Doğa MücadelesiManşet

Salda Gölü’ne ziyaretçi sınırı getiriliyor

0

Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan ve eşsiz güzelliğiyle “Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen Salda Gölü‘nün ‘Beyaz Adalar’ bölgesinde, ziyaretçi sayısına sınırlama getirilmesi kararlaştırıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Salda Gölü ziyaretçi taşıma kapasitesinin belirlenmesi’ çalışması sonuçlarına göre yılda 1.5 milyon olan ziyaretçi sayısı 570 bine düşürülecek.

Anlık kişi sayısı 540 olacak

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün aktardığına göre anlık kişi kapasitesi 540 olacak şekilde bölgeye girişler kontrollü sağlanacak.

Bu sayıdan fazla olan turist sayısının ise gölün etrafında başka alanlara yönlendirilerek hassas alanın korunması planlanıyor.

Salda Gölü’nü bekleyen tehlike

Salda Gölü’nün korunması için uzun zamandır ekoloji aktivistleri bir mücadele yürütüyor. Göl yalnızca yoğun ziyaretçi akımının değil, üzerinde yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi sebebiyle de tehlike altında.

Güngör Tarım İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 300 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Millet Bahçesi’nde şu yapıların inşa edilmesi öngörülüyor: Büfe, iki adet kafe, restoran, yönetici-sağlık ünitesi, yöresel ürünlerin satılacağı çoklu alan, giyinme-soyunma kabinleri, mescit ve cankurtaran birimleri.

Burada yapılmak istenen Millet Bahçesi’ne karşı çıkanlar ise projenin göl ve çevresine zarar vereceğini belirtiyor. Kapalı bir havza olan gölün yoğun insan ziyareti sonrasında kendisini temizlemeyeceğini belirten Yeşilovalılar ve ekolojistler buraya özgü pek çok canlı türünün yok olacağı endişesi duyuyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.