2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Maraş’ta fırtına ve hortum: Bir kişi yaşamını yitirdi, 44 yaralı

0

Depremde büyük hasar gören kentte, çok sayıda yıkılmamış binadan kopan parçalar çadırların üzerine düştü. Çok sayıda çadır, yerinden koparak havada uçtu.

Çıkan hortumun altı dakika boyunca etkisini sürdürdüğü belirtildi.

Bölgeye sağlık ve kurtarma ekipleri sevk edilirken, yaralananların da hastanelere kaldırıldığı bildirildi.

Hortum coğrafyası iklim değişikliğine bağlı olarak genişliyor

Hortumların oluşumu, büyük ölçüde atmosferik olaylarla bağlantılı. Son 20 yıla kadar dünyada ağırlıkla Meksika Körfezi ile ABD’nin güneyinden orta bölümüne kadar olan alanlarda yayılan hortum coğrafyası, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak giderek genişliyor.

İklim modelleme çalışmaları, yüzey ve atmosfer sıcaklıkları, buharlaşma ve atmosferdeki su buharı içeriğinin artmasının hortum oluşum sıklığını ve şiddetini artıracağını gösteriyor.

 

Son 10 yıllık dönemde Türkiye’de hortum olaylarının sıklığında önceki yıllara göre belirgin bir artış söz konusu. Daha önce hiç hortum olayı kaydı olmayan Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölümlerinde de artık hortum olaylarının oluşuyor.

Prof. Dr. Murat Türkeş: Hortumlar hem iklim değişikliğinin hem insan etkisinin sonucu 

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı Prof. Dr. Murat Türkeş, geçen yıl Türkiye’de 30 sene önce rastgele görülen hortum olaylarının arttığına dikkati çekerek şunları söylemişti:

“Daha çok Akdeniz’de Antalya ve İskenderun körfezlerinde görülüyordu. Son 20 yılda hortum olaylarının sayısında ve alansal dağılışında ciddi bir artış gözlendi. Artık Türkiye’nin bütün kıyı bölgelerinde, özellikle Marmara Denizi çevresi, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Güney Batı Anadolu kıyıları, İzmir yöresi, Edremit Körfezi, en sık olarak Batı Akdeniz‘de Antalya Körfezi ve Doğu Akdeniz‘de İskenderun Körfezi çevresinde hortum olaylarının sayısında belli bir artış var. Giderek hortum klimatolojisi oluşuyor.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.