‘Kirazın Tadı’ damağımızda kaldı: Abbas Kiyarostami – Ercüment Gürçay

Dünya sineması 4 Temmuz’ da önemli bir yönetmenini kaybetti.

50

İran Sineması’ nda 1960’ ların başında öne çıkan; şiirsel diyaloglarla bezeli, felsefi ve politik konulara göndermeler yapan filmlere imza atan “Yeni Dalga” akımının, Füruğ Ferruzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi ile birlikte en önemli temsilcilerinden kabul edilen Abbas Kiyarostami (Kiyarüstemi) kanser tedavisi gördüğü Paris’ te 76 yaşında hayata veda etti.

https://youtu.be/EwVcu87zmYs

Aynı zamanda şair, fotoğraf sanatçısı, ressam, çizer ve grafik sanatçısı da olan Kiyarostami’ nin filmlerinde çok yönlü sanatçı kimliğinin izlerine rastlamak mümkün. Özellikle filmlerinin adlarında ve temalarında İran şiirinden çokça yaralanmıştı Kiyarostami.

https://youtu.be/63rdfYL9nRI

Kiyarostami, Ridley Scott, Jean Cocteau, Pier Paolo Pasolini, Derek Jarman ve Gulzar gibi isimlerle birlikte, sanatsal ifade yolları tek bir araçla sınırlı olmayan ve şiir, set tasarımı, resim ya da fotoğraf gibi alanlarda da yeteneği olan sinemacılar geleneğinin bir parçasıydı. En az filmleri kadar fotoğraflarını da çok beğendiğim Kiyarostami, 2005 ve 2006’da, kendi ilham kaynaklarını göz önünde tutarak, şiirsel gözlemlerlerle sade siyah-beyaz fotoğrafları, müziği ve politik açıdan provoke edici finali birleştirdiği ve doğa manzaralarının gücünü yansıttığı 32 dakikalık belgesel The Roads of Kiarostami‘ yi çekti.

Kiyarüstemi 1970’li yılların başında başlayan sanat yaşamı boyunca kırka yakın filmde çalıştı. Köker Üçlemesi, Rüzgâr Bizi Sürükleyecek ve Kirazın Tadı filmleriyle dünya sinemasında kendisine sağlam bir yer edindi.

1979 İslam Devrimi’ nden sonra da İran’ da kaldı ve filmlerini çekmeye devam etti. Kiyarüstemi’ye göre bir ağaç kök saldığı yerde en güzel meyvelerini verirdi. Bu doğanın kanunuydu, ülkesinde kaldı ve en güzel meyvelerini verdi, Kirazın Tadını bizlere gerçekten hissettirdi.

52

Sanat yaşamı boyunca 70 civarında ödül alan Kiarostami, 2000 yılında, San Francisco Film Festivali’nde kendisine sunulan ve yönetmenlikte ömür boyu başarı anlamını taşıyan Akira Kurosawa ödülünü, İran sinemasına katkıları nedeniyle İranlı aktör Behrouz Vossoughi‘ye verecek kadar da yüce gönüllü bir adamdı.

51

Kendisi gibi yüce gönüllü adamların-kadınların gittiği yere gitti, damaklarımızda buruk bir Kiraz Tadı kaldı.

51-Ercüment-Gürçay

 

Ercüment Gürçay

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR