EmekManşet

Mersin Tabip Odası’ndan Akkuyu açıklaması: Nükleer sevdasından vazgeçin

0

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Mersin Tabip Odası İşyeri Hekimliği Kolu, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatında iki haftada yüzlerce işçinin yemekten zehirlenmesi üzerine açıklama yaptı.

Akkuyu‘da işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yaşanan sıkıntılara dikkat çekilen açıklamada, “Bileşenleri arasında bulunduğumuz Nükleer Karşıtı Platform daha 10 gün önce Akkuyu Nükleer Santral inşaatında 300’den fazla işçinin etkilendiği gıda zehirlenmesi sonrası bir basın açıklaması yapmış ve kapsamlı biçimde yaşanan tüm sorunlara dikkat çekmiş idi. Yapılan açıklama ve uyarıların hiç dikkate alınmadığını kısa süre içinde üzülerek gördük” denildi.

‣Akkuyu NGS inşaatında yaklaşık 1500 işçi zehirlendi
Akkuyu’da yaklaşık 1500 işçi zehirlenmişti: Bakanlık yemeklere ‘temiz’ demiş

Artı Gerçek‘te yer alan habere göre; açıklamada, 2012’de çıkarılan 6331 sayılı yasa ile işçi sağlığı ve iş güvenliği alanının Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri eliyle taşerona devredildiğine dikkat çekilerek, bu alandaki özelleştirmenin iş cinayetlerinin hızla artmasına, iş kazaları ile on binlerce işçinin zarar görmesine neden olduğu vurgulandı.

Emeğin ucuzlatılarak değersizleştirilmesi ile insan sağlığını yok sayarak kalkınma ve gelişmenin mümkün olmadığının dile getirildiği açıklamada şöyle denildi:

“Yetkili kurumları tekrar uyarıyoruz. Ekolojik ve insani felakete yol açma riski olan nükleer sevdasından bir an önce vazgeçilmelidir. Bu yapılmıyorsa, çalışma koşullarının ağırlığı ve hızlı çalışmaya bağlı artan iş kazaları nedeni ile şikayetlerin bulunduğu Akkuyu Nükleer Santral inşaatında Çalışma Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Sağlık Müdürlüğümüzce gerekli denetimler yapılmalı, kamuoyu bilgilendirilmelidir. Tüm emekçilerin sağlıklı koşullarda çalışmalarının temel insan haklarından biri olduğunun altını tekrar çiziyoruz.”

‘Akkuyu’yu neresinden tutsak elimizde kalıyor: Koşar adım felakete gidiyoruz’
Nükleer karşıtları Fukuşima’dan Akkuyu’ya uzanan nükleer tehdidine dikkat çekti

Zehirlenmek artık bir ‘rutin’

bianet’ten Tuğçe Yılmaz da 26 Eylül tarihli haberinde Akkuyu inşaatında çalışan işçilerin bu kez de kıymalı patates yemeğinden zehirlendiğini duyurmuştu.

Akkuyu NGS’de çalışan bir işçi, işçilerin akşam kaldıkları kampların farklı kamplar olduğunu, bu nedenle toplu bir zehirlenme vakası olmadığını; ancak zaten yemekten zehirlenmelerin artık santralde çalışan işçiler için “rutin” hâle geldiğini söyledi. “Gayriinsani” koşullarda çalıştıklarını belirten işçi, santralde ve akşamları kalınan kamplarda hiçbir hijyen kuralına uyulmadığını, tuvaletlerin ve duşların girilemeyecek durumda olduğunu belirtti.

Yazarımız, Nükleersiz.org Koordinatörü Dr. Pınar Demircan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Akkuyu NGS’deki inşaat sürecinin her aşamasında ekolojinin, emeğin sömürüsüne dayandığını ortaya koyduğunu ve gidişata itiraz etmenin yurttaşlık görevi olduğunu söyledi.

Pınar Demircan: Türkiye Akkuyu NGS projesini iptal etmeli
Pınar Demircan: Türkiye, Akkuyu Nükleer Santrali’yle kendi Fukuşima’sını yaratıyor

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.