Orman yangınları için kiralanan uçaklara 1.2 milyar lira ödenmiş

THK, ellerindeki yangın söndürme uçaklarının bakımını 4-5 milyon dolar harcayarak yapılacağını açıklamıştı.

Haziranda 40 milyon lirayla başlayan kira ödemeleri eylülde 344 milyon lirayı aştı. Yıl sonuna kadar devam eden ödemeler, kira ödemelerinin taksitlendirildiğini gösteriyor. THK yetkilileri hangarlarda bekleyen yangın uçaklarının 4-5 milyon dolarlık (55-65 milyon TL) harcamayla yangınlara müdahale edebilir hale getirilebileceğini söylemiş; ancak hükümet THK uçaklarına görev vermemeyi tercih etmişti.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in aktardığına göre, böyle bir tutar Türk Hava Kurumu’na (THK) ödenmiş olsaydı  Türkiye’nin elinde yenilenmiş büyük bir yangın uçağı filosu olacaktı.

Bu yıl beş uçak 19 helikopter alınacak

2022 yılı yatırım programında Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) 2.4 milyar liralık ödenek verildi. OGM bu parayı 19 adet helikopter ile beş adet yangın uçağı alımı için kullanacak. Yangın helikopteri alımı için geçen yıl OGM’ye sadece bin liralık ödenek verilmesine rağmen, yangınlar üzerine sonradan 5.5 milyar liralık kaynak verildiği de görüldü. Bu yılki harcamayla 2 yılda aktarılan kaynak 8 milyarı bulacak.

OGM’ye orman koruma ve yangınla mücadele kapsamında da 107 milyon liralık ilave kaynak tahsis edildi. Bu parayla bin 250 adet fotokapan , 11 adet kamera, 30 adet laboratuvar cihazı, 250 adet telsiz alınacak. Ayrıca 58 gölet ve 500 km yangın önleme tesisi yapılacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR