EkolojiManşet

Millet bahçesi ısrarı ekokırıma ve milyonlarca liraya mal oluyor

0
gölbaşı millet bahçesi

Ekosisteme zarar vereceği için iptal edilen Ankara Gölbaşı Millet Bahçesi‘nin ikinci ihalesi de gerçekleştirildi. İller Bankası 74,7 milyon TL harcadığı projeye 23,5 milyon TL daha aktardı.

Ankara Gölbaşı’ndaki projeyle ilgili olarak Temmuz 2021’de alınan mahkeme kararında Millet Bahçesi için yapılan plan değişikliğinin bölgedeki yapılaşmayı artıracağı ve korunması gereken alanları korumadığı söylenmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de plan değişikliğinin iptali istemi ile dava açmıştı. 11. İdare Mahkemesi, Gölbaşı Özel Koruma Bölgesinde yapılaşmaya ve ekolojik bütünlüğün parçalanmasına izin vermeyerek planı iptal etti.

gölbaşı millet bahçesi

Tepkilere rağmen Millet Bahçesi yapılan Salda Gölü

Plan değişikliğinin yapılaşmayı artırıcı nitelik taşıdığı belirtilen mahkeme kararında değişikliğin “Korunması gereken alanların korunmadığı, endemik bitki türleri ve kuşların geçiş güzergahına ilişkin ekolojik değerler hakkında gereği gibi araştırma yapılmadan hazırlandığı, nüfus yoğunluğunu artırıcı şekilde planlama yapıldığı, ayrıca planın dayanağı olan 18 Eylül 2017 tarihli planın iptal edildiği, bu sebeple planın altlığının da kalmadığı anlaşıldığı” gerekçeleriyle iptal edildiği belirtilmişti.

BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre; yargının ‘dur’ dediği proje için ikinci kez ihale yapıldı. İller Bankası, Eymir Gölü yakınındaki toplam 600 bin metrekare alana inşa edilmesi planlanan millet bahçesinin birinci kısım işleri için Şubat 2022’de 74 milyon 740 bin TL’yi gözden çıkarmıştı, 5 Ocak’ta ise ikinci kısım işleri için 23,5 milyon TL’lik sözleşme imzaladı.

21 Aralık’ta düzenlenen “Gölbaşı (Ankara) Millet Bahçesi 2’nci Kısım Yapım İşi” ihale, İLBANK Yatırım Koordinasyon Dairesi Başkanlığı himayesinde, pazarlık yöntemiyle düzenlendi. İhaleye dört şirket teklif verdi.

İller Bankası’nın 24,6 milyon TL yaklaşık maliyet hesabı çıkardığı ihaleyi Asil İnşaat isimli şirket kazandı. Sözleşmenin bedeli kayıtlara, 23 milyon 583 bin 583 TL olarak geçti. İnşaatın 15 Ocak’ta başlayacağı ve 15 Nisan’a kadar tamamlanacağı belirtildi.

Milletin istemediği millet bahçeleri…

Ülkenin en önemli ve Mars’a ışık tutacağı söylenen Salda Gölü‘nde dahi millet bahçesi yapılaşması sürerken bu yıl da iktidar millet bahçesi yapılaşmalarında hız kesmedi. AKP’nin bir sembolü haline gelen millet bahçeleri çoğunlukla milletin ormanlara yapıldığı için istemediği yapılaşma türleri oldu.

Millet bahçeleri genellikle hali hazırda ormanlık arazilerin içerisine inşa edilmeleri, ağaç kesimleri ve yapılaşmaya neden olmaları gibi nedenlerle  kamuoyundan tepki topluyor.

Türkiye’de artık neredeyse her an her yerde size sürpriz yapacak şekilde karşısınıza çıkacak bir millet bahçesi bulabilirsiniz. AKP hükümeti ülke çapında 409 adet millet bahçesinin yapımına devam ediyor.

Üsküdar’da ormana millet bahçesi: TOKİ ihalesi yine hastanelerin, havalimanlarının şirketine
‣Üsküdar’da sır gibi millet bahçesi: Kimsenin haberi yok…
‣Üsküdar’da ormana millet bahçesi: TOKİ ihalesi yine hastanelerin, havalimanlarının şirketine

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.