EmekManşet

İSİG: Şubat ayında günde en az beş işçi, iş cinayetlerinde öldü

0

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Erzincan‘ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni‘ndeki facianın yaşandığı şubat ayına dair iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın maden faciasına ilişkin gözlem raporuna ayrıntılı şekilde yer verilen raporda, 19 Kasım’da Karadeniz’de batan Kafkametler ile 15 Şubat’ta Marmara’da batan Batuhan A yük gemisine dikkat çekilerek, deniz işçilerinin ölümlerinin ‘iş cinayeti’ olarak görülmediği belirtildi.

Günde başına en az beş işçi ölümü

İSİG Meclisi’nin ulusal ve yerel basından, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar derlediği bilgilere dayanarak hazırladığı rapora göre, şubat ayında en az 144, her gün en az beş işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı ise şöyle: İnşaat, Yol işkolunda 39 işçi; Taşımacılık işkolunda 17 işçi; Madencilik işkolunda 13 işçi; Tarım, Orman işkolunda 12 emekçi (5 işçi ve 7 çiftçi); Metal işkolunda 11 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 7 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 4 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 4 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 2 işçi.

Hayatını kaybeden 9 işçinin ise işkolu belirlenemedi.

En çok iş cinayeti inşaat iş kolunda

Rapora göre şubat ayında en çok iş cinayeti inşaat işkolunda meydana geldi. 6 Şubat 2023 yılındaki depremlerin vurduğu 11 kentte inşaatların başlaması ile işçi ölümleri haberlerinin gelmeye başladığı belirtilen rapora göre, ocak ayında 17 ve şubat ayında 12 olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 29 inşaat işçisinin ölümü bu şehirlerde meydana geldi. TOKİ’nin (taşeronlara) yaptırdığı inşaatlarda ocak ayında 6 ve şubat ayında 7 işçi olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 13 inşaat işçisi öldü.

Yine 31 Mart seçimleri yaklaşırken şubat ayında en az 7 belediye (iştirak şirketleri ve belediyenin taşeron iş verdiği firmalarda) işçisi öldü. Ay içerisinde en az üç motokurye çalışma koşulları nedeniyle öldü. İş cinayetlerine sektörel dağılımına bakıldığında ise 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisi öldü.

İki ayda 13 çocuk işçi yaşamını yitirdi

Şubat ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: 14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 61 işçi, 50-64 yaş arası 35 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi ile yaşı bilinmeyen 4 işçi öldü.

Ay boyunca 18 yaş altında altı çocuk işçi öldü. Ocak ayı eklendiğinde ilk iki ayda 13 çocuk işçi ölümü yaşandı. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlası tarım sektöründe meydana geldi.

Yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle: Yüksekten düşme nedeniyle 31 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 31 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 25 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 14 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 11 işçi; Şiddet nedeniyle 6 işçi; patlama, yanma nedeniyle 5 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 4 işçi; intihar nedeniyle 3 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 13 işçi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.