Mercan Uluengin: “Neyin zararlı olduğuna kafayı takmaktansa, masum bir alternatifi varsa onu kullanıyorum”

Senin tabirinle “Zehirsiz Evin Hanımı” bu işlere ne zaman ve nasıl merak saldı?

Mercan Uluengin
Mercan Uluengin

Kadınlar anne olunca farklı hassasiyetler ediniyorlar ya, benim de ilk bebeğimin doğumuyla başladı bu merak. Yaklaşık 7 yıl önceydi. Elime aldığım her ürünün içinde ne olduğunu merak edip etiketini okumakla işe başladım. Zamanla da okuduğum ve çoğu zaman anlamadığım bu sentetik maddelerin yerine neler kullanabileceğimi araştırmaya koyuldum.

Site fikri nasıl doğdu, ne zamandır yayında?

Site iki yıldır yayında. Ama böyle bir amaçla yola çıkmamıştım. Kendi ailem için araştırma yaparken başvurduğum kaynaklar hep yabancı yayınlar ve bloglardı. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra epey bir bilgi birikimi oluşturduğumu ve Türkçe’de benzer bilgileri toparlayan bir kaynak olmadığını fark ettim. Serde çevirmenlik de var zaten. Öğrendiklerimi paylaşmam şarttı.

Evlerimiz ne kadar “zehirli” ? Bu ölçülebilir bir şey mi?

Ölçülebilir mi, bilmiyorum. Hep söylüyorum, ben bu konuda uzman değilim. Ben evlerimizin ne kadar zehirli olduğundan çok ne kadar zehirsiz olabileceğine odaklanmayı tercih ediyorum. Neyin ne kadar zararlı olduğuna kafayı takmaktansa, aynı işi gören masum bir alternatifi varsa onu kullanıyorum.

Peki, bir evi tamamen dönüştürmek mümkün mü? Ya da ne kadar dönüştürmek mümkün?

Herkesin bu konuda yapmayı göze alabileceği fedakârlık seviyesi farklı. Evinizi tamamen doğal malzemelerden baştan inşa da edebilirsiniz, ya da sadece kullandığınız çamaşır deterjanını değiştirirsiniz. Genellikle evin mutfağı ve temizlik/kişisel bakım alanları ilk dönüşenlerden oluyor.

Seninle tanışmamıza da vesile olan “Gerçek temizlik” etkinliklerine sık sık katıldığını ve kolaylaştırıcılık yaptığını biliyorum. Etkinlikler sırasında en çok duyduğun geri bildirim nedir? Etkinliklere katılanların tepkileri neler oluyor?

Bu etkinlikleri Buğday Derneği düzenliyor bildiğin gibi. Benden bu etkinliklerde yer alacak gönüllüleri “eğitmemi” rica ettiklerinde epey heyecanlanmıştım. Harika bir işbirliği oldu.

Bu tür etkinliklere katılanlar genellikle kendi evlerinde bir dönüşüm başlatmış insanlar oluyor. Onun için gerçek bir ilgiyle yaklaşıyorlar ve de ikna edilmeye ihtiyaçları olmuyor. Şaşıranlar oluyor, kendi tecrübelerini paylaşanlar oluyor. “Ellerim çok rahat etti” ya da “O yapay kokulara tahammül edemiyordum” diyenler oluyor. Bazen de şüpheyle “Siz şimdi gerçekten evinizde bunları mı kullanıyorsunuz yani?” diyenler çıkıyor.

Benim hatırladığım en çok yaşça daha büyüklerin “Eee bunu zaten böyle yapardık” daha gençlerin ise “Büyüklerimiz de böyle temizlerdi” demeleriydi. Bir de kullanılan malzemelere nasıl ulaşacakları sorusu vardı. Zehirsiz Mağaza’nın ortaya çıkışında bir rolü var mı bu yorumların?

Evet, hem sitede hem de katıldığım etkinliklerde en sık karşılaştığım soru, hammaddelerin nereden edinileceği sorusuydu ne zamandır. Zehirsiz Mağaza böyle oluştu. İsteyenler, güvendiğim yerlerden aldığım, kendi evimde kullandığım malzemeleri satın alabiliyorlar artık.

mercan çocuklar
Mercan Uluengin çocuklarıyla

Peki evde çocuklar açısından durum nasıl?

Bizim çocuklar (yaş 6,5 ve 3,5) zaten ister istemez zihinleri “hazır almak” ya da “atıp yenisini almak” gibi kavramlarla kodlanmadan büyüyorlar. Umarım ileride bilinçli tüketiciler olurlar.

Çok teşekkürler.

Röportaj: Gizem Hasırcıoğlu – Yeşil Gazete

Gizem Hasırcıoğlu
Gizem Hasırcıoğlu

Marmara İİBF İşletme Bölümünü bitirdi. Beyaz yakalı işçiliği ve yarı zamanlı aktivistliği arasında gençlerin kırsala dönüşünü mümkün kılmaya çalışan bir projede çalışıyor. Gönüllü çevirmen olarak dâhil olduğu Yeşil Gazete’ de iklim değişikliği, gıda ve tarım, doğa mücadelesi konularında içerik üretmeye çalışır, sokak kültürü ve sürdürülebilir ulaşım ayrıca ilgili alanıdır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

M. Levent Artüz: Marmara Denizi sürekli olarak bir önceki günden daha kötü!

M. Levent artüz, Marmara Denizi'nin durumunu değerlendirerek bugüne kadar cin fikirlerle ve oldu-bittiye getirilerek gerçekleştirilen yönetimin sonuçlarına işaret etti: 'Kısaca ilerleme kaydettiğimiz tek nokta, günden güne Marmara Denizi’ni kümülatif olarak daha fazla kirletmemiz!'

Altyapı olarak ekosistemler: İklim direncine yönelik yeni bir yol

Peyzaj mimarı Kate Orff, toplumların ve şehirlerin iklim risklerini azaltmalarına yardımcı olmak için doğal sistemlerin yeniden inşası üzerinde çalışıyor. Orff, ekolojik sistemlerin iç içe geçtiği yerlerin daha dirençli olduğunu ve hem acil durumlara yanıt vermek hem de geleceğe uyum sağlamak için daha iyi olduğunu söylüyor.

Çöpe gidecek gıdalardan mama üretmek mümkün mü?

Tarım alanında çalışan tıp doktoru Çalıkoğlu, İzmir’de hayvanlar için siyah asker sineği larvalarından yüksek besin değeri olan mamalar üretiyor.

[Bir konu/k] Kim bu ağaca sarılanlar: Füsun Kayra’yla doğa mücadelesi üzerine

Ağaçlara dokunmasınlar diye iktidarın, şirketlerin, kolluk kuvvetlerinin karşısında duran insanları tanıyor musunuz? Ekofeminist aktivist Füsun Kayra, birçok doğa tahribatına karşı mücadele verenlerden biri. Kayra bir ağacı savunmanın ne anlama geldiğini anlattı.

Antakyalı müzisyen Özlem Koyuncu: Meğer bir şehir de ölürmüş

Antakyalı müzisyen Özlem Koyuncu ile 'kendi depremini', Antakya'sını, 2022'de yazıp bestelediği ve deprem nedeniyle tekrar gündeme gelen 'Kefen' adlı şarkısının hikayesini konuştuk: Güneşte kalmış plastik su şişesi gibi yavaş yavaş ısınan ılık ömrümüzü içiyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR