Kültür-Sanat

İstanbul Modern Sinema’da yeni program: “Agnes Hakkında Her Şey”

0

Fransız Yeni Dalga akımının öncülerinden ve feminist hareketin sinemadaki nen ilham verici temsilcilerinden Agnès Varda, bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirilen en geniş kapsamlı toplu gösterimiyle seyirci karşısına çıkıyor.

İstanbul Modern Sinema, 7 – 24 Mart 2019 tarihleri arasında Michael Haneke ile başlayan, Krzysztof Kieślowski, Chantal Akerman ve François Ozon’la devam eden retrospektif serisinin beşincisi Agnès Varda’ya odaklanıyor. Varda’nın bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı toplu gösterimi olan Agnès Hakkında Her Şey programı sinemaseverleri bekliyor.

İstanbul Modern Sinema, Mart ayında Türk Tuborg A.Ş.’nin katkıları ve Fransız Kültür Merkezi, Filmmor Kadın Filmleri Festivali ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi işbirliğiyle, sinema tarihinin en özgürlükçü ve yenilikçi yaratıcılarından Agnès Varda’nın bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en geniş kapsamlı retrospektifine yer veriyor.

33 film gösterimi

Kendisini “yaratıcı-tanık” olarak tanımlayan yönetmenin, sürekli kendini yenileyen bir enerjiye sahip filmografisinin tamamına yakını Agnès Hakkında Her Şey programında izleyiciyle buluşuyor. Fransız Yeni Dalga akımının öncülerinden Varda’nın 19’u uzun metraj, 14’ü kısa olmak üzere 33 filmi program kapsamında gösteriliyor.

Programda yer alan filmler arasında Agnès Varda’nın büyüdüğü Sète yakınındaki bir kasabada yaşayan balıkçıların öyküsünü anlattığı ve sinemaya adım attığı filmi Paralel Yaşamlar bulunuyor. Varda, ünlü sinema tarihçisi Georges Sadoul tarafından Fransız Yeni Dalga akımının öncülerinden biri olarak değerlendirilen Paralel Yaşamlar’dan sonra beş kısa belgesel yaptı. Bunların ardından gelen ilk başyapıtı 5’ten 7’ye Cléo Cannes Film Festivali Altın Palmiye adayı oldu. Simone de Beauvoir’ın kürtaj hakkı için yazdığı manifestoya imza atan 343 kadından biri olarak feminist harekette etkin olarak yer alan Varda’nın 1975 yapımı Kadınların Cevabı: Bizim Bedenimiz, Bizim Cinsiyetimiz adlı belgeseli apayrı bir önem taşıyor.

65 yıllık kariyer

91 yıldır “hayatta olan ve merak eden”, 65 yıldır sinema yapan Agnès Varda’nın programda izleyiciyle buluşacak filmleri arasında 1990’lı yıllarda, kaybettiği eşi, ünlü yönetmen Jacques Demy’e adadığı belgeseller de yer alıyor. 2000’li yıllarda Toplayıcılar, iki yıl sonraki devam filmi Toplayıcılar… İki Yıl Sonra, Agnès’in Plajları, fotoğraf ve yerleştirme sanatçısı JR ile birlikte yaptığı Mekânlar ve Yüzler (Visages, Villages, 2017) bulunuyor.

Sinema yazarı Alin Taşçıyan’ın Agnès Hakkında Her Şey programını sunuş niteliğindeki Agnès Varda yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Sonu gelmeyen sahici bir merakın izlerini taşıyan ve sürekli kendini yenileyen sinemasıyla 90 yaşında hala insanın dünyadaki macerasının en önemli tanıklarından biri olmaya devam eden sinemacı Agnès Varda sinematografisini yakından öğrenmek isterseniz bu etkinliği kaçırmayın!

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.