İnsan HaklarıLGBTİ+Manşet

Hindistan Yüksek Mahkemesi eşcinsel evliliği yasal olarak tanımayı reddetti

0
Fotoğraf: Anushree Fadnavis / Reuters

Hindistan‘ın en üst mahkemesi, üçe iki oy çokluğuyla eşcinsel evliliklere anayasal geçerlilik tanımayı reddetti ancak eşcinsel ilişkilerin devlet tarafından ayrımcılığa maruz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Mahkeme, konuda karar alma yetkisinin kendi kapsamı dışında olduğunu ve kararın parlamento tarafından verilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme ayrıca eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinmelerine de izin verilmeyeceğine hükmetti.

Anayasal hakları olan evlilik eşitliğinin mahkeme tarafından tanınmasını talep eden Hindistan’daki LGBTİ+ topluluğu kararı tepkiyle karşıladı.

The Guardian’ın aktardığına göre, Hindistan başyargıcı başkanlığındaki beş yargıçlı yüksek mahkeme heyeti, nisan ve mayıs ayları arasında davayla ilgili tartışmaları dinlemiş ve 12 Mayıs’ta kararını saklı tutmuştu.

Yüksek mahkeme Hindistan’da eşcinselliği yasaklayan sömürge döneminden kalma bir yasayı ancak 2018 yılında iptal etmişti.

Hindistan’daki LGBTİ+lar, 2018’deki karara rağmen ayrımcılıkla karşı karşıya olduklarını ve eşcinsel evliliklerin yasal olarak desteklenmemesinin anayasal haklarını ihlal ettiğini söylüyor.

Hükümet ne diyor?

Hindistan Başbakanı Narendra Modi‘nin hükümeti duruşma sırasında eşcinsel birlikteliklere karşı çıkarak ‘Hindistan’ın yasalarının sadece biyolojik bir erkek ve biyolojik bir kadın arasındaki birlikteliği onayladığını’ söyledi.

Hindistan hükümeti, eşitlik argümanlarını “şehirli elitist görüşler” olarak nitelendirdi ve konunun mahkemelerde değil parlamentoda karara bağlanması gerektiğini savundu.

Hindustan Times’ın aktardığına göre, mayıs ayında hükümet, eşcinsel çiftlerin “gerçek endişelerini” gidermek için atılabilecek idari adımları incelemek üzere Kabine sekreteri başkanlığında bir kurul oluşturulacağını mahkemeye bildirdi.

‣ AB Parlamentosu: Evli eşcinsellerin hakları tüm AB ülkelerinde tanınsın
‣ Tunus’ta bir ilk: Eşcinsel çiftin evliliği resmi belgede…
‣ Küba, eşcinsel evliliği de kapsayan yeni Aile Yasası’na ‘evet’ dedi
‣ Şili Parlamentosu’nda eşcinsel evliliği onaylayan yasa tasarısı kabul edildi
‣ Ekvador Anayasa Mahkemesi eşcinsel evliliği kabul etti
‣ Bolivya’da ilk eşcinsel evlilik onaylandı
‣ Kosta Rika’da eşcinsel evlilikler yasallaştı
‣ Asya’da eşcinsel evliliğe ilk onay Tayvan’dan

You may also like

Comments

Comments are closed.