EkolojiManşetYerel

Antalya ormanları parsel parsel ihale ediliyor

0

Antalya’nın varyant çıkışında yer alan Atatürk maskının etrafındaki yaklaşık 4,37 hektarlık alan 20 yıl süreyle kiralanmak üzere ihaleye çıkarıldı.

Hali hazırda “piknik alanı” olarak kullanılan bölgenin ihale duyurusunda  ‘1 Adet Kepez Konaklamasız Orman Parkı’nda bulunan gelir getirici tesislerin (1 adet Kır Kahvesi, 1 adet Kır Lokantası, 1 adet Yöresel Ürünler Satış Yeri, 1 adet Büfe, 1 adet Macera Parkı) işletme hakkının’ kiralanması için tahmini bedel 1 milyon 193 bin 20 TL olarak belirtiliyor.

Akdeniz Gerçek’in aktardığına göre, alana yapılacak işletmeler nedeniyle zaten bir dizi kiralama ve işgalle parçalanan ormanın bütünlüğünün bozulacağı ve yangın riskinin artacağı kaydediliyor.

İhale,  22 Şubat 2024 Perşembe günü saat 11.00’de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılacak.

‘Kamu yararı adıyla rant’

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Bu alanda insan aktivitesini artıracak yeni izinlerin verilmesi, felaketi davet etmek anlamına gelir” diyerek, Anayasa’nın 169. maddesinde belirtilen ‘Ormanlar amaç dışı kullanılamaz’ ilkesini hatırlattı:

“Geçmişte, 6831 sayılı Orman Kanunu ve Anayasa’nın 169. maddesine bağlı kalarak, ormanlardan yüksek kamu yararı gözetilerek izin verilebiliyordu. Ancak AKP iktidarı ile birlikte, yüksek kamu yararı ifadesi kamu yararına dönüştü. Her türlü faaliyet kamu yararı olarak ifade edilmeye başlandı. Bu durum, orman alanlarının amaç dışı kullanımını hızlandırdı ve 2018’de 6831 sayılı Orman Kanunu’nda yapılan değişiklikle, orman alanlarının orman dışına çıkarılması yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Bu durum, Anayasa’nın 169. maddesinin ihlal edildiği anlamına gelir.”

‘İnsanın fazla olduğu yerde risk artar’

Ormanın hem faunası hem de florasıyla bir bütün olduğunu vurgulayan Durmuş, Kepez’deki alanın halihazırda işgal altında olduğunu, ihaleyle risklerin artacağını söyledi:

“Maden izinleri, kent ormanı adı altında verilen izinler, taş ocakları ve çeşitli turizm tesisleri için verilen izinler, ormanları giderek tahrip ediyor. İklim değişikliği göz önüne alındığında, orman yangınlarının giderek artması ve bu konuda yangına hassas bölgelerin korunması gerekirken, bu bölgelerde insan hareketini artıracak piknik alanı veya günübirlik tesis şeklinde verilen izinler, yangınları tetikler. İnsan hareketinin fazla olduğu yerde risk fazladır.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.