Köşe Yazıları

Kazdağı’nın bize diyecekleri var: Çırpılar Kömürlü Termik Santrali’ne Hayır ! – Buket Atlı

0

Nasıl olduğunu anlayamadım ama ofiste masamda duran ve her ay Çanakkale’nin Nusratlı Köyü’nden aldığım cevizler beni bir maceraya sürüklediler. Hatta onların yanına, bir de Bayramiç’ten aldığım ve bitirmeye kıyamadığım tahin de eklendi. İnternette, zaten çalışan ve yapımı devam eden 5 santrale ek olarak Kazdağları’ına yapılması planlanan 13 kömürlü termik santralden birisinin daha izin toplantısının 11 Ocak Çarşamba günü yapılacağını okuduktan sonra cevizler bana baktı, ben onlara baktım bir süre. Sonra, cevizler tahinle, bahçemizde fidesi olan domatesle, babamın küçükken anlattığı Sarıkız hikayesiyle birleşip, “Bizim yok olmamıza izin mi vereceksin?” dediler.  Sonuç olarak, kendimi santralin yapılmaması için canla başla çalışan güzel insanlarla yan yana buldum işte. Bu süreçte öğrendiklerimi sizlere de anlatayım ki,  cevizler kızmasın dedim…

Hikayemiz şöyle başlıyor… Kazdağları Milli Parkının tam sınırına, Agonya Ovası’ndaki Yenice ilçesi’ne kurulmak istenen Çırpılar Termik Santrali‘nin 3 Şubat 2016’daki İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı (İDK), bölgede bulunan 75 köyün muhtarından 65’inin  imzaladığı bu dilekçeyi, bölgeyi temsilen Hüseyin Bey ve kızı Fatma’nın toplantı tarihinden birkaç gün önce sunmasıyla iptal edilip ertelenmiş.

Ardından 22 Mart 2016’da yapılan yeni toplantıya 5 milletvekilinin konuyu sahiplenmesini ve  katılımını sağlayan Hüseyin Bey, toplantıya katılma nedenini o kadar güzel anlatıyor ki yukarıdaki Yenice fotoğrafına bakıp oraya gittiğimi hayal ettiğimde Yenice’deki Çırpılar santralinin neden olmaması gerektiğini anlatmaya yetmişti benim için:

Toplantıya sadece kendi yörem ve yöre halkı için katılmadım, Edremit Körfezi ve Kazdağları’nı, her yıl sayısız tarihi ve doğal güzelliği görmeye gelen 4 milyon yerli ve yabancı turist için; büyük kentlerin karmaşasından bunalmış ve hayali Kazdağlarında yaşamak, betona değil toprağa basmak, zehir değil oksijen solumak, küçük bahçesinde domates biber yetiştirmek olan genç yaşlı doğa tutkunu insanların evinin penceresinden termik santral bacası görmemesi için katıldım.

Santral kurulup bölgedeki su kaynaklarını zehirleyip tükettiğinde Agonya Ovası’nda yaşayan canlıların ve halkın ve 170 bin nüfuslu Bandırma halkının kullanma ve içme suyunu nereden karşılanacağını merak ettiğim için katıldım. Toplantıya başkanlık eden Genel Müdür’ün çocuklarının ileride gelip görebileceği, nefes alabileceği bir Kazdağı kalsın diye katıldım.’

Tüm bunların neticesinde, toplantı ”eksikliklerin giderilmesi” için erteleniyor. Şimdi 11 Ocak’ta tekrar ÇED raporunun değerlendirme (İDK) toplantısı yapılacak. Fakat Hüseyin Bey’in çok haklı soruları var. Ne kadar süre verilirse verilsin, içme suyu Agonya’dan sağlanıyor diye 3 vekille toplantıya katılan Bandırma halkına başka su kaynağı bulunması, 8 göleti bulunan 60.000 dönümlük Agonya Ovası’nı ve insanlarını İlyada’sı, Truva’sı, Sarıkızı’yla Kazdağları’nın bir başka uygun coğrafyaya taşınması mümkün değildir. Bu nedenle aslında sorun ÇED raporunun eksikliği değil, bu proje tamamıyla yanlıştır diyor!

Şimdi ise tekrar 11 Ocak’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili kurumlar Ankara’da toplanarak Çırpılar Termik Santrali’nin yapılmasının önünü açacak olan ÇED olumlu kararını verip vermemeyi konuşacaklar. Yakınında yaşamıyorsak bile nerede yaşarsak yaşayalım, artık Dünya Sağlık Örgütünün bile kanserojen olduğunu açıkladığı kömürün yakıldığı her yeni santralin bacasından çıktıktan sonra kilometrelerce mesafe gidebilen Sessiz Katil de denilen küçük parçacık maddelerden (PM 2.5) hepimiz etkileneceğimiz için bizim temiz havamızı, Yenice’den geldiğini bilmeden yediğimiz kırmızı biberimizi, çileğimizi, domatesimizi, göknarımızı konuşacaklar.

Cevizlerin bana söylediği gibi hepimizin de bu toplantıyı yönlendirme, sonucunu etkileme şansı var aslında. 350 Ankara ekibi toplantı öncesinde, projeye sadece Çanakkale’de yaşayanların değil herkesin itiraz edebilmesi için bir dilekçe örneği hazırladı. 350 Ankara’nın internet sitesinden erişilebilecek dilekçeyi online olarak Başbakanlık İletişim Merkezi (BIMER) hakkı çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yollayarak Kazdağını kömür tehdidinden korumak mümkün.

 

Ama çabuk olmamız lazım, az zamanımız kaldı! Kazdağları desteğimizi bekliyor!

İtiraz dilekçesi  ve detayları için: https://350ankara.org/cirpilar-kese-itiraz-ediyoruz/

 

Buket Atlı

Yuva Derneği

You may also like

Comments

Comments are closed.