ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Mars’a ışık tutması beklenen Salda Gölü bataklığa döndü

0

Mars’taki yaşam izine ışık tutması beklenen Salda Gölü’ndeki sular son üç yıldır çekiliyor. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamalara göre; geçen kış bölgede yoğun kar yağışı görülmesine rağmen su seviyesinde yükselme yaşanmadı. Gölün suyunun çekildiği bazı yerler dağdan gelen sularla birlikte bataklık izlenimi verdi.

Dernek tarafından yapılan açıklamada kuyu sondajlarının, gölün etrafındaki sulama göletlerinin ve kuraklığın göldeki suyun azalmasına sebep olduğu belirtildi. Burdur‘da bulunan Salda Gölü’nün son hali ise kameralara böyle yansıdı:

‘Bölgenin doğal yapısı bozuldu’

Salda Gölü Koruma Derneği’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Salda Gölü’nün derelerinin önüne sulama göletlerinin yapılması sonucu göl suyu seviyesinde çekilme oldu. Salda dünya mirasıdır. Salda Gölü için tam koruma istiyoruz.

Kayadibi göleti DSİ tarafından inşa edilen göletin yapılmaması için Aralık 2016’da çevreciler davacı oldu. 2017, 2018 yıllarında baraj yapıldı. Şubat 2019’da Danıştay’ın barajın yapılmaması kararıyla kesinleşerek dava süreci bitti.

Salda göleti, 2014’te ÇED muafiyeti verilen proje 20 Mayıs 2021’de iptal edildi. Gölet ihalesi, bilimsel raporlardan önce yapılan ve inşa edilen bu hatalı projede kamu kaynakları yanlış şekilde harcanmış, devlet zarara uğratılmıştır.

Salda Gölü’nü besleyen tek düzgün su kaynağı olan Düden Çayı’na Salda göleti yapılmak istenmiş, yarım kalmıştır. Kayadibi göletindeki durum ise çok daha kötüdür. Kayadibi barajı kuruyan derelerin önüne yapılmış taş, beton yığınıdır. Bölgenin doğal yapısı bozulmuştur.”

Öte yandan 5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nde Burdur‘da başlayacak çalıştayda, Salda Gölü ve çevresinde bugüne kadar yapılan tüm bilimsel çalışmalar ve bilimsel bulguların ortak bir platformda paylaşılması amaçlanıyor.

İlgili haber: Burdur Gölü’nün olağanüstü kirli hikayesi

‘Dünya’dan Mars’a bir pencere: Salda ve Burdur Gölleri’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Mars’taki Jezero Krateri‘ndeki eski göle benzerliğiyle dikkati çeken Salda Gölü’nün dünü, bugünü ve geleceği, 5-7 Haziran’da Burdur’da düzenlenecek “Dünya’dan Mars’a bir pencere: Salda ve Burdur Gölleri” çalıştayında ele alınacak.

AA’dan Yıldız Nevin Gündoğmuş’un aktardığına göre; Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Bakanlık, Salda Gölü’nün ekosistemi ve jeolojik önemi dolayısıyla korumaya ve insan baskısını azaltmaya yönelik bir dizi çalışma başlattı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde, Burdur Valiliği, Burdur Belediyesi, Yeşilova Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Mehmet Akif Üniversitesi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Sedimantoloji Çalışma Grubu, Jeolojik Mirası Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği ve diğer paydaşların katılımıyla yapılacak çalıştay, 5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nde başlayacak, 7 Haziran’a kadar devam edecek.

Çalıştaya, NASA‘da Mars’a ilişkin bilimsel çalışmalar gerçekleştiren bilim insanlarının da çevrim içi katılması planlanıyor.

Salda’nın dünü, çamur banyoları; bugünü, bataklık

Mart 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Salda Gölü ziyaretçi taşıma kapasitesinin belirlenmesi’ çalışması sonuçlarına göre yılda 1.5 milyon olan ziyaretçi sayısının 570 bine düşürüleceği duyurulmuştu.

Bakanlık tarafından 1 Ağustos 2020’den itibaren dumansız hava sahası ilan edilen ve çevresinde sigara içilmesinin yasaklandığı Salda Gölü halk plajı sahiline nargilelerle girilmişti.

Ekolojik olarak oldukça hassas bir yapıda olan Salda Gölü bayram tatilinde gelen ziyaretçi yoğunluğunu kaldıramamıştı ve bazı bölümlerinde sular 50 metre çekilirken kıyılarda ise balçık oluşmuştu.

Ancak Temmuz 2021’de bayram tatilinde sigara içmenin ve çamur banyosu yapmanın yasaklandığı Salda Gölü’ne gelen ziyaretçilerden nargile içenler oldu. Halk plajına gelen yüzlerce ziyaretçi çamur banyosu yaptı.

Mayıs 2021’de Burdur Yeşilova‘da yer alan ve eşsiz bir güzelliği bulunan Salda Gölü‘nde Millet Bahçesi projesinin inşaatına tam karantina dönemine girilmesiyle birlikte hız verilmişti.

Salda Gölü’nün son durumunu, yapım çalışmaları süren Millet Bahçesi’ni ve bungalov evleri ANKA görüntülemiş, gölün Millet Bahçesi yapılan bölümündeki beyaz renkli kumların renginin değiştiği, Milli Park kıyılarındaki kumların ise doğal rengini koruduğu görülmüştü.

Bakanlık Salda Gölü’ndeki renk değişiminin ‘polenlerden kaynaklandığını’ iddia etmişti. Haziran 2021’de ise kanalizasyon atıklarının Salda Gölü’ne karıştığı iddiası üzerine bölgede inceleme yapan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı, atık karışmasının mümkün olmadığını, gölü ineklerin kirlettiğini öne sürmüştü.

Son olarak geçen ay Salda Gölü‘nün Kayadibi-Doğanbaba arasında kalan, İl Özel İdare‘ye ait misafirhane ve plajın bulunduğu alanında kepçelerle su kuyusu kazılmış ve valilik, inceleme başlatmıştı. Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, göl bölgesine çivi bile çakılmayacağının belirtilmesine rağmen kenarında kepçelerle kuyu kazılıp, kanal açıldığını söylemişti.

Şakar, Kayadibi Mahallesi ile Doğanbaba köyü arasında yer alan, tadilat yapılarak turizme açılan eski orman binasına, Karaoluk pınarının suyunun bir kısmının taşındığını kaydetmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.