İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Yargıdaki kriz büyüyor: Avukatlar Yargıtay’a yürüdü

0

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından “Hukukun Üstünlüğü” yürüyüşü başlatma kararı aldı.

TBB yaptığı açıklamada Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar ile “anayasal düzeni açıkça ihlal” ettiğini söyleyerek avukatları Ahlatlıbel Atatürk Parkı‘ndan Yargıtay’a yapılacak “Hukukun Üstünlüğü” yürüyüşüne davet etti.

Erdoğan’dan Yargıtay’a destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk‘ün vefatının 85’inci yılı nedeniyle Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programında konuya ilişkin yaptığı açıklamada bulundu:

“Yargı kurumlarının kararları da tartışılabilir. Türkiye’de, yüksek mahkemeler dahil hiçbir organ, hiçbir kurum lâ-yüs’el değildir, eleştirilemez değildir. Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır, yasalardır. Anayasa, ‘devlet başkanı’ sıfatıyla bize ‘devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin’ görevi vermektedir. Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız. Ancak mevcut anayasamız ve yasalarımız, bu konuda yetersiz kalmaktadır.”

Mahkeme, AYM’nin hak ihlali kararına rağmen Atalay’ın dosyasını Yargıtay’a gönderdi
Yargıtay’ın Atalay mütalaası: Dokunulmazlıktan yararlanamaz

Özel: Sen bu yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir

“Sen darbecisin, bu darbe girişimidir” diyerek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını eleştiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi önünde konuyla ilgili açıklamada bulundu:

“Türkiye, anayasa geleneği çok güçlü olan bir ülke ancak AKP ülkeyi anayasasızlaştırmaya çalışıyor. Erdoğan’ın açıklamalarına kadar bu bir yargı kriziydi ancak bunun Erdoğan eliyle anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, halkın iradesine karşı Erdoğan liderliğiyle bir kalkışma hazırlandığı anlaşılıyor.

Sen Anayasa’nın o hükmünü değiştirecek güçte değilsin, millet bu yetkiyi vermedi. Sen bu yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir. Bu, Anayasa’yı askıya alma girişimi. Türkiye’yi anayasasızlaştırma girişimine Anayasa’dan en çok yetki, güç ve sorumluluk alan kişi yol veriyorsa, göz yumuyorsa, destek veriyorsa kendi meşruiyetini ortadan kaldırıyor demektir.”

Yargıtay’ın kararına tepkiler yağıyor: Bu açık darbe girişimidir!
Yargıda kriz, TBMM’de nöbet: Yargıtay hakkında suç duyurusu

Sağkan: ‘Hukuk devleti olup olmadığımıza karar verileceği bir süreçteyiz’

TBB Başkanı Erinç Sağkan, TTB önünde yaptığı açıklamada anayasanın ihlal edildiğini ve Türkiye’nin hukuk devleti olup olmadığının tartışılır hale geldiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Atatürk’ün en büyük mirasım dediği Cumhuriyetin temeli hukuk devleti olmasından geliyor. Bugün hukuk devletinin maalesef ki anayasanın ihlal edilerek en ağır şekilde aşındırıldığı tarihsel bir süreci yaşıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz süreç basit bir hakim içtihat farklılığı gibi yorumlandığı bir konu değildir. Süreç, kurumlar arasındaki çekişme olarak adlandırabileceğimiz bir kısır tartışma da değildir. Süreç, anayasanın ikinci maddesinin açıkça yok sayıldığı, artık bir hukuk devleti olup olmadığımızın tartışıldığı ve buna karar verileceği bir süreçtir. O yüzden tarihi bir sorumluluğumuz var ve aldığımız mirası hakkıyla yerine getirebilmek adına Türkiye’de savunmayı temsil eden avukatlar olarak bugün sesimizi ve sözümüz yükseltiyoruz.”

Barolardan destek açıklamaları

Bursa Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin, görevi kötüye kullanma ve anayasayı ihlal suçu işleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Bursa Barosu

Dersim Barosu Başkan Yardımcısı Av. Çağla Yolaşan, toplumun adalet duygusunun bu denli zedelenmiş olmasını “vahim” olarak niteleyerek ilgililer hakkında hukuki süreç başlatılması amacıyla gerekli başvuruları yapacaklarını söyledi.

Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, “Türkiye uzun süredir hukuk devleti kimliğini kaybetmiştir. Son verilen kararla kanun devleti vasfı da yitirilmiştir” dedi.

Ne olmuştu?

Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonucu ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs‘ suçuna ‘yardım eden‘ sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

TİP Hatay Milletvekili Atalay’ın, hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle avukatları tarafından yapılan başvuru, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi‘nce reddedilmişti.

Atalay’ın avukatları, Atalay’ın milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı halde durma kararı verilmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM hak ihlali olduğu yönünde karar vermişti. AYM kararının ardından dosya, Yargıtay 3’üncü Dairesi’ne gönderilmişti.

Yargıtay 3’üncü Dairesi ise tutuklu Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.