Dış Köşe

Maraş’ta Aleviler mültecilere mi karşı – Hayri Tunç

0

1978 Maraş katliamı sırasında Alevi halkı Maraş’ta çoğunluğu elinde bulunduran bir halktı. Katliam aslında Alevilerden çok Maraş’ın tarihsel kökenine de damgasını vuran direniş kültürünün yıkılması için yapılmıştı. Zaten katliamın ilk adımı olan 2 öğretmenin katledilmesi olayında katledilen öğretmenlerden biri Türk ve Sünni kökenli bir öğretmendi. Katliam aslında Maraş’ın sosyalist muhalefetine yönelikti ve katliam için Maraş dışında yüzlerce kontra eleman getirilmişti ancak Maraş’ın özellikle Sünni kesiminin içinde bulunduğu gerici tavır ve Alevi halkının sosyalistleri özümsemesi, devlete muhalif tavırları katliamı Alevilere de yönlendirdi ve Maraş’ta hem toplumsal hem de mezhepsel büyük bir soykırım saldırısı yaşandı.

Bu kırım saldırısında yüzlerce Alevi vahşet sınırlarını aşan büyük bir kırımdan geçirildi. Bu kırımın baş aktörleri ise kapı komşularıydı. Katliam sonrası birçok Alevi aile Maraş’tan göçtü. Bazıları çevre illere hatta İstanbul gibi batı illerine giderken bazıları da yurtdışına geçmek zorunda kaldı. Katliamın travması ise hem Maraş’ta kalan Alevilerin hem de göç edenlerin üzerinden hiçbir şekilde geçmiş değil. Maraş katliamı ile ilgili 2 büyük çalışmaya ima atan araştırmacı Aziz Tunç bu travmadan bahsederken, katliamı yaşayan insanların halen o anın korkusunu yaşadığından, bazılarının yıllarca uyuyamadığından, bazılarının ölene kadar ölen yakınlarını beklediğinden ve katliamı hiç anmadıklarından bahsediyordu.

Bunların dışında, son yıllarda yeniden gelişen muhalif hareketler ve Alevilerin yeniden geçmişle yüzleşip hesap sormaya başladığı bir dönemden geçiyoruz. Maraş Alevileri son birkaç yıldır katliamın yıldönümünde Maraş’a gitmeye, katliamla yüzleşmeye çalışmakta buna karşılıkta Maraş’ta hem Maraşlı gericiler hem de katliam sonrası yerleştirilen ve bugüne kadar Maraş’ta yerleşik bir hayat süren gerici faşist kesimler tarafından saldırılara uğramaktadır.

Gelelim bugüne; Maraş’ta katliamdan yıllar sonra Aleviler yeniden kendilerine ait olanları almaya, kendi topraklarına dönmeye, yeniden yerleşmeye başladığı şu günlerde AFAD Kampı adı altında Alevilerin topraklarına yeniden el konmaya çalışılmakta, Aleviler üzerinde yeniden baskılar arttırılmak istenmektedir.maraş

Burada olayın başka bir boyutuna, AFAD kamplarına kısaca bakalım. AFAD kampları mülteciler için kullanılan kamplar değil. Bu uzun zamandır bilinen ve hem ulusal hem de uluslararası basına ve kurumlara yansıyan bir durum.

AFAD mülteci kampları açıldığından beri adı hiç iyi anılmayan kamplar aslında. Özellikle Kobane savaşı sürecinde adından sıkça söz edilen AFAD kampları ile ilgili o süreçte yapılan haberlerin yoğunluğu kampın sağlıksız koşullarından çok DAİŞ, El-Nusra gibi cihatçı örgütlere adam devşirmesi ve mülteci kadınların para karşılığı zengin Türk erkeklerine satılması üzerineydi.

AFAD kampları açıldığı günden beri zaten zan altında olan kamplardır. Ki bir süre sonra da zaten kampların içerisinde yaşananlar gün yüzüne çıkmaya başladı.

30 Haziran 2015 tarihli Taraf gazetesi haberinde Osman Baydemir’in bir İŞİD çetecisinin üzerinde çıkan AFAD kartını AFAD’ın kabul ettiği yazıyordu
http://www.taraf.com.tr/osman-baydemirin-isid-iddiasini-afad-kabul-etti/

Yine 29 Haziran 2015 tarihli T24 haberinde de HDP’li vekil İbrahim Ayhan’ın mecliste üzerinde AFAD kartı çıkan İŞİD çetecisini kurula taşıdığı haberi yayınlandı
http://t24.com.tr/haber/hdpden-soru-onergesi-isid-mensubuna-afad-karti-verildi-mi,301229

Bu haberlerden bir kaç ay sonra DİHA’da yayınlanan bir haberde bir İŞİD çetecisinin itirafları içinde AFAD kampı içerisinde örgütlendiğini belirten cümleler vardı.
http://www.evrensel.net/haber/263279/canli-bomba-listesindeki-tatar-sinirdan-isid-icin-acilan-yoldan-suriyeye-gectik

Ağustos 2015 tarihinde Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze karşı Hukuki Yardım Bürosunun açıkladığı “Savaş Mağduru Sığınmacı Kadınlar” raporunda AFAD kamplarında İŞİD çetecilerinin eşleri ve çocuklarının yerleştirildiği yazılıydı
http://kazete.com.tr/haber/isid-militanlarinin-es-ve-cocuklari-afad-kamplarinda-mi_38188

Bunların yanında AFAD kampları kadınlara ve çocuklara yönelik tecavüz, ucuz iç gücü olarak çalıştırma gibi olaylarında yaşandığı yerler olarak da bilinmektedir. Zaten daha bir ay önce bile HDP vekilleri ve gazeteler fuhuş olayı ile ilgili açıklamalar, haberler yapmışlardı.

http://www.evrensel.net/haber/274488/afad-kamplarinda-kadinlar-fuhusa-zorlaniyor

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/7939/suriyeli-multeci-kadina-kampta-tecavuz

http://ilerihaber.org/afad-kamplarinda-hirsizlik-ve-tecavuz-var/17426/

http://tr.sterk.tv/9932-multec-kampinda-tecavuz-olum-getrd.html

AFAD kampları sadece kamp içinde yaşayanların yaptıkları veya yaşayanlara yapılanlarla ilgili kötü değil aslında. AFAD kamplarına çoğunlukla parası olan zengin Suriyeliler, İŞİD çetecileri yerleştiklerinden kampın yapıldığı bölge halkı üzerinde de olumsuz birçok etkisi var bu kampların. Hali hazırda sadece Ceylanpınar ve Hatay örnekleri üzerinden bile değerlendirilse bu daha iyi anlaşılacaktır.

Gelelim yeniden olayın Maraş kısmına; Maraş 1978 katliam sonrası devlet tarafından faşist bir merkez olarak yeniden örgütlendirilmiş bir il. Son dönemde Kürdistan’da yaşanan şehir savaşlarında Maraş’a giden asker ve polis cenazelerine ve bu kişilerin rütbelerine baktığımızda bu daha iyi anlaşılacaktır. Savaşta yaşamını yitirip Maraş’a giden asker ve polislerin hepsi belli bir rütbeye sahip ve savaş konusunda uzmanlaşmış kişilerden oluşuyor. Bunun yanında İŞİD’in Türkiye üzerinde örgütlendiği büyük bir kaç merkezden biri de Maraş.

Maraş’ın katliam sonrası yeniden şekillenen yapısı ve bu yapı içerisinde özellikle Merkez ve yakın ilçelerde oluşan faşist yapılanma İŞİD çetecileri için bulunmaz bir nimet olarak duruyor. Alevi düşmanlığı üzerinden İŞİD’e katılan bu kişilerin çoğu Rojava’da yaşanan savaşta öldüler ve içlerinden gelenlerin cenazeleri de sessizce gömüldü. Son dönem İŞİD üzerine yapılan polis operasyonlarının merkezinde de yine Maraş bulunmakta zaten.

Hayri Tunç – direnisteyiz3.org

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.