Antalya-Kaş‘ta antik Likya Yolu güzergahında, ormanlık alanın içine, “orman parkı” adı altında yapılmak istenen tesis için açılan ihale, katılan üç firmanın da eksik evrak teslim etmesi nedeniyle düştü.
Kaş Orman İşletme Müdürlüğü‘nde açılan ihaleyle, Bezirgan Mahallesi’nde Düdenardı Mevkii’nde bulunan 20 bin metrekarenin üzerinde orman arazisi, üzerinde konaklamalı-konaklamasız “orman parkı” yapılması için bir şirkete, yıllık 390 bin TL tahmini bedel üzerinden 20 yıllığına kiraya verilmek isteniyor.
Proje kapsamında orman içinde 250 m2 taban alanı bulunan kır lokantası, 100 m2’lik sıhhi tesis kompleksi, 30 m2’lik depo, 40 m2’lik ibadethane, 30 m2’lik yöresel ürünler satış ünitesi, 15 m2’lik de giriş kontrol ünitesi inşa edilecek. Ayrıca her biri 80 m2’lik alanda 30 ayrı çadırlı kamp Alanı ile her biri 80 m2’den oluşan 20 ayrı karavan kamp alanı oluşturulmak isteniyor.
Yapılmak istenen tesisin çok yakınında Phellos Antik Kenti bulunuyor.
Kiralamaya konu olan orman arazisi, arkeolojik sit alanını da içermesinin yanında aynı zamanda yaban keçilerinin de yaşam alanı niteliğinde. Bölgedeki yangın gözetleme kulesinin ise kültür evi olarak kullanılması planlanıyor.
Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması
‘Bu geçici bir zafer, halkın tepkisi çok önemli’
18 Ekim’de yapılan ihale öncesinde bölge halkı sabahın erken saatlerde Orman İşletmesi Müdürlüğü önünde toplandı.
İhaleye üç firma katıldı. Ancak firmaların eksik evrak teslim etmesi sebebiyle ihale düştü.
İhalenin iptali sonrası bunun geçici bir zafere olduğunu belirten Akoy, sürecin devamına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Halkımızın kapıyı tutması, ihaleye gelenlere girmeyin demesi bu cesareti göstermesi ve protesto etmesi çok önemli. Bunun yanında tabii yönetmeliğin iptali çok önemli. Çünkü bunun hemen arkasında hala Kaş’ı bekleyen belki 18-19 ihalenin daha olacağı bilgisi elimizde mevcut. Bu sebeple yönetmeliğin iptali için avukatımız Tuncay Koç çalışıyor. Doğa Derneği ile beraber yakında yönetmeliğe dava açacağız. Belki Doğal Hayatı Koruma Vakfı da bizden ayrı ya da bizle beraber onlar da bu yönetmeliği dava edecek.
Asıl önemli olan bu yönetmenin iptaline odaklanmaktır. Türkiye’nin ormanları aynı maden ruhsatları dağıtılması gibi orman parkları dağıtılarak tahrip edilmesin. Orman varlıklarımız zarar görmesin. Akdeniz Bölgesi, Antalya bölgesi bin metrelere kadar çam ormanıdır. Muğla ve Antalya valiliklerinin yangın riski nedeniyle 31 Ekim’e kadar halkın ormanlara girmemesiyle ilgili yasağı halen yürürlükte. Yönetmeliklerimiz de bu yasaklarla uyumlu olmalı. Bu yönetmenlik iptal olmalıdır”
Sadece Antalya’da 100’e yakın tesis planlanıyor
Muğla ve İzmir’de yerleşim yerlerine kadar ulaşan orman yangınlarının etkisi henüz geçmemişken, sadece Kaş’ta değil, Türkiye‘nin pek çok bölgesinde ormanlar “konaklamalı-konaklamasız orman parkı” adı altında turizm işletmelerine açılıyor.
Sadece Antalya’da ormanın içinde 100’e yakın işletme planlanıyor. Bunların önemli bölümü de Kaş ilçesi ve çevresinde.
Sahil dışındaki orman alanlarında, Mayıs 2022’de çıkarılan Orman Parkları Yönetmeliği gereği imar şartı aranmıyor. 28 Eylül’de “Kamu mallarının turizme tahsisini düzenleyen yönetmelik”te yapılan değişiklikle de “mesire yeri” tanımı kaldırılarak yerine “orman parkı” ifadesi konulmuştu.