Dış Köşe

Mesele başkanlık sistemi değil ‘Eşcinsel Başkan’ diyebilmek- Mutlu Tömbekici

0

Amerika Birleşik Devletlerini lanetlemek, eleştirmek kolay! Dış politikalarını namuslu ve insani bulduğumu da söyleyemeyeceğim.

Ancak bazen “özgürlük” namına öyle güzel şeyler de oluyor ki bu ülkede hayran kalmamak mümkün değil. Son örneği Newsweek dergisinin son kapağı!

***

Barack Obama geçen haftalarda eşcinsel evlilikleri desteklediğini söyledi. ABD’de eşcinseller bazı eyaletlerde evlenebiliyor bazı eyaletlerde evlenemiyor. Obama, evlilik serbestisinin yurt sathında genellenmesinden yana.

Barack Obama eşcinsel konseptiyle “Newsweek” dergisinin kapağında yer aldı. Hem de ne kapak! “İlk eşcinsel Başkan” başlığı ile!!!

Şok geçirdiniz değil mi? Evet derginin de amacı bu zaten.

Eşcinsel evlilikleri desteklediğini ilk kez belirten Obama’nın başının üzerine, eşcinsellerin sembolü gökkuşağı renklerinde bir hare kondurmuşlar.

Hakaret maksatlı değil! Dergi yorumunda Obama’nın hayatıyla eşcinsel toplulukların hayatı arasında benzerlikler olduğuna değiniyor.

Mesela bir yerinde şöyle diyor: “Obama’nın önce siyah kimliğini keşfetmesi daha sonra ise bu kimliği beyaz ailesiyle bağdaştırması gerekiyordu. Tıpkı eşcinsellerin yaptığı gibi.”

Şu ana kadar ne Beyaz Saray’da kıyamet koptu, ne derginin editörüne baskı uygulandı ne de Obama mahkemeye başvurdu.

Derginin kapağına bakıp yorumları okurken şunu düşündüm. Acaba Türkiye’de bir başbakan veya bir bakan veya bir belediye başkanı eşcinseller lehinde bir açıklamada bulunsa idi ve bir Türk gazetesi ya da dergisi Newsweek gibi bir kapak yapsa ne olurdu?

ABD veya AB’yle aramızdaki dağlar kadar fark işte budur! Milli Gelir hesabı ile ölçülmez. Milli gelir farkı yirmi bilemedin otuz yılda aşılır. Fikir özgürlüğü ve fikri telaffuz etme özgürlüğü farklı şeydir ve biz o konuda toplum olarak ağır ilerliyoruz bile demeyeceğim HİÇ ilerlemiyoruz.

Başkanlık sistemine geçince biz de böyle kapaklar yapabilecek miyiz esas mesele bu… Başbakan başkan olmuş ne fark eder aynı nobranlık devam ettiği sürece…

Mutlu Tömbekici – Vatan

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.