Editörün SeçtikleriKentManşet

Üsküdar’da ormana millet bahçesi: TOKİ ihalesi yine hastanelerin, havalimanlarının şirketine

0

ÜSKÜDAR Türkiye’de birbiri ardına inşa edilen ve bazılarının yapımları süren millet bahçelerine bir yenisi daha ekleniyor. Millet bahçeleri genellikle hali hazırda ormanlık arazilerin içerisine inşa edilmeleri, ağaç kesimleri ve yapılaşmaya neden olmaları gibi nedenlerle  kamuoyundan tepki topluyor. Bu kez millet bahçesinin yapıldığı ormanlık arazi ise Üsküdar, Küçüksu Mahallesi’nde.

Ormanlık ve 81 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilen ‘Çocuk Köyü ve Millet Bahçesi’ projesinin yapımını üstlenen Kayaş Madencilik A.Ş. bir aydır bölgede çalışmalara devam ediyor.

Proje kapsamında 900/1,  917 /6,  969/4,  970/3  ada/parsellerde bulunan arazideki bitki örtüsü kaldırılmaya başlandı, ağaçlar numaralandırıldı. Arazi resmi kayıtlarda da orman olarak geçiyor. İhale bilgilerinde alana konak, çarşı, restoran, mescit, atölye, kahvehane, idare binası, şadırvan, tuvalet, at çiftliği, ahır, ağıl ve kümes, değirmen gibi yapılar inşa edileceği belirtiliyor. Bölge sakinleri arazide ağaç kesimleri olduğu gerekçesiyle şirketi birçok kez şikayet etti.

Kaynak: Google Maps

Yeşil Gazete olarak aldığımız ağaç kesim ihbarları sonucunda proje inşaat alanına gittik.

Gözümüze ilk çarpan,  şantiye alanında herhangi bir bilgilendirici tabelanın olmaması. Bölgedeki yurttaşlara projeye ilişkin herhangi bilgileri olup olmadığını sorduğumuzda yalnızca projenin adını bildiklerini görüyoruz. Öyle ki bazı çalışanların dahi hangi şirkete çalıştığından haberi yok. Üsküdar’daki projede tam bir bilinmezlik söz konusu.

Proje yöneticisi Sedat Kaya’ya ağaç kesim iddialarını soruyoruz. Nüfuzu olan tanıdıklarıyla övünen Kaya, bölgede kesinlikle ağaç kesimi olmadığını ve olmayacağını ancak numaralandırılmış bazı ağaçların planla çakışması durumunda sökülerek başka bir bölgeye taşınacağını öne sürüyor.

Ağaç kesim ihbarlarını sorduğumuz proje yöneticisi, önceki günlerde ağaç kesimi iddialarıyla Zabıta’nın geldiğini fakat herhangi bir sorun yaşanmadığını, ağaç kesilmediğini söylüyor. Ancak sorular yöneltmeyi sürdürdüğümüz proje yöneticisi tarafından aniden proje alanından dışarı çıkartılmadan önce şantiye girişine konmayan inşaat tabelasının daha ambalajından çıkartılmadığını görüyoruz.

Bölgede yaptığımız gözlemler neticesinde ormanlık alanlarda kesilmiş uzun ağaç gövdeleri görüyoruz. Proje kapsamında arazideki bitki örtüsünü kaldırmak üzere günlüğü 300 liraya yevmiyeli çalışan işçiler, numaralı ağaçlara dokunmadıklarını, alanda bulunan kesilmiş ağaçların da daha eskiden kesildiğini öne sürüyor, ancak hemen konutlara bitişik olan alanda kesim yapıldığını ne duyan ne de bilen var. Mahalleli böyle bir faaliyetin hiç bir zaman olmadığını, olsa hemen diplerindeki ormanlık alanda bunun farkına varacaklarını anlatıyor.

Yapımına bir ay önce başlanan Çocuk Köy ve Millet Bahçesi projesinin geçmişi, aslında dört yıl öncesine dayanıyor.

41 kere maşallah

Proje ilk kez Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından “Üsküdar’a 41 kere maşallah” ifadeleriyle seçim öncesi 41 projesinden biri olarak Şubat 2019’da duyuruluyor.

