DünyaEnerjiManşet

Truss’dan ilk hamle: Birleşik Krallık’ta enerji fiyatlarındaki artış iki yıl sınırlandırılacak

0
Birleşik Krallık‘ın yeni başbakanı Liz Truss, ülkede enerji fiyatlarındaki artışı iki yıl sınırlayan bir plan açıkladı. Ekim ayından itibaren uygulanacak plan kapsamında elektrik ve gaz faturaları, tipik ortalama bir hane için yılda 2500 sterlin (yaklaşık 52 bin 585 TL) düzeyinde tutulacak. Bu, fiyat artışlarının bir kısmının hükümet tarafından sübvanse edilmesi anlamına gelecek.

Liz Truss, plan sayesinde rekor düzeylerdeki enflasyonun yüzde 5 düşeceğini söyledi. İngiltere Merkez Bankası ise enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 13’e çıkabileceği tahmininde bulunmuştu. .

BBC‘nin aktardığına göre, Truss daha önce eski Maliye Bakanı Rishi Sunak‘ın açıkladığı 400 sterlinlik (yaklaşık 8 bin 413 TL) enerji faturası desteğine ek olarak, bu planın hane başına yılda 1000 sterlinlik (yaklaşık 21 bin 34 TL) bir indirim sağlayacağını, enerji dağıtımı yapan şirketler tarafından da kabul edildiğini açıkladı. Faturalardaki artışın sınırlanabilmesi için hükümetin enerji şirketlerine aldıkları gaz ve elektriğin toptan fiyatı ile müşterilerine uygulayacakları fiyat arasındaki farkın bir kısmını ödemesi yani sübvanse etmesi gerekecek.

Vergide artış değil, düşüş olacak

Vergilerde artış değil düşüş hedefleyen Truss bu planı hayata geçirebilmek için kamu borçlanmasına gideceği ve en az 100 milyar sterlin civarında borçlanması gerektiği düşünülüyor.

Müdahale olmasaydı, ekim ayında yapılacağı açıklanan zamlarla ortalama bir evin yılda elektrik ve gaz faturalarının 1900’den 3500 sterline çıkacağı tahmin ediliyordu. 

Truss, enerji faturalarını ödemekte güçlük çeken işletmelere de altı aylık bir fiyat indirimi garantisi verdi.  Truss bu sürenin sonunda güçlük içinde olan sektörler için de ayrı çözümler üretileceğini bu konudaki ayrıntıların 3 ay içerisinde kararlaştırılacağını kaydetti.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise enerji fiyatlarındaki artışın, geçen yıl kârlarını yüzde 100’den fazla artıran enerji şirketlerinden alınacak ek vergilerle karşılanması gerektiğini savunuyor.

Bir yandan petrol ve gaz lisansı öte yandan yenilebilir

Başbakan Truss uzun vadede enerji sektöründe sağlanacak istikrar ve teşvikler ile İngiltere’hnin 2040 yılında enerji ihraç edebilir duruma gelmesini hedeflediklerini önümüzdeki haftadan itibaren 100’den fazla yeni petrol ve doğal gaz lisansı için görüşmelere başlanacağını söyledi.

Hükümetin temiz ve yenilenebilir enerji teknolojilerine yönelişi de hızlandıracağını söyleyen Truss, bunun uzun vadede fiyatları daha da düşüreceğini kaydetti.

Truss İngiltere’nin 2050 yılında sıfır karbon hedefine sanayi ve büyüme dostu bir plan çerçevesinde ulaşmakta kararlı olduğunu da tekrarladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.