Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiManşet

Muğla’daki termik santrallerin kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na idari başvuru yapıldı

0

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı, Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Cumhurbaşkanlığı’na idari başvuruda bulunarak Muğla‘da yaşayan tüm canlı türleri için hayatı tehdit eden termik santrallerin kapatılması talebinde bulundu.

Başvuruda Aydın İdare Mahkemesi‘nin 1993’te Kemerköy Termik Santrali ile Yatağan Termik Santrali‘nin, 1994’te ise Yeniköy Termik Santrali‘nin kapatılmasına yönelik verdiği kararların uygulanarak linyit kömürü ile çalışan üç santralin de kapatılması talep edildi.

Dernek adına idari başvuruyu gerçekleştiren Av. İsmail Hakkı Atal, mahkeme kararlarının Danıştay tarafından onandığını ancak Aydın İdare Mahkemesi kararlarının halen uygulanmadığını belirtti.

Atal, Anayasa‘nın 138/4 maddesini hatırlatarak, “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” ifadelerini kullandı.

Anayasa’nın 104’üncü Maddesini alıntılayan Av. Atal, “Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir” dedi.

Atal, Cumhurbaşkanlığı’na yaptığı idari başvuruda şu ifadeleri kullandı:

Anayasanın 138/4 ve 104. maddeleri gereğince Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santralleri için Aydın İdare Mahkemesi tarafından verilen kapatma kararlarının yürütmenin ve Devletin başı olan Cumhurbaşkanlığınızca yerine getirilerek üç termik santralin kapatılmasını ve mahkeme kararlarının uygulanmasını vekaleten ve asaleten talep ederiz.”

‣ Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin bedelini kim ödüyor?

‘Santralleri kapatmamak, hukuk devleti ilkesini çiğnemek demek’

Av. İsmail Hakkı Atal tarafından yapılan başın açıklamasında Aydın İdare Mahkemesi’nin verdiği kararlar hatırlatılarak Muğla’daki üç termik santralin 1996 yılından bu yana hukuka aykırı olarak işletildiğine vurgu yaptı.

Anayasanın 2’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti‘nin sosyal hukuk devleti olduğunu hatırlatan Atal, hukuka aykırı bu durumun ‘hukuk devleti’ ilkesinin çiğnenmesi anlamına geldiğinin altını çizdi.

Atal, Anayasanın 2, 138/4 ve 104’üncü maddeleri gereğince Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santralleri için Aydın İdare Mahkemesi tarafından verilen kapatma kararlarının yürütmenin ve Devletin başı olan Cumhurbaşkanlığınca yerine getirilmesi için bugün itibariyle Cumhurbaşkanlığına başvuru yapıldığını aktardı.

‣ Yatağan’da suç üstü: Şirket, maden için verilen yargı kararını görmezden geliyor
‣ Yeniköy Termik Santrali’nde neler oluyor: Filtreleri gece kapatılıyor mu?
‣ Muğla için aktivistler Meclis’te: Termik santrallerin yarattığı kırıma derhal son verilsin!
‣ Muğlalılar kömüre karşı direnişte: 37 köy/mahalle yok edilme tehdidi altında
‣ Termik santrali işçilerine Akbelen çağrısı: İşçinin yeri toprağı için direnen köylülerin yanıdır!
‣ Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’nin durdurulması için Bakanlığa başvuru yapıldı
‣ ‘Termik santraller için yapılan geçici düzenleme, çevre mevzuatını yok saymaya devam ediyor’

You may also like

Comments

Comments are closed.