EkonomiManşet

İngiliz sterlininde rekor düşüş sürerken İngiliz İşçi Partisi liderinden yenilenebilir enerji taahhüdü

0
PYKF47 Dog walkers walking dogs on Seaton Carew beach just after sunrise. UK

İngiltere‘de İşçi Partisi yeşil kalkınma stratejisini açıkladı. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, stratejiyi partisinin yıllık konferansından hemen önce açıkladı.

Starmer’in yeşil kalkınma stratejisi, İngiltere’de son 50 yılın en büyük vergi kesintilerinin açıklanmasının ve akabinde İngiliz sterlininin Amerikan doları karşısında rekor seviyelere gerilemesinin ardından geldi.

Kaynak: TradingView – GBP/USD

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre;  Starmer’in stratejisi, 2030’a kadar rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde ciddi bir artırma vasıtasıyla İngiltere’yi bağımsız bir yeşil “süpergüç” konumuna getirmeyi ve bu sayede ekonomik büyüme sağlamayı hedefliyor.

Yenilenebilir enerjiyi merkezine alan böyle bir planın aynı zamanda insanların enerji faturalarını temelli olarak düşüreceği aktarılıyor.

Starmer’in taahhütleri: Rüzgar enerjisi iki katına, güneş enerjisi üç katına…

Starmer, İngiltere’de yeni bir sanayileşme akımıyla karada üretilen rüzgar enerjisini iki katına, güneş enerjisini üç katına ve denizde üretilen rüzgar enerjisini dört katına çıkarmayı taahhüt etti.

Böylece 2030’a kadar sıfır karbon ve kendi kendine yeten bir elektrik sistemi yaratacağını söyledi.

Starmer, bu plan sayesinde 500 bine yakın yeni iş imkanının sağlanacağını ve İngiltere’nin sıfır emisyon bir enerji sistemine sahip ilk ülke konumuna geleceğini vurguladı.

Keir Starmer

İşçi Partisi lideri enerji faturalarının da bu sayede “temelli olarak”, yılda yüzlerce sterlin değerinde azalacağını aktardı.

İngiltere’yi Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi “diktatörlerin” kontrolünden kurtaracağını belirtti.

‘İngiliz halkının enerji faturaları 93 milyar sterlin düşecek’

Starmer, “2030’a kadar uygulamaya koymak istediğimiz temiz enerji planımız sayesinde İngiliz halkının enerji faturalarından 93 milyar sterlin düşecek. Aynı zamanda ülkenin Putin ve yandaşları karşısında savunmasızlığı da sonlanacak” dedi.

Starmer, bunun “zor” bir hedef olduğunu ancak “kesinlikle mümkün olduğunu” söyledi.

İngiltere’de vergi krizi

Geçen hafta Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından açıklanan ve bir neslin gördüğü en kapsamlı vergi indirimi politikasına tepkiler giderek büyüyor.

Başbakan Liz Truss‘ın gelir dağılımı adaletini değil, büyümeyi önceleyeceğini savunduğu politika, başta İşçi Partisi olmak üzere muhalefet partileri tarafından zenginleri ödüllendirmek ve düşük gelir gruplarının enflasyon karşısındaki sıkıntılarına çare olmamakla suçlanıyor.

Truss’ın iklim sınavı

Öte yandan Liz Truss’ın önünde bir iklim sınavı bulunuyor. Truss’ın 2050’ye kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmak için yasal olarak bağlayıcı hedefe uygun adımlar atması gerekiyor. 

Konuyla ilgili İngiltere’nin tüm büyük partilerinden milletvekilleri yeni gelen başbakana bir mektupla çağrıda bulunmuştu. Liz Truss mektupta, şu konularda adımlar atmaya davet edilmişti:

  • İngiltere’nin yasal olarak bağlayıcı karbon bütçelerini karşılama yolunda ilerlemesini sağlamak,
  • Yenilenebilir enerjiyi artırmak
  • Ev yalıtımı için ulusal bir plan oluşturmak
  • Hükümetin yaban hayatı ve doğal çevreyi korumaya yönelik hedeflerini yeniden teyit etmek.

Truss net sıfır emisyonu hedefine ilişkin söz vermişti ancak yeni başbakanın kampanyasıyla Kuzey Denizi‘ndeki petrol ve gaz üretimini genişletmeyi vaat ediyor.

‣Liz Truss’a iklim taahhütleri sınavı

Liz Truss COP26’da, 2021.

Starmer ise kendi planının ülkede öncelikli olarak değerlendirilmesi gereken iklim krizi, yaşam pahalılığı ve ekonomi faktörlerini birlikte ele alarak çözdüğünü savunuyor.

Yeşil ekonomi planının yanı sıra Starmer, iktidara gelmesi durumunda yıllık 150 bin sterlinin üzerinde kazananlara uygulanması planlanan yüzde 45’lik vergi kesintisini iptal edeceğini belirtti.

Birleşik Krallık’ta enerji fiyatlarındaki artış iki yıl sınırlandırılacak

İşçi Partisi’nin dışişleri sözcüsü David Lamy‘nin de önümüzdeki günlerde ülkenin uluslararası öncelikleri arasında iklim krizinin en başta yer alacağını açıklaması bekleniyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.