İklim KriziManşet

Kanarya Adaları’ndan Tenerife’de orman yangını: 3 bin kişi tahliye edildi

0
Fotoğraf: Reuters

İspanya‘ya bağlı Kanarya Adaları‘ndan Tenerife‘de 15 Ağustos akşamı başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor.

Yetkililer, dün de (17 Ağustos) çok güçlü bir yangına karşı mücadele ettiklerini belirtti. Binlerce kişi yangının etkili olduğu alandan tahliye edilirken, yangın bölgesindeki ada sakinlerine dumanın yol açtığı hava kirliliği nedeniyle evlerinden çıkmama çağrısı yapıldı.

Polisin verdiği bilgilere göre, perşembe akşamına kadar yangında en az 3 bin 200 hektarlık alan kül oldu.

Yangın söndürme çalışmalarına 400 itfaiye görevlisinin yanı sıra İspanya’nın arama-kurtarma ekibi Askeri Acil Durum Birimi‘nden (UME) askerlerin, 17 yangın söndürme uçağı ile helikopterin katıldığı bilgisi verildi.

Fotoğraf: Reuters

‣ İklim krizi: İspanya’da mega-yangınlar erken başladı: Sekiz köy ve kasaba boşaldı
‣ İklim Masası: Mega yangınlar biyoçeşitliliği tehdit ediyor, koruma şart

’40 yılın en ağır yangını’

Deutsche Welle‘nin aktardığına göre Kanarya Adaları Özerk Yönetimi Başkanı Fernando Clavijo, “son 40 yılın en ağır yangını” ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Polis yetkilisi Luis Sanros da yerel medya organlarına açıklamasında, “olağan dışı şekilde hareket eden şiddetli bir yangınla” mücadele ettiklerini belirtti. Yetkililer aşırı sıcakların ve hava koşullarının yangın söndürme çalışmalarını zorlaştırdığına dikkat çekti.

Salı akşamı adanın kuzeydoğu kesiminde başlayan yangın nedeniyle 10 köy boşaltılırken adanın bu bölgesine giden yollar da kapatıldı. Tahliye edilen 3 bin dolayında kişi ise geçici barınma merkezlerine yerleştirilirdi.

Ayrıca İspanya’nın en büyük dağı ve turistlerin de uğrak noktası olan Teide Yanardağı‘na girişler de durduruldu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ada sakinleri ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, “Özellikle tahliye edilenlerin yanındayız” dedi. Sanchez, yangın söndürme çalışmalarına katılan görevlilere de teşekkür etti.

Fotoğraf: Reuters

‣ Orman yangınları giderek artacak: Dumanı ciddi sağlık riskleri taşıyor
‣ 10 soruda orman yangınları

İklim değişikliği orman yangını riskini artırıyor

Kanarya Adaları’nda son dönemde etkili olan aşırı sıcaklar kuraklığa yol açmış ve orman yangınları riskini artırmıştı.

Temmuz ayında komşu ada La Palma‘da da büyük orman yangınları meydana gelmişti. Yangında birkaç saat içinde 4 bin 500 hektarlık alan yanarken, 2 bin 500 kişi de evlerinden taliye edilmişti.

İklim değişikliği, havadaki nem oranını düşüren, kuraklık nedeniyle toprağın nemini kaybetmesine neden olan, yoğun sıcaklıklar nedeniyle orman altı örtülerinin veya ağaçların daha kolay tutuşmasını sağlayan etkilerde bulunarak hem orman yangınlarının başlamasını kolaylaştırıcı, hem de kontrol altına alınmasını ve söndürülmesini zorlaştırıcı etkilerde bulunuyor.

Uzmanlar, iklim krizinin orman yangınlarının meydana gelme riskini en az yüzde 30 artırdığına dikkati çekiyor.

‣ ‘İklim değişikliği, orman yangını riskini en az yüzde 30 artıyor’

İklim değişikliği orman yangınlarını da körüklüyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.