Köşe Yazıları

Nasıl Bir Yeşil Parti – 1

0

Son dönem nedense heryerde bir ekolojistler tartışması başladı, sol bir grupta beni oldukça yaralayan bir yorum geldi,  bir mühendis arkadaştan, önce bunu paylaşmak isterim.

Mühendis olduğunu ve herşeyi TMMOB’un çözebileceğini  söylüyor , çevreciler aslında çevre düşmanı onları kim finanse ediyor diyordu.

Nasıl bir aymazlıksa bbu, hani her fikir size uymasa da saygı duyarsınız, tıpkı son yazımda beni hak etmediğim bir biçimde eleştiren arkadaşıma benim tahammül ettiğim gibi, Hazır konu açılmışken buradan kendisine deklare edeyim, mükemmel değilim, hiç olmayacağım, yazrken hatalarım olacak ama inadına yazacağım, dilerse okumaz saygı duyarım, ben baba tarafından Ermeni, anne tarafından Yörük’üm. Üstelik büyük bir aşiret ağasının tek kız torunuyum, ama hiç milliyetçi olmadım. Kendimize hiç öteki gibi bakılmasına izin vermedik. Ermeni bir bakıcı ile büyüdüm annem hasta olduğu için. O yüzden evet bana göre bahsettiğim parti duruş biçimiyle, benim baktığım noktadan Milliyetçi görünmektedir. Siz başka bakarsınız anlarım, size göre hatalı olmam, benim değerlerimi değiştirmez. Kaldiki yengem ve eski eşim de Kürttür. Kürtlere bir garazım yoktur. Bu savaşı, bu kaosu onlar yaratmamaktadır. Buradaki rantı onlar vurmamaktadır. Körfez savaşının en ağır döneminde bölgede Amerikalı bir firmanın mühendisi olarak gönüllü gidecek kadar Don Kişottum ben. Kendimden ben o yüzden kaale almıyorum bana yapılan hakaretleri, hatta iyi gelecekse devam etsinler. Farketmez benim için.

Gelelim kendisini mühendis olarka tanımlayan ve herşeyi TMMOB a bırakan arkadaşaç Evet ona birkaç sözüm var.

Kriz dönemlerinde sırça köşkündeki kimi mühendisler görmese de, ben görenlerdenim , en ağır kayıpları mühendisler ödemiştir. Tedaş örneğini yazdım. Yeni giren mühendisler 1050 TL maaşa çalışmaktadır. Acaip günlerce yazacağım sorunlar vardır. TMMOB neden yeterince işlevsel değildir gibi sormak isterim. TMMOB meslekte birlik grubudur, ekoloji asli işi değildir. Türkiyede mühendislerin yığınla aymazı vardır, artık devlet odaları kapatmak istemektedir, dahası yetkim mühendislik kavramı ile mühendisliği bitirmek isterken, TMMOB un daha elzem işleri varken, asla ekoloji aslı işi olamaz, olmamalıdır. Ortak tabiki hareket edilir. Destek alınır ama örneğin emo, termik santrallere karşı değilken, çevreciler termike karşıdır. O zaman EMO ile hangi mantıkla hareket edilir, insanin mühendisliği mesleğidir ama ekolojist olmak bir tercihdir. Duruştur. Ayırt etmek, karıştırmamak gerekir.

Ekoloji , TURÇEP  toplantısında da, benzer bir yaklaşımla, üniversitelere kalsın demişti bir üniversite profu, bu da sakat bir duruştur. Siz nerdeyseniz orası çevreci olsun demek, sakat kompleksli ve egoist bir duruştur.

Çevre hareketi kimseye bırakılamaz. Kimsenin tekelinde değildir. Herkesin duracağı yer bellidir. Kimse kimseye lütüf gibi şunu yap diyemez.

Ama Yuvarlakçaylılar bize çok şey öğretmiştir. Sinoplular bize çok şey öğretmiştir. O yüzden sivil bir hareket önemlidir. O zaman konuları buradan bağlarsak bizim nasıl bir ekolojist bir partiye gereksinimiz olduğumuz aşikardır.

  • Her gruba eşit mesafede, TMMOB’a, akademisyenlere
  • Her bölgenin kendi gerçeğinin farkında
  • Toplumsal gerçeklikten uzak olmayan
  • Klişelerle yaklaşmayan, sorgulayan, isyan eden
  • Tam bağımsız, alt yapısı güçlü
  • İktidara yarın gelecek gibi ekoloji politikalarını üretmiş
  • Lümpenlikten, populist kaygılardan uzak, mış gibi yapmadan
  • Samimi ve net.
  • Çizgilerini iyi belirlemiş, konusunda uzmanlar olan, her konuda ahkam kesmek durumunda kendini hissetmeyen
  • Ötekileştirmeyen, biat ve icazet kültürü olmayan
  • Faşizan yaklaşımlara izin vermeyen
  • Derin kanatları olmayan
  • Heryerde eylem yapabilecek gücü , cesareti yetkinliği olan
  • Tüm bedelleri ödemeyi baştan kabul eden.
  • Ve asla ekolojik duruşu diğer duruşlarının önüne geçmeyen

Şimdilik maddeledim devam yazımda bu içerikleri tartışalım, siz nasıl bir yeşil parti istiyorsunuz diyerek sormak istiyorum

Not: Devin Kuzu’yu, Alp CAN’ı, Tuncer ALTAN’ı kaybettim. Kaybettik. Ölüme inat, ekolojiye selam diyorum. Ölümler varken bu anlamsız kavgaları da anlamıyorum açıkcası. Kavgalarımıza sarılarak ölüme başkaldırabiliriz, birbirimizi kırarak değil. Değil mi ?.

You may also like

Comments

Comments are closed.