Kolombiya barışa neden ‘hayır’ dedi? – Metin Yeğin

Bu yazı gazeteduvar.com.tr/ den alınmıştır

Katılım benim beklediğimden bile düşük kaldı. Gerilla bölgelerindeki köylüler oy kullanamadı. Ama ‘Barış için evet’, ‘hayır’ oylarına değil, yüzde 60’lık oylamaya katılmayanlara yani, ‘umutsuzluk ve çaresizlik’e karşı kaybetti.

44

1- Si-Evet oyu yüzde 49.77 yani- 6.373.332 oy.

2- No-Hayır oyu ise yüzde 50.22 yani 6.424.604 oy.

3- Katılım benim bile beklediğimden az oldu ve sadece yüzde 37.42 oranında kaldı. Halkın yüzde 60 dan fazlası halk oylamasına katılmadı.

4- FARC’ın ve diğer gerillaların etkin olduğu bölgelerde, özellikle köylülerin çoğunluğunun nüfus kayıtları olmadığından zaten oylamaya katılamıyorlar.

5- Kamuoyu yoklamalarını yüzde 60-65 oranında ‘Evet’ oyu göstermiş olması rehavete sürükledi. ‘Hayır’cılar bile kampanyalarından vazgeçmişlerdi.

6- FARC baştan beri Plebisit’i değil, kurucu bir anayasa inşası ve onun oylanmasını savunuyor.

7- Uluslararası analistler ‘hayır’ çıkmasının nedeni olarak özellikle ‘savaş kurbanlarıyla yeterli iletişimin kurulmaması’nı gösteriyorlar.

45

8- Bu sonuç bir şeyi değiştirmiyor. Barış anlaşması sadece taraflar arasında değil, uluslararası bir nitelikte ve BM’nin garantörlüğünde, geçerli.

9- İki taraf da sonuçların ardından ‘çatışmaya dönmeme kararı’nı yineledi. FARC, ‘Bu, derin kin ve nefret ekenlerin halkı ne kadar etkilediğini gösterdi ama bu bizi geleceğimizi barışla inşa etme hayalimizden vazgeçirmedi’ dedi.

10- Savaş sadece insanları değil, yaşama sevincini, umudu öldürüyor. ‘Barış için evet’, ‘hayır’ oylarına değil, yüzde 60’lık oylamaya katılmayanlara yani, ‘umutsuzluk ve çaresizlik’e karşı kaybetti.

Bu yazı gazeteduvar.com.tr/ den alınmıştır

43-metin-yegin

 

Metin Yeğin

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Balık ekmek yemekle olmaz, Marmara’nın suyunu için!-Mehveş Evin

Ne yazık ki müsilaj felaketini balık yemek, denize girmek, denizin yüzeyini temiz görmeye indirgemek, bu büyük ekolojik krizi durdurmanın önündeki en büyük engel.

Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununa bir çözüm: Agroekoloji – Bülent Şık

Agroekolojik yöntemler sulardaki nitrat kirliliğini azaltıcı bir sonuç doğurur ve bu da içme suyu kaynaklarının korunması anlamına gelir.

Örgütlü sessizlik – Arat Dink

Zeki Tekiner, dört ay önce başka bir silahlı saldırıdan şans eseri ölümcül bir yara almadan kurtulmuştu. Vali’yi olayın siyasi boyutu olduğuna ikna edememişlerdi. Dostları Nevşehir’den bir süre uzaklaşmasını istediler. O, “Bana Nevşehirliden zarar gelmez” dedi, kaldı. Su, tanıdık akıyor, değil mi?

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğinde kömürlü termik santrallerin etkisi incelenmeli- Pelin Cengiz

İstediğiniz kadar yüzey temizliği yapın, bir yeri temizlerken diğer taraftan atık devam ediyorsa buna temizlik denir mi?

Marmara’nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı – Bülent Şık

Denizdeki müsilajin kolera salgını getirmesi mümkün. Ama her şeye rağmen devam etmekten ziyade durmayı, onarmayı öne çıkarmalıyız. İnsan, bitki, hayvan ve çevre sağlığını bir bütünün birbiriyle ilişkili parçaları olarak görmeye çalışarak çözümler arayacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR