıklama yaptı:

“Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı’nın doğu tarafına yaptığı mendirek ve balıkçı barınağı için açtığımız davayı kazanmıştık. OBB yeniden proje yaparak çalışmalarını devam ettirmek istedi. Ordu İdare Mahkemesi’ne yeniden dava açtık. İddiamız önceki iddialarımız doğrultusunda ekosisteme zarar vereceğiydi. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti yerinde yaptıkları inceleme sonrası iddialarımızı doğruladılar. Mahkemeye raporlarını ilettiler. Mahkeme de bu rapora göre kararını verecek. Birincisi gibi bunun da lehimize olacağına inanıyoruz.”

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu’ya zarar veriyor!
Ordu’daki deniz dolgusu projesine mahkemeden ret
Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne Valiliğin verdiği onayı bilirkişi heyeti uygun bulmadı
Ordu’da mahkeme kararına rağmen sürdürülen belediye inşaatına mahkeme kararları asıldı
ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi yanıltıcı bilgi veriyor

‘İmarsız çalışma yapıyorlar’

OBB’nın kendi kurallarına uymadığını vurgulanan açıklamada, “Bırakın bir inşaatı, bir kümes de yapılsa imar planına göre alınacak bir ruhsat olması gerekirken Ordu Büyükşehir Belediyesi kendisi imar planı olmadan çalışma yapıyor. Bunu bir yöntem haline getirdi. Gülyalı Çikolata Park ve Kano Park da aynı biçimde imar planı olmadan yapıldı. İmar değişikliğini proje tamamlandıktan sonra yapıyor. Bu usulsüzlük için de dava açtık. Balıkçı barınağı için de bilirkişi heyeti raporunda, ‘İmar planı taslak olup onaylanmamış ve yürürlükte olan bir imar planı değildir’ vurgusu yapılıyor” denildi.

‘Ekosisteme zararı olacak’

ORÇEV’in açıklamasında bilirkişi heyeti raporundaki ekosisteme verilecek zararlar konusunda belirlemeler hakkında şu bilgiler verildi:

  • “ÇED dosyasında deniz dolgusunu için taşların hangi taş ocaklarından alınacağı belirtilmemiş.
  • Trafik hareketliliği dikkate alınmamış.
  • Karayollarından görüş alınsa da hangi önlemlerin alınacağı belirtilmemiş.
  • Irmağın ağzına bir ya da daha fazla denize doğru dolgu yapılması ırmağın ağzını dolduracağı, ırmağın taşıdığı malzemenin denize ulaşamamasına neden olacağı vurgusu yapılmış.
  • Suyun kirlenmesine neden olacağından balıkların yaşayamayacağı belirtilmiş.
  • Eski çöp alanının etkilerinin ne olacağı araştırılmamış.
  • Proje Tanıtım Dosyası‘nın (PTD) hidrolik yönden yeterli ve uygun olmadığı; canlı dağılımı ve bilgisinin çelişkili olduğu belirtilmiş.
  • Buranın karasal ve sucul canlılar için önemli olduğu bu konuda koruma statüsü yapılmadığı belirlenmiş.
  • Şu an yapılan çalışmalar nedeniyle zarar da vermiş bulunmaktadır.
  • Balıkçı barınağı için yer araştırmasının yapılmadığı vurgulanmış.
  • Planlama tekniklerine uygun görülmediği belirtilmiş. Sonuç olarak, ‘ÇED Gerekli Değildir‘ kararının yeterli olamadığı görüş ve kanaatlarını belirtmişlerdir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.