Yazarlar

NES’e teşvik, nesine teşvik? Bir alternatif öneri

0

Ekonomi Bakanlığı Kasım ayında verilen yatırım teşvik belgeleri listesini yayınladı  Bununla birlikte ilk defa olarak bir nükleer enerji santrali yatırımına da yatırım teşvik belgesi sağlanmış oldu.

Bakanlığın ilanına göre 4.800 MW gücünde olacak Akkuyu NES projesi için 76 milyar TL’lik KDV istisnası ve yaklaşık 4,5 milyar TL’lik de Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlandı . 17 Kasım 2017 tarihli 133805 no’lu belge ile düzenlenen teşvik kapsamında santral kurulumunda alınacak tüm mal ve hizmetler KDV ve gümrük vergisinden muaf tutulmuş oldu.

Demek ki Akkuyu NES   toplam 76 milyar liralık alımlarında KDV ödemeyecek:  76 milyar x %18= Akkuyu şirketine 13 milyar 680 milyon  TL hediye ediliyor. Ortalama %5 civarı Tarım dışı Gümrük Vergisi muafiyetini de 225 milyon TL olarak hesaba katarsak nükleerci şirkete yuvarlak rakam ile  14  milyar  TL bir kıyaktan söz edebiliriz.                                                                                                                                                                                                                                            

Güneş Enerjisi sektöründe aynı parayla daha fazla kapasite yaratacak bir teşvik programı mümkün.

14 milyar TL yatırım teşviği ile Akkuyu’da kurulu gücü toplam 4800 MW olan bir NES ‘e devlet hediye  verecek.   Santralin maliyetini ise vatandaşa dünyanın en pahalı elektriğini satarak çıkartacaklar. Bu NES’in nesine teşvik verirsiniz? Anlamak imkansız.

Güneş gönüllüleri olarak Devletin  bu  14 milyar TL  teşviği  yurttaşlarına vermesini öneriyoruz. Bu yöntemle beheri ortalama 3 KW den toplam kurulu gücü 10.500 MW olan 3,5 milyon Y.E.S. kurulmasının önü açılmış olur. Yurttaşların çatılarında, bahçelerinde kuracakları  3kW kurulu gücü olan Güneş enerji santrallerinin 2 kW sinin yatırım maliyetini yurttaş ödeyecek, kalan 1 kW yatırım maliyetini Devlet Baba verecek. ( 1 kW yatırım maliyetini 4000 TL varsayıyorum). Santral sahibi? Yurttaşlar. Yurttaşların kazancı, dünyanın en pahalı nükleer santral elektriğine para ödemek zorunda olmayacaklar.

Kendi santralinin sahibi olacak insanımız :  Y.E.S.  (Yurttaşın Elektrik Santrali).    

Ayrıca hepsi minisantraller olmak zorunda değil, bu atılımı kısmen enerji kooperatifleri eliyle yapmak daha yararlı olur.                                                                                                                                                                                                                                     5 yılda bu projeyi bitiririz. 2023’te dünya küçük dilini yutar bunu görünce. Ayrıca belirtmekte fayda var, devletten bir günde bu kadar para çıkmayacak.

Bir iyi haber daha: Devlet gerçi 14 milyar Türk Lirasını eliyle peyderpey dağıtacak AMA her dağıttığını herhalde 1 yıl içinde geri alacak.

Nasıl mı? Bu devasa programı hayata geçirmekle  sağlanacak istihdam ile devletin ücretlilerden doğrudan ve dolaylı vergi gelirleri artacak.

Alper Öktem

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.