Uncategorized

Onur Hamzaoğlu’na 5 ay hapis!

0

AKP politikalarını eleştirdiği için yargılanan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’na 5 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezanın ertelenmesine karar verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Adana’da yaptığı konuşmadan ötürü tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşması Adana 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Hamzaoğlu ve avukatı duruşmada hazır bulunurken, çok sayıda kişi ise duruşmaya dinleyici olarak katıldı. Duruşma kimlik tespitiyle başladı. AKP’nin politikalarını eleştirdiği için, “Türkiye Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla yargılanan Hamzaoğlu, duruşmada savunma yaptı.

HDK’nin Kasım 2016’dan beri sözcülerinden biri olduğunu Anayasa değişikliğiyle ilgili referandum için Adana’da gerçekleşen mitinge bu sıfat ile davet edilip konuştuğunu ifade eden Hamzaoğlu, “Dolasıyla bütün muhalefetin olduğu gibi kamuoyuna açıklanmayan Anayasa değişikliği paketinin kamuoyuyla paylaşılmasını sağlamak ve neden ‘Hayır’ oyu verilmesi gerektiği konusunda haklı bilgilendirmekti. Ben profesyonel bir siyasetçi değilim. Akademisyenim. Hekimim. Halk sağlığı uzmanıyım. Bu bağlamda AKP hükümetinin 14 yıllık uygulamalarını 2002’de açıklamış oldukları programla karşılaştıran sayılara, verilere ve bilimsel bilgiye dayanan bir konuşma hazırlanmıştım. Hedefim tümüyle AKP hükümetinin Türkiye halklarına yönelik olarak yaşattıklarını bir kez daha sergilemek ve Anayasa değişiklik paketinin bundan farklı olamayacağının bilimsel bilgilerle kanıtlamaktı” diye konuştu.

‘Bana atılı suçlamayı kabul etmiyorum’

Konuşmasının barış talebi içerdiğini vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti: “Dava savcısının konuşma metnimde neyi suç olarak atıf aldığı ve suçlamanın gerekçesini öğrenmiş değilim. Aynı zamanda bu bana karşı yapılan bir hak ihlali olduğunu belirtmek isterim. Bunun yanı sıra savcılığın dilekçesinin mahkeme kabulü ile bilimsel bilgi, eleştirel düşünce bu bağlamda sorgulama maalesef bir suç unsuru olarak kabul edilir hale gelmiştir. Tarafsız bir gözle incelendiğinde metnin tümü 14 yıllık AKP hükümetinin uygulamalarını hedef alan, eleştirileri içeren bir metindir. Halkın bilinçli bir şekilde ‘Hayır’ oyu vermesi için kendi yaşamlarında örneklerle hazırlanmış bir metindir. Başkaca bir amacı yoktur. Dolayısıyla bana atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Hakkımda hükmün açıklamasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmasını da kabul etmiyorum.”

1 yıl denetim tabi tutulacak 

Hamzaoğlu’nun savunmasına aynen katıldıklarını belirten avukatları ise, konuşmanın ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında yapıldığını ve beraatını talep etti. Mahkeme, Hamzaoğlu’nun beraat talebini reddederek, “Türkiye Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla 6 ay hapis cezasını verilmesine, sanığın duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak verilen cezanın 1/6 oranında indirim yapılarak 5 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve verilen cezanın ertelenmesine karar verdi. Ayrıca mahkeme heyeti, Hamzaoğlu’nun 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasına da karar verdi.

(Yeni Yaşam)

You may also like

Comments

Comments are closed.