İnsan HaklarıManşetTürkiye

Türkiye İşçi Partisi, vekil Atalay’a özgürlük için 36 kentte eylem düzenledi

0
Fotoğraf: @tip_hatay / Twitter

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili olarak seçilen ancak Gezi Davası kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutulan Avukat Can Atalay’ın, tahliye edilmesi için 36 şehirdeki 85 ayrı noktada basın açıklaması yaptı.

Hatay’ın Defne ilçesindeki Uğur Mumcu Meydanı‘nda bir araya gelen vatandaşlar, “Can çıkacak halkını savunacak”, “Hukuksuz tutukluluğa son” pankartları taşındı. İskenderun‘daki Güvercinli Park‘ta da onlarca kişi bir araya gelerek “Hukuk ve halkın iradesine saygı istiyoruz!” dedi.

İstanbul‘un Kadıköy, Sarıgazi, Silivri, Büyükçekmece, Beylükdüzü, Esenler, Küçükçekmece, Kartal, Esenyurt, Bağcılar, Avcılar, Tuzla, Beykoz, Nurtepe, Okmeydanı, Maltepe, Bakırköy, Bahçelievler, Kozyatağı ve Beşiktaş‘ın da aralarında bulunduğu 26 noktasında eylem düzenlendi. Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı‘nda düzenlenen basın açıklamasında “Seçilmiş bir milletvekili aradan üç hafta geçmiş olmasına rağmen Yargıtay tarafından hukuka karşı hile kullanılarak resmen esir tutuluyor” diye konuştu.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Ankara‘da TİP İl Binası önünde gerçekleştirilen eyleme katılarak iktidara seslendi.

İzmir‘de Alsancak ve Bergama‘da buluşan eylemciler basın açıklaması düzenledi. Alsancak’ta açıklamanın ardından bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Antalya‘da Alanya, Serik ve Manavgat ilçelerinde bir araya gelen eylemciler, basın açıklamasında Can Atalay’ın Meclis’e kaydı yapılmış olmasına ve Yargıtay’a gerekli başvurular yapılmış olmasına rağmen halen tutuklu olmasına tepkilerini dile getirdi.

Sakarya‘da AKM önünde onlarca kişinin katılımıyla yapılan basın açıklamasında da Atalay’a özgürlük talep edildi, “Can çıkacak halkını savunacak!” ifadeleri kullanıldı.

Manisa‘daki Manolya Meydanı‘nda yapılan basın açıklamasında “Hatay halkının iradesi gasp edilemez” vurgusu yapıldı.

Kocaeli‘nin Gebze ilçesinde Kent Meydanı‘nda bir araya gelen ilçe örgütü, Atalay’ın hâlâ tutuklu olmasının hukuğa aykırı olduğunun altını çizdi.

Aydın‘da Atatürk Kent Meydanı‘nda bir araya gelen göstericiler de Hatay Milletvekili Av. Can Atalay’ın hukuksuz tutukluluğunun sona ermesi için bir araya geldiklerini bildirdi.

Eskişehir‘deki göstericiler İsmet İnönü Caddesi‘nde toplanarak yaptığı basın açıklamasında Atalay’ın tutukluluğunun devam ettirilmesiyle halkın iradesinin gasp edildini belirtti.

Denizli‘de Atalay’a özgürlük çağrısı yapan göstericiler, Candoğan Parkı‘nda bir araya geldi.

Bolu‘da Atalay’ın tutukluluğuna son verilmesi çağrısı yapanlar, Kardelen Meydanı‘nda bir araya geldi.

Balıkesir‘de Bandırma Cumhuriyet Meydanı ve Gönen Cumhuriyet Meydanı‘nda bir araya gelen eylemciler, Atalay’ın serbest bırakılmasını istedi.

Muğla‘nın Bodrum, Milas, Köyceğiz, Marmaris, Fethiye, Datça, Ula ve Menteşe ilçelerinde buluşan onlarca kişi, yetkililere yasaları uygulama çağrısı yaptı.

Giresun‘da onlarca gösterici Atatürk Meydanı‘nda bir araya gelerek Atalay için hukukun uygulanmasını istedi.

Düzce‘de Durmazlar Düğün Salonu karşısında toplanan il örgütü, kurumlara görevlerini yerine getirmeleri adına çağrıda bulundu.

Kırklareli‘deki Özgürlük Parkı‘nda da Atalay’ın serbest bırakılması çağrıları yapıldı.

Adana‘daki Atatürk Parkı‘nda gerçekleştirilen basın açıklamasında da göstericiler yetkililere seslendi.

Konya‘da Gedavet‘te bir araya gelen eylemciler, “Halkın seçilmiş vekili Can Atalay’ın yeri meclistir” dedi.

Bursa‘da TİP il binasında gerçekleştirilen basın açıklamasında Atalay’ın hukuksuzca rehin alındığı ifade edildi.

Diyarbakır‘da Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemi düzenledi.

Edirne‘de Saraçlar Caddesi‘nde bir araya gelen göstericiler de Atalay’ın tutukluluğuna tepki gösterdi.

İzmit‘te İnsan Hakları Parkı‘nda yapılan açıklamada Atalay’ın tutukluğunun halkın iradesinin gaspı anlamına geldiği vurgulandı.

Çorum‘da Kadeş Barış Meydanı‘nda gerçekleştirilen basın açıklamasında “Hukuka, halkın iradesine saygı istiyoruz!” denildi.

Sinop‘ta Uğur Mumcu Meydanı‘nda buluşan eylemciler, “Hatay halkının iradesine saygı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kayseri‘de yer alan Cumhuriyet Meydanı‘nda yapılan basın açıklamasında Atalay’ın milletvekilliği tescil edilmesine rağmen hukuksuz biçimde tutukluluğu sürdürülmesine karşı çıkıldı.

Tekirdağ‘da Çorlu Heykel Meydanı‘nda gerçekleştirilen basın açıklamasında Atalay’ın cezaevinde rehin tutulduğu belirtildi.

Çanakkale‘de İskele Meydanı‘nda yapılan açıklamada da Atalay’ın tutukluğuna son verilmesi çağrısı yapıldı.

‘Mazbatasını almasına rağmen göreve başlayamadı’

TİP’in tüm eylemlerinde okunan basın açıklamasında Can Atalay’ın mazbatasını aldığı hatırlatılarak, “Yargıtay’da dava süreci devam ederken hukuksuzca cezaevinde tutulan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekilli Seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçildi. Seçim sonuçlarının kesinleşmesini takiben Can Atalay, avukatları aracılığıyla milletvekili mazbatasını aldı ve geçen cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak kaydı yapıldı. Ancak seçilmiş vekilimiz, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde esir tutulduğu için henüz milletvekili yeminini edemedi ve görevine başlayamadı. Can Atalay’ın tahliye edilmesi için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı başvuru günlerdir yanıtsız bırakıldı ve yoldaşımız hala cezaevinde tutuluyor” ifadeleri kullanıldı.

Yaşananların Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Yaşanan durum her anlamda Anayasa’ya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar etmektedir. Seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verildi.

‣ 15 hukuk kurumundan Hatay milletvekili Atalay’ın tutukluluğuna son verilmesi çağrısı

Anayasa’nın 83. Maddesi’nde “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” denildiği hatırlatılan açıklama şöyle devam etti:

“Anlamı apaçık olan Anayasa hükmü ortadayken, buradan başta Yargıtay savcıları olmak üzere yetkililere soruyoruz: Seçilmesinin üstünden 3 hafta geçmesine rağmen Can Atalay neden hala serbest bırakılmadı? Can Atalay neden Meclis’te yemin edip görevine başlayamadı? Can Atalay ne zaman Hatay’a ulaşıp enkaza çevrilmiş olan şehrin imarı için yurttaşla beraber çalışmalarına başlayabilecek? Can Atalay’ın, Hatay’ı ve tüm ülkeyi enkaz altında bırakanların suçlarını yüzlerine vurmasından mı korkuyorsunuz? Milli iradenin yerine gelmesini engellemenin, yani milletin seçtiği vekil sanki seçilmemiş gibi davranmanın, bir suç olduğunu bilmiyor musunuz?

‣ Vekiller yemin etti, TBMM 28’inci Yasama Dönemi resmen başladı

Bu sorularımızla, Anayasal kurumları Anayasa’ya uymaya bir kez daha davet ediyoruz. Artık bu hukuksuzluğa bir son verin! Yetkinizi aldığınız yasaları uygulayın! Can Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının derhal yerine getirilmesini bekliyoruz.

Saray’dan talimat beklediğiniz her gün, Anayasa’yı çiğnemeye devam ettiğiniz bir gün olarak kaydediliyor halkın defterine. Bunu unutmayın çünkü biz sizin kanun dışı, keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Başta Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman olmak üzere haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanarak özgürlüğü elinden alınan tüm arkadaşlarımız için mücadeleye devam edecek, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz.

Halkın iradesine saygı istiyoruz! Hukuka, adalete saygı istiyoruz! Hatay halkının iradesine saygı istiyoruz! Can Atalay’a özgürlük istiyoruz!”

You may also like

Comments

Comments are closed.