İklim KriziManşetTürkiye

Meteorolojiye göre sıcaklık bugün 2-4 derece daha artacak

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: ülke genelinde sıcaklıkların 2 – 4 derece artması bekleniyor. Ayrıca yağış beklenmiyor, kuzeydoğu kesimlerin parçalı bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Sıcaklık Pazar günü iç ve doğu kesimlerde ‘biraz’ azalacak

Öte yandan 13 ile 19 Temmuz arası haftalık hava durumunda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların azalacağına ilişkin bir tahmin söz konusu.

Meteoroloji’ye göre; bu tarihlerde iç kesimlerde mevsim normalleri civarında, güney ve batı kesimlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, Pazar (19 Temmuz) gününden itibaren iç ve doğu kesimlerde biraz azalacağı tahmin ediliyor.

Dünyada ölçülen ortalama sıcaklıklar, sanayi öncesi döneme göre 1,2 santigrat derece artmış durumda. Uzmanlar bu artışın 1,5 derecede tutulmasının küresel ısınmanın etkilerini hafifleteceği görüşünde. Ancak mevcut eğilim, bu eşiğe öngörülenden daha hızlı ulaşılacağını gösteriyor.

Küresel ısınmanın 1,5°C yerine 2°C düzeyine yükselmesi, 420 milyon kişinin daha sıcak dalgalarının etkisinde kalması anlamına gelecek.

Sıcak çarpması uyarıları

Avrupa ve Kuzey Afrika’yı kavuran sıcak dalgasının bazı yerlerde rekor değerlere ulaşabileceği, özellikle İspanyaFransaYunanistanHırvatistan ve Türkiye’de sıcaklıkların 40°C’yi aşabileceği belirtiliyor.

İtalya’da ise Floransa ve Roma’nın da aralarında olduğu 10 şehir için kırmızı alarm verildi. Ülkede sıcaklığın 48,8°C’ye ulaşabileceği tahmini yapılıyor.

‣ Avrupa’da sıcaklıklar, küresel ortalamadan iki kat hızlı yükseliyor
‣ 2022 yazında aşırı sıcaklar Avrupa’da 61 bin can aldı
‣ Sıcak dalgası geliyor: Korunmak için ne yapmalı, sıcak gecelerde nasıl uyunur?

İtalyan medyası, Lodi kentinde bir yaya geçidi için asfaltı boyayan adamın kendinden geçtiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü bildiriliyor.

Siyasetçi Nicola Fratoianni yaşanan durumu, “Dayanılmaz bir sıcak dalgası ile karşı karşıyayız” mesajı ile paylaştı. Fratoianni, Lodi’deki ölüm olayına atıf yaparak, en sıcak saatlerde yaşanabilecek trajedileri engellemek için harekete geçme zamanı geldiğini kaydetti.

BBC‘nin aktardığına göre, ülkedeki turistlerin de sıcak çarpması nedeniyle bayıldığına dair haberler medyada yer alıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vatandaşları sıcak çarpmasına karşı uyardı:

“Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz.”

El Niño etkisi

Öte yandan bilim insanları, El Niño iklim fenomeninin bu yılın sonlarında geri dönmesinin küresel sıcaklıkların “tablonun dışına çıkmasına” neden olacağı ve benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görüleceği uyarısı yapmıştı.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin keşfedilmemiş bölgelere ulaştığını ve antropojenik (insan kaynaklı) küresel ısınmadan kaynaklanan artan ısının El Niño’yla birleştiğinde daha fazla rekor sıcaklıklara yol açacağı görüşünde hemfikir.

‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir

‣ Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?facebook sharing button
‣ Klimanız yoksa sıcak dalgasında uyuyabilmek için 40 ipucu
‣ İnsan vücudu ne kadar sıcaklığa dayanabilir?

BM ise 4 Temmuz’da El Niño’nun geri döndüğünü doğruladı. Son büyük El Niño etkisi, bugüne kadar kaydedilmiş en sıcak yıl olan 2016’da yaşanmıştı.

3 Temmuz 2023 ise insanlığın yeryüzünde var olduğu tüm zamanlardaki en yüksek küresel ortalama sıcaklıkların kaydedildiği gün olarak tarihe geçti.

AB’nin iklim izleme servisi de 6 Temmuz’da dünyanın geçen ay kaydedilen en sıcak Haziran ayını yaşadığını bildirmişti.

En sıcak Haziran’ın ardından en sıcak Temmuz tahmini: İklim değişikliği kontrolden çıktı 

Leipzig Üniversitesi’nde atmosferik radyasyon alanında araştırma görevlisi olan Dr Karsten Haustein ise iki haftasını geride bıraktığımız Temmuz ayı hakkında bir uyarıda bulunmuştu:

“Muhtemelen Temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay olacak ve ‘şimdiye kadarki’ ifadesi yaklaşık 120 bin yıl önce yaşanan Eemian‘dan [buzullar arası dönem] bu yana…, anlamına geliyor.”

‣Aşırı sıcaklar iklim kriziyle mi ilgili? 

Eko-anksiyete ile nasıl başa çıkılır?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.