Dünyaİklim KriziManşet

Kanada ve Kanarya Adaları’ndaki yangınlar kontrolden çıktı: 50 bini aşkın kişi tahliye edildi

0
Fotoğraf: Nikki Goyer / Reuters

Kanada, batıda British Columbia eyaletinden doğuda Quebec‘e kadar ülke genelinde aynı anda devam eden binden fazla yangınla kayıtlara geçen en kötü orman yangını sezonunu yaşıyor.

Yangının büyük bir hızla yayılmaya devam ettiği British Columbia’da olağanüstü hal ilan edildi. 36 bin nüfuslu Batı Kelowna kentindeki evler alevlerin tehdidi altında.

BBC‘nin aktardığına göre, bölgede yaklaşık 30 bin eve tahliye emri gönderilirken yetkililer “önemli sayıda evin” alevlere teslim olduğunu açıkladı.

Eyalet Başbakanı David Eby, “yangın çok hızlı ilerliyor ve önümüzdeki günler çok zorlu olacak” dedi. McDougall Creek‘te süren yangın 24 saat içinde 64 hektardan 6800 hektarlık bir alana yayıldı. Bölgede yaşayan yaklaşık 4 bin 800 kişiye tahliye emri verildi.

Yine yangınlar nedeniyle ülkenin Kuzeybatı Toprakları (Northwest Territories) bölgesinde de nüfusun yarısı güvenli bölgelere götürüldü. Alevler bölgenin başkenti Yellowknife‘ın eteklerine kadar ulaştı. 20 bin nüfuslu kentin neredeyse 19 bini hava ya da kara yoluyla tahliye edildi.

Fotoğraf: Chris Helgren / Reuters

‣ İklim krizi: Kanada’daki orman yangınlarının tüm yaz devam edeceği tahmin ediliyor
‣ Kanada’da acil durum: Alberta’daki 110 yangında 43 bin hektar orman küle döndü
‣ Kanada’da 12 milyon hektar ormanlık alan kül oldu: İki ülke büyüklüğünde

En yüksek alarm seviyesine geçildi

British Columbia’da irili ufaklı yaklaşık 400 yangın sürüyor. 18 Ağustos akşamı 15 bin eve tahliye emri gönderilmişken, bu rakam ertesi akşam 30 bine yükseldi. Bunlara ek olarak 36 bin evin daha tahliye edilmesi gerekebilir.

Yangınlar nedeniyle ülkede olağanüstü hal durumu ilan edildi. Acil müdahale ekipleri de Ulusal Hazırlık Seviyesi‘ni 5’inci dereceye yükseltti. En yüksek olan bu seviye, ülkedeki tüm itfaiye çalışanlarının orman yangınlarına müdahale ile görevlendirilmesi anlamına geliyor.

Yangınlarda şu ana kadar bir can kaybı yaşandığı bilgisi gelmedi ancak özellikle Batı Kelowna’nın kuzeyindeki yerleşim bölgelerinde ciddi maddi hasar oluştuğu belirtiliyor.

Kanada tarihinin en kötü orman yangını mevsimlerinden birini geçirken aktif yangın sayısının binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlara göre bunun bir nedeni, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle bahar aylarının normalden daha sıcak ve kurak geçmiş olması.

Fotoğraf: Chris Helgren / Reuters

‣ ‘İklim değişikliği, orman yangını riskini en az yüzde 30 artıyor’
‣ İklim Masası: Mega yangınlar biyoçeşitliliği tehdit ediyor, koruma şart

Tenerife’de yangına havadan müdahale imkansız

İspanya’nın Kanarya Adaları‘na bağlı Tenerife Adası’nın kuzeydoğusundaki tabiat parkında 15 Ağustos’ta başlayan orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor.

Kanarya Adaları Acil Durum Servisi yaptığı açıklamada, 26 bin kişinin yangınlar nedeniyle tahliye edildiğini duyurdu. Alevlerin kontrolden çıkarak 11 kasabayı etkilediği ancak turistik bölgelere henüz ulaşmadığı kaydedildi.

CNN‘in aktardığına göre, Kanarya Adaları Özerk Yönetimi Başkanı Fernando Clavijo ise daha fazla kişinin tahliye edilmesi için talimat verdiğini açıkladı. Yoğun dumanlar nedeniyle yangına havadan müdahale etmenin imkansız olduğunu belirten Clavijo, şu ana kadar 5 bin hektarlık alanın küle döndüğünü açıkladı.

Fotoğraf: Nacho Doce / Reuters

‣ İklim krizi: İspanya’da mega-yangınlar erken başladı: Sekiz köy ve kasaba boşaldı
‣ Kanarya Adaları’ndan Tenerife’de orman yangını: 3 bin kişi tahliye edildi

Tenerife’deki yangınlar ‘daha önce görülmedi’

Tenerife Adaları Belediye Başkanı Rosa Davila da bu yangınların Kanarya Adaları’nda daha önce hiç görülmediğini söyleyerek, “Önceliğimiz insanların hayatını korumak” dedi.

Adada alevlere müdahale sürerken bilim insanları, iklim değişikliğinin daha sık ve daha güçlü hava olaylarına yol açtığını belirtiyor.

Kanarya Adaları’nda son dönemde etkili olan aşırı sıcaklar kuraklığa yol açmış ve orman yangınları riskini artırmıştı.

Temmuz ayında komşu ada La Palma‘da da büyük orman yangınları meydana gelmişti. Yangında birkaç saat içinde 4 bin 500 hektarlık alan yanarken, 2 bin 500 kişi de evlerinden taliye edilmişti.

Fotoğraf: Nacho Doce / Reuters

‣ Orman yangınları giderek artacak: Dumanı ciddi sağlık riskleri taşıyor
‣ 10 soruda orman yangınları

İklim değişikliği ve orman yangınları

Kömür, petrol ve gaz kullanımı başta olmak üzere sera gazı emisyonuna yol açan insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği, havadaki nem oranını düşüren, kuraklık nedeniyle toprağın nemini kaybetmesine neden olan, yoğun sıcaklıklar nedeniyle orman altı örtülerinin veya ağaçların daha kolay tutuşmasını sağlayan etkilerde bulunarak hem orman yangınlarının başlamasını kolaylaştırıcı, hem de kontrol altına alınmasını ve söndürülmesini zorlaştırıcı etkilerde bulunuyor.

Uzmanlar, iklim krizinin orman yangınlarının meydana gelme riskini en az yüzde 30 artırdığına dikkati çekiyor.

İklim değişikliği orman yangınlarını da körüklüyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.