Dünyaİklim KriziManşet

Liz Truss’a iklim taahhütleri sınavı: Emisyonlar, enerji arzı ve yaban hayatı…

0

Başbakan Boris Johnson‘ın istifası sonrası Muhafazakar Parti‘de başlayan liderlik yarışını kazanan Liz Truss’ın önünde bir iklim sınavı var.

Truss’ın 2050’ye kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmak için yasal olarak bağlayıcı hedefe uygun adımlar atması gerekiyor. Konuyla ilgili İngiltere’nin tüm büyük partilerinden milletvekilleri yeni gelen başbakana bir mektupla çağrıda bulundu.

Truss net sıfır emisyonu hedefine ilişkin söz vermişti ancak yeni başbakanın kampanyasıyla Kuzey Denizi‘ndeki petrol ve gaz üretimini genişletmeyi vaat ediyor.

Başbakan hidrolik kırma yöntemine de desteğini dile getiriyor. Hidrolik kırma veya çatlatma olarak bilinen yöntem ile yerin metrelerce altındaki kayaların içinde kalmış petrol, yatay sondaj ile yüzeye çıkartılıyor. Söz konusu yöntem esnasında gaz ve su birbirine karıştırılıyor. Söz konusu yöntemin çevreye zararları da daha önce çok kez dile getirilmiş durumda.

Ayrıca Truss’ın karadaki rüzgar ve güneş enerjisi tarlalarına muhalefeti, net sıfır hedefine ulaşmak için atılması gereken adımlardan vazgeçebileceği yönünde çeşitli kaygılara yol açtı.

Truss’ın İngiltere’de Brexit için eski Fırsatlar Bakanı Jacob Rees-Mogg’u İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı olarak ataması da iklim aktivistleri ve enerji uzmanları arasında endişelere yol açtı.

Rees-Mogg, geçmişte iklim kriziyle mücadele etme konusunda çeşitli eleştirilerin hedefinde olan ve Kuzey Denizi’ndeki gaz arzını artırmak için enerji şirketleriyle görüştüğü belirtilen bir isim.

Jacob Rees-Mogg

Ayrıca Mogg da karada rüzgar enerjisi üretimine karşı çıkarken hidrolik kırılmayı destekliyor.

Çevreyle ilgili tüm partilerin meclis grubundan 29 milletvekili ve grup üyeleri, Truss’a bir çağrıda bulunarak net sıfırı yeniden taahhüt etmesini ve sera gazı emisyonlarını azaltacak, yükselen enerji faturalarını düşürmeye yardımcı olacak önlemleri daha ileri bir noktaya götürmesini istedi.

Guardian’ın haberine göre mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Hükümetinizin aldığı kararlar, ülke genelindeki insanların ve aslında tüm gezegenimizin yaşamları üzerinde gözle görülür bir etkiye sahip olacak. Başbakan olarak, bu ülkede 2050 veya daha kısa bir sürede net sıfıra ulaşmak için önlemleri desteklemeye devam edeceğinizi ve aynı zamanda uluslararası sahnede iklim ve doğa için küresel bir şampiyon olacağınızı umuyoruz.”

Liz Truss mektupta, şu konularda adımlar atmaya davet edildi:

  • İngiltere’nin yasal olarak bağlayıcı karbon bütçelerini karşılama yolunda ilerlemesini sağlamak,
  • Yenilenebilir enerjiyi artırmak
  • Ev yalıtımı için ulusal bir plan oluşturmak
  • Hükümetin yaban hayatı ve doğal çevreyi korumaya yönelik hedeflerini yeniden teyit etmek.

Chris Skidmore

Öte yandan tüm partilerden oluşan meclis grubunun başkanı olan ve mektubu koordine eden eski bakan Chris Skidmore, Truss’ın karbon emisyonlarını azaltma taahhütlerinden geri adım atacağı konusunda bir endişe duymadığını söyledi ve ekledi:

“İnsanların net sıfırı başlıca bir ekonomik sorun, istihdam yaratma ve seviye atlama için büyük bir fırsat olarak görmeleri konusunda kesinlikle kararlıyım. Net sıfırın bir kültür savaşı ve solcu bir proje olarak görülmemesi çok önemli. Net sıfır aslında bir ekonomik büyüme stratejisidir.”

Skidmore, iklim kriziyle ilgili diğer görüşlere bakılmaksızın politikanın Truss tarafından yönetileceğini belirtti.

“İstikamet yukarıdan belirlenir” diyen Skidmore, dışişleri bakanının kim olduğu önemli olmaksızın kolektif sorumluluğa uyacağını vurgulayarak Truss’ın net sıfırı ekonomik büyüme sağlamak için bir fırsat olarak gördüğünü aktarıyor. 

Önde gelen bir yeşil İngiliz Muhafazakar Parti temsilcisi, yatırımcı ve Muhafazakar Çevre Ağı’ndan Ben Goldsmith ise Rees-Mogg’un “doğal dünyayı korumak için bir kampanya yürütücüsü olarak henüz bir isim yapmaya çalışmadığını” söyledi. Goldsmith’e göre seçmenler yeşil politikalardan yana:

“Bu ülkedeki insanların ezici çoğunluğunun bir iklim felaketini önlemek için şimdi güçlü adımlar atmak istediği, evde doğanın restorasyonunu istedikleri ve İngiltere’nin bu konularda uluslararası çabalara öncülük etmesini bekledikleri oldukça açık. Bunu akılda tutarak, herhangi bir politikacının bu hayati gündeme sırt çevirmesi çok akıllıca bir hareket olmaz.”

Öte yandan mektupta, Truss’a İngiltere’nin geçen yıl Glasgow’da düzenlenen Cop26 iklim zirvesine ev sahipliği yaptığı hatırlatılıyor.

Liz Truss COP26’da, 2021.

COP26 beklentileri karşıladı mı?

Ayrıca yeni başbakandan ülkelerin türlerin yok oluşunu durdurma ve  2030’a kadar toprakların yüzde 30’unu koruma hedefinin taahhüt edilmesi beklenen Aralık’ta gerçekleştirilecek BM biyoçeşitlilik Cop15 zirvesine katılması talep ediliyor.  

‣COP15: Ormansızlaşma ve çölleşmeye karşı; ‘Kara. Hayat. Miras

Mektubu imzalayan parlamenterler arasında İşçi Partisi’nden Rebecca Long-Bailey ve Kim Leadbeater, Liberal Demokratlardan Wera Hobhouse ve Lady Parminter, İskoç Ulusal Partisi’nden Douglas Chapman, (Galler’den) Plaid Cymru’dan Ben Lake ve Birleşik Krallık’ın tek Yeşiller Partisi milletvekili Caroline Lucas bulunuyor. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.