Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Erol Kesici: Salda Gölü, çevresindeki yapılaşmaya reaksiyon gösteriyor

0

Burdur‘un Yeşilova ilçesinde yer alan ve beyaz çökeltilerinin güzelliği Maldivler ile kıyaslanan Salda Gölü‘nde beyaz rengin sarıya dönmesine yönelik tepkilerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan açıklama geldi.

Salda Gölü’nde yapılan Millet Bahçesi inşaatının “koruma çalışması” olarak nitelendirildiği açıklamada renk değişikliğinin “göl çevresindeki çamlık ve sazlık alanlarda polenlerden ve ağaç birikintilerinden kaynaklandığı” iddia edildi. Açıklamada ek olarak bu durumun mevsimsel olduğu ve iki yıl önce de meydana geldiği belirtildi.

Kesici: Ortada bir sorun var

Bakanlık tarafından yapılan açıklama hakkında Yeşil Gazete’ye konuşan Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Erol Kesici ise göl ile ilgili yaklaşık 20 yıldır çalışma yürüttüklerini ve bu boyutta bir değişimin daha önce yaşanmadığını söyledi.

Kesici, “İki sene önce de benzer bir görüntü meydana gelmişti. Ama kesinlikle bu boyutta bir şey yoktu. İster polenden, ister yapılaşma yoğunluğundan kaynaklansın ortada bir sorun var” dedi.

Su seviyesi azalıyor

Salda’daki ekolojik bozulmanın birincil sebebinin su seviyesinin her geçen gün azalması olduğunu dile getiren Kesici, “Su seviyesinin azalması ise çevresindeki sayısız kuyulardan, gölü besleyen kaynakların üzerine yapılan göletlerden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Salda Gölü’ndeki sular 10 yıl içerisinde 20 ile 30 metre arasında çekilmiş, bunun sonucunda göldeki küçük adacıklar ortaya çıkmıştı.

Bakteriler yok oluyor

Kesici’ye göre ikinci en büyük sebep ise göl dibindeki ve kıyılarındaki bakterilerin yok olması. Salda kıyıları beyaz görünüme göldeki siyano-bakterilerin zamanla hidromanyezit haline gelmesiyle kavuşuyor.

Göle girilmesi, bu minerallere basılması, minerallerin taşınması ve suyun çekilmesi gibi durumlar ise bu bakterilerin yok olmasına yol açıyor. Bu sebeple gölde kokuşma yaşandığını dile getiren Kesici, “Giderek o Maldiv toprağı denilen biyomineralizasyon sonucu oluşan çökeltiler kararmaya başladı. Bu şekilde polenler engellenmezse de o beyazlıklar yakında sarıya dönüşecek” dedi.

‘Polenin sebebi açıklanmalı’

“Daha önceki yıllarda bu sarı renk neden olmuyordu?” sorusunu yönelten Erol Kesici, “Demek ki çevresinde ekolojik değişimler söz konusu. Örneğin eğer polense sebebi, o polenlerin göle taşınmasına neden olan ağaçların dikilmesini kim yaptı? Neden kontrol altına alınmadı?” tepkisini gösterdi.

Polenin neden olduğunun açıklanması gerektiğini belirten Kesici, “Orada kimyasal bir reaksiyon var. ‘Sadece bir polen’ demekle olmaz” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: ANKA

‘Çevresiyle bir bütün’

Salda Gölü’nün sadece gölüyle ve suyuyla değil çevresiyle bir bütün olduğunu vurgulayan Kesici, “Bu nedenle sadece Salda Gölü’nün çevresinde yapılan değişikliklerin Salda Gölü’nde bir değişiklik meydana getirmeyeceğini düşünmek bilime aykırı bir düşünce. O yüzden Millet Bahçesi’ne karşıyız” dedi.

Bölgede tuvalet, mescit, cafe ve bungalov gibi ihtiyaçlar varsa bunun gölün uzağına yapılması gerektiğini belirten Kesici, “Göle girilebilecek sezon da oldukça kısa. Kısa dönemli seyyar büfeler ve yapılar kullanılabilirdi. Kesinlikle bir otopark haline gelmemesi, suyuna girilmemesi gerekiyor. Yalnızca bir seyir alanı yapılabilirdi” dedi.

Fotoğraf: Salda Gölünü Koruma Derneği

‘Polenler Salda’yı alerji eder’

Salda Gölü’nün çevresindeki yapılaşmaya ve değişikliklere reaksiyon gösterdiğini aktaran Erol Kesici, “Salda Gölü nazik bir göldür. Polen nasıl insanları alerji ediyorsa gölü de alerji edecektir” ifadelerini kullandı ve ekledi:

Salda etrafındaki bitkileriyle, kuşuyla doğasıyla bir bütün. Oradaki bütünlüğe çomak soktuğunuz zaman demek ki göl reaksiyonunu şiddetli bir şekilde gösteriyor. Böyle giderse çökeltiler kararacak, beyazlıklar sarıya dönecek.”

You may also like

Comments

Comments are closed.