Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

Kilit

0

İnsan, müthiş bir “yıkıcı yaratıcılık” örneği göstererek “kilit”i tasarlamış ve yapmıştır. Bir diğer insanı “potansiyel düşman” olarak gören ve bu tehlikeden korunmak için üretilen kilit hemen her evin kapısında mevcuttur artık. Kilitle birlikte konukseverlik de “içeriksiz bir performans”a dönüşmüş, insanın kendisinin kendisine ihaneti ve giderek yükselen bir “iç savaş” potansiyeli cisimleşmiştir:

İkinci kilit, alarm sistemleri, gözetleme kameraları, [1] güvenlik görevlileri, … “iç savaş”ın tırmandığını gösteren işaretlerdir.

Evet, bu yüzden, her anahtar bir ihanet sembolüdür: Dünyanın bütün dindarları, milliyetçileri, kapitalistleri ve reel-sosyalistleri birleşememiş, ama bütün anahtar sahipleri anahtarsızlara karşı (= hareketli ve hareketsiz diğer canlı türlerine ve mültecilere karşı) birleşmiştir; çağdaşlaşma, uygarlık, medeniyet, ilerleme, çağ atlama ya da insanın kutsallığı ve yüceliği palavrasının ne denli içi boş, kof ve osuruk kokulu olduğunu gösteren bir rozettir artık anahtar! [2]

*

[1] Theodore Zeldin, İngiliz halkının 5 milyon kamerayla gün be gün takip edildiğini aktarıyor. Hayatın Gizli Hazları: Geçmişi Hatırlayıp Geleceği Hayal Etmenin Yeni Bir Yolu, s. 211.
[2] Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlanacak olan Çok Kalpli Asi adlı deneme kitabından bir bölüm.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.