Kültür-Sanat

Haneke, “Amour” ile dünyayı cezbetmeye devam ediyor

0

ABD Ulusal Film Eleştirmenleri tarafından En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödüllerine layık görülen film, Oscar’ın Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinin en güçlü adayı

ABD’de Ulusal Film Eleştirmenleri Topluluğu, ”Aşk / Amour”u 2012 yılının en iyi filmi seçti. ABD’de ülke çapından gelerek New York’taki Lincoln Merkezi’nde toplanan 60 film eleştirmeni, ”Aşk / Amour”u 2012 yılının en iyi filmi, filmin başrol oyuncusu Emmanuelle Riva’yı da en iyi kadın oyuncu seçti.

Film eleştirmenleri en iyi erkek oyuncu olarak ”Lincoln” filminde oynayan Daniel Day-Lewis’i belirlerken, en iyi yönetmen ödülü bir kez daha ”Aşk / Amour” ile Avusturyalı yönetmeni Michael Haneke’nin oldu.

Senaryo yazarı Tony Kushner, ”Lincoln” filmiyle en iyi senaryo, Amy Adams ”The Master”daki performansıyla en iyi yardımcı kadın oyuncu, ”Magic Mike” ve ”Bernie” filmlerinin yıldızı Matthew McConaughey de en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerine sahip oldu. Ulusal Film Eleştirmenleri Topluluğu, yönetmenliğini Dror Moreh’in yaptığı ”The Gatekeepers”ı kurgu olmayan en iyi film, ”The Master” ile Mihai Malaimaire’yi en iyi görüntü yönetmeni seçti.

Haneke Avusturya’da ödüllerden çekildi

Michael Haneke, Altın Palmiye’nin de aralarından olduğu pekçok prestijli ödülün sahibi filmi “Aşk / Amour” filmini Avusturya Film Ödülleri’nden çekti. Avusturya’nın en iyi yabancı dilde film dalında Oscar aday adayı olan film, Fransızca çekildiği için Avusturya Film Ödülleri’nde sadece en iyi yönetmen, senaryo ve kurgu dallarında yarışabiliyordu.

Bu haber üzerine ünlü yönetmen, filmi ödüllerden tamamen çekmeye karar verdi. Ancak bu karar, sektör tarafından dünya çapında ödül şampiyonu olan Haneke’nin diğer yönetmenlere yer açmak için yaptığı bir hamle olarak yorumlanıyor.

Avusturya Film Ödüllerinin koordinatörlüğünü üstlenen Marlene Ropac, meslektaşlarının Haneke’nin bu kararını “çok asil bir jest” olarak gördüklerini belirtti.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.