DünyaManşet

Birleşik Krallık’ın yeni başbakanı Liz Truss istifa etti

0

Birleşik Krallık‘ın çiçeği burnunda başbakanı, Muhafazakar Parti lideri Liz Truss, sadece 1.5 ay sürdürebildiği görevinden istifa etti.

Truss, 6 Eylül’de görüşmeden iki gün sonra hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth ile görüşüp resmen başbakan olmuştu. İstifasını ise Londra‘da Başbakan’ın ofis ve konutunun bulunduğu Downing Sokağı 10 Numara‘nın önünde açıkladı.

Seçildiği gün üzerine aldığı sorumlulukları yerine getiremediğini dile getiren Truss, durumdan Kral 3’üncü Charles’ı haberdar ettiğini, Muhafazakar Parti liderliğinden de istifa edeceğini söyledi.

Sadece 45 gün görev yapan Liz Truss böylece İngiltere’nin tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan oldu. İstifa açıklamasında parti liderliğini belirleme konusundaki yetkili kurul olan 1922 Komisyonu’nun yeni liderin gelecek hafta belirlenmesine karar verdiğini, o zamana dek görevi sürdüreceğini söyledi.

Truss dün Parlamento’da kendisine yönelik eleştirileri yanıtlarken, “mücadeleden kaçan biri olmadığını, savaşacağını” söylemişti. Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, ise istifanın ardından erken genel seçim çağrısında bulundu.

Kendi partisinden istifa çağrıları yapılmıştı

Ülkenin yeni başbakanına yönelik tepkiler 23 Eylül’de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng‘in, Truss’ın vadettiği vergi kesintilerini detaylandırdığı mini bütçesini açıklamasıyla başlamıştı. Açıklamayla piyasalar sarsıldı, sterlin değer kaybetti, giderek artan sayıda Muhafazakar Parti milletvekili Truss’a istifa çağrısı yaptı.

Truss Cuma günü Kwarteng’i görevden alarak yerine Jeremy Hunt‘ı getirdi. Hunt ise paketin bütün ana maddelerinden geri adım attı.

Dün de İçişleri Bakanı Suella Braverman, hassas bir elektronik postayı özel hesabından paylaşarak kuralları çiğnediğini kabul ederek istifa etti. Ancak Braverman istifa mektubunda hata yapanın istifa etmesi gerektiğini söyleyerek doğrudan Truss’ı hedef aldı. Bugün, Muhafazakâr Partili Sheryll Murray‘in Başbakan’a karşı karşı güvensizlik oyu mektubunu sunmasıyla ülkedeki siyasi kriz derinleşmişti.

Dün de Parlamento’da yapılan bir oylama sırasında Muhafazakar Parti milletvekillerinin grup başkanvekilleri tarafından itilip kakıldığı bildirilmiş; bu durum parti içinde büyük tepkilere yol açmıştı.

Truss’ın istifa kararını açıklaması sonrası sonrası sterlin dolar karşısında az da olsa değer kazandı, kur 1,12’ye çıktı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.