Marmaris’te ‘Yanan ormanlardaki ekokırım faaliyetleri son bulsun’ imza kampanyasına zabıta müdahelesi

Marmaris Kent Konseyi‘nin oluşturduğu Çevre Meclisi‘nin dün Atatürk Meydanı‘nda orman yangınları sonrasında Marmaris’e yönelen ekolojik saldırılarla ilgili halkı bilgilendirmek ve imza toplamak için açtığı stand, gerekçe gösterilmeden zabıta ekipleri tarafından kapatıldı.

Marmaris Kaymakamlığı ve Marmaris Belediyesi‘nin imza kampanyasının sürdürülmesini engellemek için ortak çalıştığını belirten Meclis, “Halkın demokratik girişiminin önlenmesi üzücü ve kabul edilemez bir tutum” dedi.

Meclis, bugün de aynı yerde, aynı demokratik hak kullanımına devam edeceğini ve Marmarisli yurttaşların ekolojik saldırılardan haberinin olması, dayanışma ile kenti koruması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Ne olmuştu?

29 Temmuz 2021’de kızılçam ormanlarıyla kaplı alanda başlayan büyük yangın 9’uncu günde söndürülebilmişti.

Muğla’da toplam 66 bin hektar orman, içindeki canlılarla birlikte yandı. Bu 66 bin hektarın 13 bin 600’ü Marmaris’te, 12 bin 373 hektarı Köyceğiz’de, 11 bin 369 hektarı Menteşe’de, 8 bin 480 hektarı Milas’ta, 7 bin 568 hektarı Kavaklıdere’de, 2 bin 24 hektarı Yatağan’da ve 236 hektarı Bodrum’da kül olmuştu.

Sekiz ülkeden kiralanan yangın söndürme uçakları dev yangınları söndürmeye yetmemiş; bakanlığı  Türk Hava Kurumu’nun hangarda yatan  uçaklarını kullanmaması ise bütün yaz eleştiri konusu olmuştu.

Marmarisliler, yangından sonra yürütülen çalışmaların doğanın kendini tedavi edip fauna ve florayı canlandırarak yaşamı yeniden inşa etmesini geciktirici hatta ket vurucu etkiye sahip olduğunu söylemişti.

İlgili haber: Marmarisliler: Tarım Bakanlığı yangınların ardından ekokıyım yapıyor
İlgili haber: Filiz Kerestecioğlu, yanan ormanlık alanların imara açılmaması için kanun teklifi verdi

İçmeler Kızılkum mevkiinde, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım tarafından, yangınların başladığı alandaki orman alanına yapılacak otel ve bin 500 konut için “ÇED gerekli değil” kararı verilmişti.

İlgili haber: Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu

Marmaris Kent Konseyi’nin projeye karşı açtığı yürütmeyi durdurma talepli dava ile ilgili 30 Aralık günü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Marmaris Kent Konseyi başkanı Ufuk Beytekin, çalışmalar sırasında bölgede dinamit kullanıldığını, ancak şirketin ÇED başvurularında asla dinamit kullanmayacağını yazdığını kaydetmişti.

İlgili haber: Marmaris Kızılbük koyunda bilirkişi keşfi: Yaşanan tahribatı gözlerimizle gördük

Proje sahibi inşaat şirketleri Sinpaş GYO ve Kızılbük GYO şirketlerinin, projeye karşı çağrı yapan ve ‘Kızılbük koy olarak kalsın’ diyen Konsey sözcüsü Halime Şaman’a ‘haksız rekabet’ iddiasıyla açtığı 300 bin liralık tazminat davası ise devam ediyor. İkinci duruşma 8 Mart’ta görülmüş, 25 Mayıs’a ertelenmişti.

İlgili haber: Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma

Marmaris Kent Konseyi, kentte faaliyet gösteren tüm siyasi partilere davet göndermiş ve katılımcı partilerle birlikte Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi oluşturulmuştu. Komite 15 Nisan tarihinde Marmarislilere çağrı yapmış; yapılan toplantıya katılan yerel halk, yaşam alanlarıyla ilgili kararların parçası olmak ve bu kararlarda sözünü söyleyebilmek amacıyla Çevre Meclisi’ni kurmuştu.

Meclis, halkın ekolojik saldırılardan bilgi alma hakkı olduğu gerçeğini merkeze koyarak kurum yetkililerini göreve davet edeceği bir imza kampanyası yapma kararı almıştı.