Üsküdar Belediyesi’ninin iki dönemdir Başkanlığını sürdüren AKP’li Hilmi Türkmen, millet bahçesi projelerine öncelik veren bir isim. Ancak Çocuk Köyü ve Millet Bahçesi projesinin yapımını daha sonrasında Kayaş Madencilik A.Ş. üstleniyor. Peki bu el değişimi nasıl oldu diye sorduğumuzda karşımıza devreye giren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) çıkıyor.

TOKİ’nin devreye girmesi sonrası 81 dönümlük arazi için açık ihale usulüyle bir ihale gerçekleştiriliyor. 13 Haziran’da yapılan ve beş geçerli teklifin verildiği ihalenin kazananı 100 milyon 158 bin 561 Türk lirasıyla Kayaş Madencilik İnşaat A. Ş. oluyor.

300 gün sürmesi planlanan projenin 31 Mayıs 2023’te teslim edilmesi bekleniyor. Ancak Sedat Kaya iddialı, projeyi 300 günden daha kısa sürede teslim etmeyi planlıyor.

Kaya’larla dolu şirketler

Kayaş Madencilik A.Ş.’yi daha yakından tanımamız gerekirse; kelimenin tam anlamıyla bir “aile şirketi.” Sahada tanıştığımız isimlerin tamamı birbirlerinin ya kuzeni ya kardeşi ya da akrabası. Kayaş Madencilik A.Ş.’nin proje alanında çalışanlar gibi şirketler grubu da çok yabancı değil; aileden:

1) Şehmus Kaya Müteahitliği
2) Sertka İnşaat A.Ş.
3) Kayaş Madencilik A.Ş.
4) Çınar Kaya Müt. A.Ş.
5) Kayatek Bilişim Ltd.Şti.
6) Serhat Mimarlik
7) Sedat Mühendislik

Bu şirketlere biraz daha yakından baktığımızda milyarlarca liralara ihale edilen havalimanları, şehir hastaneleri, millet bahçeleri, köprüler ve nicelerini görüyoruz.

Projenin yanı başında özel bir şirketin konut projesi yapılıyor.

Havalimanları, hastaneler, köprüler…

Batman merkezli şirketler grubunda en öne çıkanı Şehmus Kaya Müteahitliği.  Geçmiş haberleri taradığımızda Şehmus Kaya isminin Batman’da belli bir nüfuza sahip olduğunu görüyoruz. Yerel yönetimlerden birçok isimle ilişkiler ayrıca göze çarpıyor. 1974’te Şehmus Kaya Müteahitlik olarak kurulan SERTKA, 1983’te şirketleşerek inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. 10 şirketli yapısı ile SERTKA’nın öne çıkan milyarlarca liralık projelerine manşetlerden aşinayız:

  • Batman Hasankeyf İlçesi 390 Konut
  • Hasankeyf 25 Yataklı Entegre Hastanesi
  • Malatya Havalimanı
  • Hatay Stadyumu
  • Gaziantep Havalimanı Lojman Binaları
  • Batman 300 Yataklı Kadın Doğum Hastanesi
  • Malatya Emniyet Hizmet Binası
  • Batman Ptt Hizmet Binası
  • Van Ferit Melen Havalimanı
  • Siirt Hükümet Konağı
  • Çayıralan Adliye Sarayı
  • Yozgat Seffatli Adliye Sarayı
  • Mamak Göleti
  • Kaşyolu Köyü 28 Konut

Üsküdar Belediyesi’nin projesinin ihalesinden belediyenin haberi yok

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen‘in belediyenin resmi sayfasında yıllar önce duyurduğu proje artık TOKİ’de. Projenin nasıl el değiştirdiğini  ve ihale detaylarını sorduğumuz Üsküdar Belediyesi’nden konuyla ilgili henüz bir yanıt gelmiş değil.

Öte yandan şirket yetkililerinin projeye ilişkin bilgi sahibi olduğunu belirttiği  İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) haberi olup olmadığı da net değil. Konuyla ilgili ulaştığımız İBB yetkililerinden de aynı şekilde henüz bir yanıt alamadık.

You may also like

Comments

Comments are closed.