EnerjiManşet

Birleşik Krallık’tan hidrolik çatlatmaya durdurma kararı

0
Police monitor protesters with placards standing near to the entrance of a drill site operated by Cuadrilla Resources Ltd in Balcombe, southern England, on July 31, 2013. Protestors fear that Cuadrilla will use the controversial method of hydraulic fracturing or 'fracking' of oil and gas from underground shale rock. Cuadrilla has said it plans to conduct exploratory drilling in a temporary operation which will not include hydraulic fracturing. AFP PHOTO / CARL COURT (Photo credit should read CARL COURT/AFP/Getty Images)

Ham petrol çıkarmada kullanılan hidrolik çatlatma yönteminin çevreye zararlarının öngörülemez olduğunu söyleyen bilimsel raporun ardından Birleşik Krallık hükümeti ülkedeki hidrolik çatlatma projelerini durdurma kararı aldı.

Karar, Petrol ve Doğal Gaz Otoritesi (OGA) tarafından yayınlanan rapor sonrasında gerçekleşti. Raporda çatlatma işlemi sonrasında oluşabilecek depremlerin sayısını ve şiddetini tahmin etmenin mümkün olmadığı söyleniyordu. Bakanlar doğal gaz ve petrol şirketlerini, ilerideki fosil yakıt endüstrisinde yeni bir büyüme yaratacağı düşünülen hidrolik çatlatma projelerini desteklemeyecekleri konusunda da uyardılar.

Hidrolik kırma/çatlatma nedir?

Hidrolik çatlatma veya kırma olarak bilinen yöntem, yerin altında birbirlerinden kopuk olarak bulunan doğal gaz ve petrol rezervlerinin yatay sondaj ile parçalanıp basınçlı su ile yukarıya çıkartılması anlamına geliyor. Hidrolik çatlatma, işlem sırasında yeraltı suyunun petrol ile karışması ve çatlatma sırasında işlemin yapıldığı bölgede uzun süreli depremler meydana gelmesi sebebiyle çevreciler tarafından uzun zamandır eleştiriliyordu.

Tek ruhsatlı projeye durdurma kararı

Geçtiğimiz yaz Lancashire’daki Preston New Road bölgesinde Cuadrilla Resources şirketi tarafından gerçekleştirilen hidrolik kırma faaliyetleri, bölgede meydana gelen depremlerin hükümetin deprem eşiğini geçmesi sebebiyle durdurulmuştu. Birleşik Krallık’taki tek ruhsatlı aktif hidrolik kırma projesi bölgede 2.9 şiddetinde depremlere sebep olmuştu.

Muhalefet partileri kalıcı yasak istiyor

Gelecekteki projelere yönelik kararın ardından, İşletme, Enerji ve Sanayi Stratejisi Devlet Sekreteri Andrea Leadsom, kararın çatlatma işleminin güvenli olduğu kanıtlanana kadar geçerli olduğunu belirtti. İşçi Partisi, Liberal Demokratlar ve Yeşil Parti ise kalıcı bir yasak konusunda diretiyor.

Türkiye’de de uygulanıyor

Türkiye‘de hidrolik çatlatma yöntemi bu yıl üç sahada (Diyarbakır’daki Mermer-1 ve Hançerli-5 ile Siirt’teki Demirkuyu-1) aktif olarak uygulanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada üç sahada toplam 5.26 milyon varil petrol rezervi bulunduğunu açıklamış; ilerleyen yıllarda 50 kuyu daha açmayı planladıklarını söylemişti.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.