Mersin’in Gülnar ilçesinde inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘ndeki (NGS) yaklaşık 1500 işçinin bugün öğle yemeğinde verilen tavuk yemeği yüzünden zehirlendiği belirtildi. 39 işçinin yoğun bakımda olduğu bildirildi.
HDP Mersin İl Örgütü’nden İhsan Derinöz ise yemek yemeyenlerin de zehirlenme belirtileri gösterdiğini söyledi. 300 kişinin sadece Silifke Hastanesi‘nde tedavi gördüğünü belirten Derinöz, diğer hastanelerde de zehirlenme belirtileri gösteren işçilerin tedaviye alındığını anlattı.
Bölgeden gelen görüntülerde bazı çalışanların yerlere yattığı, bazılarının halsiz şekilde beklediği görülüyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Henüz zehirlenme olup olmadığı, zehirlenme varsa bunun kaynağı bilinmemekle beraber olaydan etkilendiği bildirilen işçi sayısı 300 ila 1.500 arasında değişiyor.
Mezopotamya Ajansı, zehirlenen işçilerin sayısını 1.500 olarak verdi. Ajans, 250 işçinin Mersin Devlet Hastanesi‘nde tedavi altına alındığını ve geri kalan işçilerin bir kısmının Akkuyu bünyesindeki sağlık birimlerinde tedavi edildiğini bir kısmının ise çevre ilçelerde bulunan hastanelere kaldırıldığı bilgisini verdi.
bianet‘ten Tuğçe Yılmaz‘ın konuştuğu Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır ise söz konusu işçilerin sayısının yaklaşık 300 olduğunu, aralarında durumu ağır olan birinin bulunmadığını ve çoğunun taburcu edildiğini söyledi.
Nesanır, Akkuyu NSG’de önceki yıllarda yaşanan iş cinayetlerine, kazalarına ve zehirlenmelere dikkat çekerek, bugün yaşananın tekil bir örnek olmadığını ve Akkuyu NGS’nin işçi ve halk sağlığı açısından büyük sorun teşkil ettiğini vurguladı.
Taner Yemek’in referansları: Savunma Bakanlığı, şirketler, yurtlar
Akkuyu’daki işçilere yemek tedariki yapan şirket olan Taner Yemek’in referansları arasında Savunma Bakanlığı da bulunuyor. Ayrıca Limak‘tan Kalyon ve İÇTAŞ‘a, öğrenci yurtlarından Dumankaya ve Sur Yapı‘ya kadar çok sayıda bilinen şirket ve kurum bulunuyor.
Akkuyu’da şimdiye kadar neler yaşandı?
Mersin’in Gülnar ilçesinde inşasına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 19 Ocak’ta da bir patlama gerçekleşmişti.
Projenin başından itibaren sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini belirten Pınar Demircan, “Akkuyu’da bilgiler toplumla şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor. Esasen nükleer santrallerle ilgili süreçlerde genel manada ‘güvenlik’ gerekçesi öne sürülerek şeffaflıktan imtina edilir. Ne var ki, inşasına başlandığı tarih itibariyle Akkuyu NGS’deki iş yapma biçimlerinin kendisi güvenlik tehlikesinin kaynağı” demişti.
2019’un yaz aylarında da inşaat temelinde oluşan çatlakların üstüne 2020’de inşaat alanında su sızıntısı tespit edilmişti.
Kasım 2021’de de Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nde aylardır maaşlarını alamayan işçiler eylem gerçekleştirmişti. Taşeron şirketlerde görevli yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü hafta içinde toplu olarak iş bırakmıştı.
İşçilerin çalışma koşullarının oldukça kötü şartlarda olduğu da Pınar Demircan tarafından gündeme getirilmişti.
Şubat 2022’de vincin taşıdığı tonlarca ağırlıktaki demir blok taşıma halatından kopmuş; olayda Rus uyruklu bir işçi hayatını kaybetmişti.
Şantiyeye işçi taşıyan servis araçları da defalarca ölümlere yol açan kazalar yaptı.
‣ Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne işçi taşıyan iki otobüs çarpıştı
‣ Akkuyu Nükleer Santrali işçilerini taşıyan otobüs kaza yaptı, 40 işçi yaralı
‣ Akkuyu’da yine kaza: Biri ağır 13 yaralı