ManşetDoğa MücadelesiYerel

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi yanıltıcı bilgi veriyor

0

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin (OBB) 1. Ordu İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen kıyı dolgu ve düzenleme projesi çalışmasını durdurmaması üzerine ORÇEV Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in de Melet Irmağı ağzına balıkçı barınağının yapılacağı yönündeki açıklamasına tepki gösterildi.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Melet Irmağı ağzına yapmak istediği balıkçı barınağının yerinin uygun olmadığı ve ekolojik sorunlara neden olacağı gerekçesiyle dava açtık. Mahkeme de iddialarımızı olumlu değerlendirerek ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. İdare Mahkemesi’nde duruşmalı mahkememiz de tamamlandı. Süreç, karar aşamasında. Buna karşın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı basın açıklamasıyla balıkçı barınağının yapılacağı doğrultusunda bilgi veriyor. Mahkeme kararlarını önemsemiyor” denildi.

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararına uymuyor 

‘Türk Milleti adına’

ORÇEV açıklamasında mahkeme kararının “Türk Milleti” adına verdiğini belirterek, “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler kendisini ‘Türk Milleti’nin üzerinde görüyor. Oysa belediye başkanlarını halk seçiyor. Yani halkın emir eri konumundadır. Deniz dolgusu ve kıyı düzenleme üzerine iki karar var. Rıhtım-Melet Irmağı arasındaki alandaki dolgu ve kıyı düzenleme Ordu İdare Mahkemesi tarafından kesin kararla yani Türk Milleti adına çalışmanın kesin olarak iptal etti. İkincisi de OBB Başkanı Güler’in ‘yapacağız’ dediği balıkçı barınağı. Burası için de Türk Milleti başlığı altında ‘yürütmeyi durdurma’ kararını itiraz yolu kapalı olarak verdi. Ancak Başkan Güler nedense bu kararları hiçe sayıyor. Türk Milleti adına verilen kararı önemsemiyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Balıkçı barınağına karşı değiliz’

Derneğin barınağa karşı olmadığının belirtildiği açıklamanın devamında, “Balıkçılar için olmazsa olmaz olan barınakların kullanışlı olmasını istiyoruz. Barınakların daraltılmasına ve yapılan yere karşı çıkıyoruz. Bilirkişi heyeti bu konuda verdikleri raporla bizi haklı buldu. Karadeniz’de akıntılar batıdan doğuya doğrudur. Melet Irmağı’nın doğu tarafına yapılan balıkçı barınağı, akıntıyla batıdan gelen kumların, alüvyonların Melet Irmağı ağzına toplanmasına neden olacaktır. Bu nedenle balıkçı barınağı Melet Irmağı’nın 500-1000 metre doğusuna uygun bir yere yapılabilir” denildi.

Mahkeme kararına rağmen çalışmalara devam ettiği gerekçesiyle OBB hakkında suç duyurusu

Yapılan açıklamada kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini vurgulanarak, “OBB, kamuoyunu yanlış bilgilendirerek algı operasyonu yapıyor. Buna izin vermeyiz. Mahkeme kararına uyulmadığı, çalışmalara devam edilmesi nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurumuzu yaptık. Bundan sonraki süreç, yargıda ve kamuoyunun vicdanında” denildi.

İskeleye ilişkin dilekçe

Yapılan açıklamada OBB karşısında yıkılan büyük iskele hakkında yeniden OBB’ye dilekçe verildiğinden söz edilerek, “OBB karşısındaki büyük iskele yıkıldı. Yerine yenisi yapılıyor. Ancak dernek olarak aslına uygun olmasını istiyoruz. Bu nedenle iskelenin eninin ve boyunun ne kadar olduğuyla ilgili bilgi edinme hakkımızı kullanarak dilekçemizi verdik. İskeleyi oldu bittiye getirerek aslına uymayan bir biçimde yapılmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.