Hafta SonuManşetSağlık

Kanserden mizahla kurtuluşun sergisi: Kemoterapi var dediler geldik!

0
Uzman Mehmet Acar’ın ücretsiz verilen karikatür kitabı

Uzman Mehmet Acar, Mersin Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü. Daha ötesi benim fotoğraf sanatı öğretmenim. 28 Mart Salı günü bir sergisi oldu Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Salonu’nda: ‘KEMOTERAPİ VAR DEDİLER GELDİK! adında.

Kanser ile mücadelesinde, kendisini güçlü tutan üretimlerini paylaştı bizimle. Hastalık sürecini karikatuze ettiği bu sergiye söyleşi için Mehmet Acar’ın doktorları Prof. Dr. Emel Sezer ve Prof. Dr. Hüseyin Abalı’da katılarak, kanser hakkında bilgi paylaşımı yaptılar.

Uzman Mehmet Acar’ın ücretsiz verilen karikatür kitabı

Genetik Sabıkam

Kanserle kötü geçmişi olan bir aileden geliyorum. Genetik olarak sabıkalıyım. Yakınlarımın yakalandığı kanserle çocuk yaşta tanışınca ve kaybedince onları; bu konuda mutlu sona olan inancım azaldı ve hassaslaştım. Zaman ilerledikçe, beyaz kan hücrelerimin anormalliklerini gördü bir doktor.

İstanbul’a gittim Mersin’den apar topar. İçine düştüğüm şüphe beni hasta etmeye yeterdi. İleri derecede kemoterapi gören hastalar ile aynı koridorda bekletilirken, avuçlarımın içinin sarardığını görmek gülümsememi bir süre engelledi. Güneşe doğru sahilde yürüdüğümde, ya sonuçlarım pozitif çıkarsa diye burnuma vuran sızıyı artık unutmam mümkün değil. Benim kansere en yakın durduğum mesafe işte bu andı. İçine düştüğüm bu korkunun yelkenini, kendi rüzgarımla ilerlettim. Gülümseyemediğim ve bilincimi korkuyla doldurduğum bu zamandan sonra, ilk kez kanserin  konu olduğu bir sergide gülümseyebildim. Mehmet Acar hocamın, mücadelesini konu ettiği bu karikatür sergisinde, kansere mizahla karşılık vermesinin sağlığa yakınlaştırdığını gördüm.

‘Amaç mücadeleye odaklanmaktır, korkuya değil!”

Mehmet Acar hocamın kanserle verdiği mücadeleyi bu sergiyle beraber öğrendim. Yaşadıklarını karikatüze ettiği bu paylaşım, kansere karşı ilk kez gülümsetti beni. Kendisi de amacını şöyle açıklıyor:’’Bugün burada hastalığın zorluklarını konuşmak için değil, bu hastalıkla mücadele eden insanların yüzlerinde bir nebze de olsa tebessüm bırakmak, onların yüzlerini güldürebilmek ve bu konuda ki bilgi kirliliğini biraz da olsa engellemek için bir araya geldik. Hastalığım süresince hem kendimi rahatlatmak hem merak eden arkadaşlara bilgi vermek için sosyal medyadan tedavi sürecimi anlatıyordum. Bu paylaşımları yaparken de mizahi bir dil kullanıyordum. ‘’

Mehmet hocam, hastalık süresince kullandığı mizah ile yaşatıyor gülüşünü.

Karikatür kitabıyla Uzman Mehmet Acar

‘Ben korkmuyorum, siz de korkmayın!”

Söyleşiye katılan ve Mehmet Acar’ın doktoru olan  Prof. Dr. Hüseyin Abalı da Mehmet Acar’ın, kanserin nasıl yenilebildiğini gösteren doğru bir örnek olduğunu söyleyerek, uygun tedavi ve doğru yaklaşımla insanların bu hastalığı atlatabileceğini ifade etti.

Mehmet Acar, kanserin kendisini korkutmasına izin vermediği için ve onunla baş etme yöntemini üreterek gösterdiğinden dolayı bugün bizim aramızda; daha güçlü ve sağlıklı olarak.

’Ben korkmadım, mücadele etim. Onlarda korkmasınlar, mücadele etsinler. Doktorlarının sözünden çıkmasınlar. Hastalıkla dalga geçmeyi başarsınlar

Prof. Dr. Emel Sezer ise, erken teşhisin hayat kurtardığını belirtip, kanseri doğru tedavi ve yaklaşımla yenebilirsiniz dedi.

Sergiye katılanlar karikatür kitabını keyifle okudular

Kanser hastalarını gülümseten ve birçok insanın korkusunu hafifletmeye yardımcı olan bu sergi ve söyleşi için öncelikle Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi Uzman Mehmer Acar’a ve Prof. Dr. Emel Sezer ile Prof. Dr. Hüseyin Abalı’ya teşekkürler.

 

Röportaj Haber: Gökçe Atik

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.