EmekEnerjiManşetSağlık

Akkuyu’daki menenjit ölümleri: Kaç işçi hastalandı?

0

Mersin‘de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) bu kez de menenjit salgınıyla adından söz ettirdi. Mersin Tabip Odası Akkuyu’daki menenjit salgınıyla ilgili “Kaynağı araştırılmalı” çağrısı yaptı. Beş işçininin hayatının menenjitten kaybettiği iddiasına ilişkin konuşan Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, ölen işçilerden birine menenjit teşhisi konulduğunu doğruladı. Akkuyu Nükleer A.Ş. de yazılı açıklama ile iki işçinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Konu aynı zamanda Meclis gündemine de taşındı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki menenjit salgını iddiaları hakkında “Sağlık Bakanlığı soruşturma başlattı mı?” diye sordu.

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Perihan Koca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‣  ‘Akkuyu’yu neresinden tutsak elimizde kalıyor: Koşar adım felakete gidiyoruz’
‣ ‘Rusya’ya ait Akkuyu nükleer santrali geleceğimizi tehdit ediyor’
‣ Akkuyu nükleer santrali Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşındı: İnsanlığa karşı suç işleniyor
‣ Dışarıda protesto, içeride ‘yakıt töreni’: Akkuyu’da ‘Barış için atom enerjisi’ bayrağı çekildi

İşçilerin salgınla ilgili mesajları

Ayrıca sosyal medyada işçilerin WhatsApp üzerinden yaptığı konuşmaların bulunduğu grubun ekran görüntüleri paylaşıldı. Vakaların kamuoyu tarafından duyulmasının kaynağı olarak da bu mesajlar gösterildi:

‘Burada önemli olan: Kaynak ne?’

Dr. Nasır Nesanır, kendilerine iki vaka konusunda bilgi geldiğini aktardı. Mersin Tabip Odası Başkanı bir işçiye menenjit teşhisi konulduğunu belirtti. Diğer işçinin testinin negatif çıktığını kaydeden Nesanır, “Ancak bazı durumlarda antibiyotik tedavisine başlanmışsa bu kişinin testi negatif verebilir” dedi.

BirGün’ün aktardığına göre; hastalığın çok yakın temasla bulaştığına dikkat çeken Nesanır “Hastalık solunum yolu ile bulaşabilir ama çok çok yakın temas gerekli. Temasta bulunan sağlıkçıların aşısı, koruyucu antibiyotikleri de anında verilmiş orada sıkıntı olmamış” diye konuştu. Hastalığın kaynağının araştırılması gerektiğini anlatan Nesanır, özetle şunları söyledi:

“Burada önemli olan kaynak ne, burada en az 10 gün önce virüsü almak gerekir. Bu işçi bu zaman zarfında burada mıydı, eğer oradaysa kaynak orasıdır. Ya da izne gittiyse belki oradan kapıp geldi, bunları kamuoyuyla paylaşmaları gerekir. Menenjit ile karşı karşıya kalındıysa hızlıca tedavi edilmeli. Bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtisi oluyor. Bu belirtiler diğer hastalık belirtilerine benzediği için ve çok sık karşılaşılmadığı için diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor. Çok hızlı ve akut gelişen hastalık beyin zarını, omuriliği etkiliyor, virüs kana karışabiliyor. O belirtiler hissedilince hemen müdahale edilmeli. Burada saatlerin bile önemi var. Tabip Odası olarak il sağlık ve bakanlık yetkilileri ile görüştük. Aciller, hekimler bilgilendirildi. Antibiyotik alması gereken personele antibiyotikleri, koruyucu tedavileri verildi. Akkuyu’daki personelde de koruma tedbirleri alınmış, yakın teması olanlar için belli protoküller yapıldı.”

Şirketten açıklama

Akkuyu Nükleer A.Ş.’den yapılan yazılı açıklamada ise iki çalışanın menenjitle ilişkili olarak hastaneye kaldırıldığına dair şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu olaya ilişkin, 11 Ocak 2024 tarihinde, Akkuyu NGS inşaatında çalışan 2 kişi menenjit şüphesiyle Mersin’de hastaneye kaldırılmıştır. Hastaneye kaldırılan kişiler ne yazık ki hayatlarını kaybetmiştir. Çalışanlardan birinin neisseria menenjiti teşhisi ile yaşamını yitirdiği saptanırken, diğer çalışanın vefatında menenjit şüphesi olsa da kan tetkiklerinde bakteriyel etken tespit edilememiştir.

Akkuyu Nükleer A.Ş. olarak hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diler, merhumların ailelerinin her zaman yanında olacağımızı belirtmek isteriz. Konuya ilişkin olarak, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin iş güvenliği ve personel koruma uzmanlarının yanı sıra sağlık çalışanları da gerekli denetimleri gerçekleştirmektedir. Akkuyu NGS inşaat sahasında ve saha çalışanlarının konakladığı kamplarda ek sağlık personeli de görevlendirilmiştir.

Akkuyu NGS inşaat sahasında ve proje çalışanlarının yaşadığı kamplarda Türkiye Cumhuriyeti mevzuatının gerekliliklerine uygun olarak tüm çalışanlara temel sağlık hizmetleri sağlamak için yeterli sağlık merkezleri bulunmakta, bulaşıcı hastalık belirtileri gösteren çalışanlara ilişkin güncel bilgiler ivedilikle Türkiye Cumhuriyeti resmî kurumlarına iletilmektedir. Buna ek olarak İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri de sıhhi ve epidemiyolojik standartlara uygunluğu doğrulamak için Akkuyu NGS sahasında düzenli olarak denetimler gerçekleştirmektedir.

Ayrıca sahada görev yapan tüm çalışanlar, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına titizlikle uymaları, tıbbi maske kullanmaları ve herhangi bir rahatsızlık belirtisi durumunda derhal tıbbi yardım almaları gerektiği konusunda bilgilendirilmiştir.”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali

TİP: Açıklama belirsizliklerle, aklamalarla geldi

Öte yandan TİP Mersin Örgütü, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde dün (16 Ocak) bir eylem gerçekleştirerek “Akkuyu NGS’den salgını kabul eden açıklama belirsizliklerle, aklama çabalarıyla geldi. Durmayacağız” dedi. Sosyal medyada yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“İşçilerin hayatını yok sayan, ölümle başbaşa bırakan koşullarınızı tüm ülkeye nasıl ifşa ettiysek, ellerimizi yakanızda tutmaya da devam edeceğiz! 

Yağmur altında beklettiğiniz, raporlarını gizlediğiniz, salgının kol gezdiği sahada tuttuğunuz her işçinin hesabını vereceksiniz!”

Gözler Sağlık Bakanı Koca’da

TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Fahrettin Koca’ya menenjit salgınına ilişkin soru önergesi yöneltti. Soruların arasında şunlara yer verildi:

  1. Mersin ilinde yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde menenjit hastalığının yayıldığı ile ilgili iddialarla ilgili niçin bir açıklama yapılmıyor? Hastalanan işçilerin sayısı kaçtır? Hastaların sağlık durumu nedir?
  2. Olası bir menenjit salgınıyla ilgili bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Ülkemizde görülme sıklığı Avrupa ülkelerine oranla çok daha fazla olduğu bilinen menenjit hastalığına neden olan meningok enfeksiyonları niçin aşı kapsamına alınmamaktadır?

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.