Editörün SeçtikleriEmekEnerjiManşet

Akkuyu’da yaklaşık 1500 işçi zehirlenmişti: Bakanlık yemeklere ‘temiz’ demiş

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki toplu yemek zehirlenmesi olayından yaklaşık üç ay önce işçilerin “yemekler bozuk” şikâyeti CİMER’e taşınmış. Ağustos ayının başında yemek şirketini denetleyen Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri gıdaların saklanma koşullarında herhangi bir sorun olmadığı yönünde rapor vermiş. İşçiler, “Her şey normaldiyse biz niye zehirlendik” diye soruyor.

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan işçilere yemek veren Taner Yemekçilik adlı firmanın 14 Eylül günü servis ettiği tavuk etini yiyen yüzlerce işçi gıda zehirlenmesi yaşamış, çevre hastanelerde tedavi edilmişti.

Akkuyu NGS inşaatında yaklaşık 1500 işçi zehirlendi

Akkuyu Nükleer A.Ş’nin iletişim ofisi de zehirlenme vakasını doğrulamıştı.
Santral inşaatında çalışan işçilerin, yemeklerin bozuk olduğu, bazı yemeklerin koktuğu yönündeki şikayetlerinin Temmuz 2023’te CİMER üzerinden resmileştiği, işçilerin fotoğraflarla desteklediği şikayetlere rağmen yemek şirketine “temiz” görüşü verildiği ortaya çıktı.

İşçi CİMER’den yazdı: Lütfen denetleme yapın

Santral sahasında çalışan bir işçi, 3 Temmuz 2023’te çıkan bir yemeğin tadındaki ve görüntüsündeki olağandışılık nedeniyle CİMER’de şikayet dilekçesi oluşturdu.

İşçi dilekçesinde, “11 aydır nükleer santralde çalışıyorum. Yemek şirketi Taner yemekçiliğin bize 03.07.2023 tarihinde verdiği yemek. Bu şekilde yemek verilip insan sağlığı etkileniyor. Sizlerden rica ediyorum lütfen denetleme yapın. Kendilerinin evde yemediği yemeği biz burada yemek zorunda kalıyoruz. Biz sorduğumuz zaman da ‘yemek zorunda değilsiniz’ cevabı alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Müdürlük bir ay sonra yanıt verdi

İşçinin 3 Temmuz’da oluşturduğu CİMER şikayeti, sistem tarafından otomatik olarak Sağlık Bakanlığına sevk edildi.

Sağlık Bakanlığı da 5 Temmuz 2023’te söz konusu şikayeti Mersin Valiliğine sevk etti. Mersin Valiliği aynı gün başvuruyu hem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına hem de Tarım ve Orman Bakanlığına sevk etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı şikayetin ulaşmasından yaklaşık bir ay sonra, 2 Ağustos 2023 günü Gülnar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü eliyle yanıt verdi.

Müdürlüğün yazısında, “5996 sayılı kanun kapsamında işletmede kullanılan alet ekipman, kullanılan gıda ürünleri, ürün muhafaza koşulları, asgari teknik hijyen koşulları ve diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda kontroller yapılmıştır. Denetim tarih ve saati itibariyle ceza-i müeyyide gerektirecek durum gözlenmemiştir” denildi.

Gülnar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün yazısında denetimi yapan üç gıda kontrol görevlisinin adlarına da yer verildi.

Gıda kontrolörlerinin olağandışı bir durum gözlemlemediği yemek şirketinde yapıldığı söylenen kontrolden yaklaşık bir ay sonra yüzlerce işçi yedikleri yemek nedeniyle gıda zehirlenmesi yaşadı.

‘Her şey normaldiyse biz niye zehirlendik?’

Santral sahasında çalışan bir işçi, “Bizim CİMER başvurumuz üzerine yemek şirketinde inceleme yapıldığı söyleniyor. Olumsuz bir durum yok, deniyor. Gıda saklama koşulları uygundur, deniyor. Bunu yazmalarından bir ay sonra burada binlerce işçi gıdadan zehirlendi. Her şey normaldiyse biz niye zehirlendik” diye sordu.

‘Yemekler hâlâ aynı’

Toplu zehirlenme olayının ardından şirketin yemeklerinde hiçbir değişim olmadığını ifade eden işçi, “Burada büyük bir olay oldu ama insanlar sessiz. Herkes işini kaybetmekten korkuyor. Bizim bir sendikamız olsa her şey farklı olur ama sendikamız yok. Burada 150’ye yakın şirket var. Hepsinin işçisi, çalışma kampı ayrı. Sahanın farklı yerlerinde yemekhaneler var. Yemeği nerede yapıyorlar bilmiyorum ama yemekhanede bize verilen yemekler çok kötü. Zehirlenme olayından sonra da yemeklerde değişim olmadı. Hâlâ bayat ekmek geliyor, ekmekten yabancı cisim çıkıyor. Ispanak veriyorlar yemekten başka şeyler çıkıyor. İşçi şu an bunlardan yemek yemeye devam ediyor. Biz bu şirketin en iyi şekilde denetlenmesini istiyoruz” dedi.

Akkuyu’da şimdiye kadar neler yaşandı?

Mersin’in Gülnar ilçesinde inşasına devam edilen  Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 19 Ocak’ta da bir patlama gerçekleşmişti.

Projenin başından itibaren sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini belirten  Pınar Demircan, “Akkuyu’da bilgiler toplumla şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor. Esasen nükleer santrallerle ilgili süreçlerde genel manada ‘güvenlik’ gerekçesi öne sürülerek şeffaflıktan imtina edilir. Ne var ki, inşasına başlandığı tarih  itibariyle Akkuyu NGS’deki iş yapma biçimlerinin kendisi güvenlik tehlikesinin kaynağı” demişti.

2019’un yaz aylarında da  inşaat temelinde oluşan çatlakların üstüne 2020’de inşaat alanında su sızıntısı tespit edilmişti.

Kasım 2021’de de Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nde aylardır maaşlarını alamayan işçiler eylem gerçekleştirmişti. Taşeron şirketlerde görevli yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü hafta içinde toplu olarak iş bırakmıştı.

İşçilerin çalışma koşullarının oldukça kötü şartlarda olduğu da Pınar Demircan tarafından gündeme getirilmişti.

Şubat 2022’de vincin taşıdığı tonlarca ağırlıktaki demir blok taşıma halatından kopmuş;  olayda Rus uyruklu bir işçi hayatını kaybetmişti.

Şantiyeye işçi taşıyan servis araçları da defalarca ölümlere yol açan kazalar yaptı.

‣ Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne işçi taşıyan iki otobüs çarpıştı
‣ Akkuyu Nükleer Santrali işçilerini taşıyan otobüs kaza yaptı, 40 işçi yaralı
‣ Akkuyu’da yine kaza: Biri ağır 13 yaralı

You may also like

Comments

Comments are closed.